Slané koláče obecně patří mezi velmi oblíbená jídla. Má to hned několik důvodů, od snadné přípravy až po neskutečně velkou variabilitu – v podstatě jednoduše zpracujete zbylé suroviny z lednice. V tomto receptu použijeme hlavně Goudu a nějaký uzený sýr, pro více chutí. Pokud máte navíc jiný druh sýra nebo preferujete například plísňové, nenechte se omezovat! Do koláče přijde navíc šunkový salám, který mu dodá masovou chuť a bude celkově výživnější.

Tento koláč se se svojí jemnou strukturou skvěle hodí jako večeře, svačina nebo i zákusek na různé příležitosti, kde chcete, aby se hosté obsloužili sami. Dnes ale existuje obrovské množství variací takového koláče, některé jsou plněné zeleninou, jiné masem nebo sýrem. Recept slouží jako bezva inspirace!

Recept na sýrový koláč

Délka pečení v troubě 40 minut.

Ingredience pro přípravu

  • 4 vejce
  • 150 ml oleje
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 300 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 200 g šunkového salámu
  • 100 g sýra Goudy
  • 100 g uzeného sýra
  • nasekaná petrželka
  • hrst sekaných ořechů

Postup přípravy slaného sýrového koláče

1. Vejce metličkou smícháme se solí, jogurtem a olejem.

2. Přidáme mouku s práškem do pečiva, promícháme a přidáme nakrájený šunkový salám.

3. Nakrájíme na kostičky také sýry a přidáme ke zbytku.

Obrázek receptu na slaný pizza koláč.

Slaný pizza koláč: Naše oblíbená rodinná večeře

4. Už nám zbývá pouze petrželka a ořechy a vše dobře promícháme.

5. Těsto vlijeme do vymazané dortové formy a vložíme do předehřáté trouby na 180°C.

6. Pečeme 40 minut a podáváme.

Slaný sýrový koláč.
Foto: freepik.com, Slaný sýrový koláč.

Historie slaných koláčů

Slané koláče už pekli naši předci ze středověku. Po celé Evropě měly zcela různé podoby, ale nejznámější je asi italská focaccia. Ale nejoblíbenější vždy byly ve na venkovech v naší oblasti, kdy bylo možné zužitkovat různé suroviny.

Obrázek receptu na sýrové koláčky s vejcem a šunkou.

Slané koláčky: Sýrové koláčky s vejcem a šunkou a sýrovou krustičkou navrchu

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest