5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Tisknout recept

Bohatý a chutný hlavní chod, ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako “před-mejdanová” večeře pro všechny zúčastněné, kteří se chtějí posilnit na celou noc. Pečená vepřová panenka plněná sýrem a slaninou podávaná na dřevěném prkénku vypadá famózně.

Jednou za čas si trochu promastit žaludek pečeným vepřovým masem a pochutnat si na takovéto specialitě je jistě snem každého milovníka masa. Pokud by se vám zdálo jídlo příliš libové, lze použít místo vepřové panenky náhradu – vepřový bok. Ať tak či tak, jistě potěšíte všechny své hosty tímto excelentně voňavým a chutným chodem.

Zdroj obrázku: depositphotos, Recept na pečenou vepřovou panenku se sýrem a slaninou.

Recept na pečenou vepřovou panenku se slaninou a sýrem

5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas vaření 1 hodina 30 minut
Celkový čas 1 hodina 30 minut
Porcí 4 porce
Upečeme si slavnostní vepřovou panenku plněnou sýrem a slaninou.

Potřebné vybavení

  • 1 Plech nebo zapékací mísa případně pekáček
  • 1 Miska

Suroviny

  • 1 kg Vepřové panenky
  • Plátky sýra (dle chuti – my jsme dali cca 15 plátků)
  • Plátky slaniny (dle chuti – my jsme dali cca 15 plátků)
  • 4 stroužky Česneku
  • 1 lžíce Rajčatového protlaku
  • 1 sklenka Bílého vína
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř
  • Koření dle chuti (např. Oregano)

Postup 

  • V misce si dobře promícháme rajčatový protlak s olivovým olejem.
  • Přidáme najemno nasekaný česnek.
  • Osolíme a dochutíme oblíbeným kořením.
  • Panenku pomažeme vzniklou pastou a dáme na několik hodin odležet.
  • Do zapékací mísy nalejeme víno a trochu vody.
  • Panenku položíme do zapékací mísy.
  • Vložíme do předehřáté trouby.
  • Jakmile je panenka téměř upečená, nakrájíme hřbet na plátky, ale ne úplně až na dno. To necháme vcelku a tím se nám maso nerozpadne.
  • Do každého zářezu dáme jeden plátek sýra a jeden plátek slaniny.
  • Dámě zpět do trouby a dopečeme, dokud se nerozpustí sýr a slanina není dozlatova upečená.
  • Podáváme s oblíbenou přílohou nebo čerstvým chlebem.
Uložit do Mé kuchařky
Chod: Hlavní jídlo, Oběd, Pečení, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: anglická slanina, pečené maso, sýr, vepřová panenka, vepřové maso


5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest