Bohatý a chutný hlavní chod, ideální pro slavnostní příležitosti nebo jako “před-mejdanová” večeře pro všechny zúčastněné, kteří se chtějí posilnit na celou noc. Pečená vepřová panenka plněná sýrem a slaninou podávaná na dřevěném prkénku vypadá famózně.
Jednou za čas si trochu promastit žaludek pečeným vepřovým masem a pochutnat si na takovéto specialitě je jistě snem každého milovníka masa. Pokud by se vám zdálo jídlo příliš libové, lze použít místo vepřové panenky náhradu – vepřový bok. Ať tak či tak, jistě potěšíte všechny své hosty tímto excelentně voňavým a chutným chodem.
Recept na pečenou vepřovou panenku se slaninou a sýrem
Potřebné vybavení
- 1 Plech nebo zapékací mísa případně pekáček
- 1 Miska
Suroviny
- 1 kg Vepřové panenky
- Plátky sýra (dle chuti – my jsme dali cca 15 plátků)
- Plátky slaniny (dle chuti – my jsme dali cca 15 plátků)
- 4 stroužky Česneku
- 1 lžíce Rajčatového protlaku
- 1 sklenka Bílého vína
- Olivový olej
- Sůl a pepř
- Koření dle chuti (např. Oregano)
Postup
- V misce si dobře promícháme rajčatový protlak s olivovým olejem.
- Přidáme najemno nasekaný česnek.
- Osolíme a dochutíme oblíbeným kořením.
- Panenku pomažeme vzniklou pastou a dáme na několik hodin odležet.
- Do zapékací mísy nalejeme víno a trochu vody.
- Panenku položíme do zapékací mísy.
- Vložíme do předehřáté trouby.
- Jakmile je panenka téměř upečená, nakrájíme hřbet na plátky, ale ne úplně až na dno. To necháme vcelku a tím se nám maso nerozpadne.
- Do každého zářezu dáme jeden plátek sýra a jeden plátek slaniny.
- Dámě zpět do trouby a dopečeme, dokud se nerozpustí sýr a slanina není dozlatova upečená.
- Podáváme s oblíbenou přílohou nebo čerstvým chlebem.