Jednoduchý recept na šlehačkové šmetrdolky, které jsou plněné krémovou náplní. Tuto náplň připravíte z tvarohu, cukru, pudinku a vanilky. Jsou lehoučké, máslové a křehké – takové šátečky, které v sobě ukrývají měkký a voňavý vanilkový krém. Jsou neuvěřitelně jemné na zkus a doslova se rozpouští v ústech. Po posypání cukrem vypadají jako malé polštářky. Jsou to jednoduše voňavé šátečky z babiččina plechu.
Kde se vzalo to jejich jméno? Název “šmetrdolka” je běžný, trochu rozpustilý a zní jako jméno pro malý šibalský zákusek, který vás očaruje dřív, než se nadějete. Možná vznikl z německého “Schmetterling” , v překladu motýl, možná je to úplně domácí výraz, každopádně se používá hlavně v nářečích na Moravě a ve Slezsku. U nás to znamenalo lehce přeložený šáteček s krémem, upečený dozlatova, pocukrovaný jako zasněžený a plněný voňavým pudinkem nebo smetanovým krémem. Každý kousek byl jako malý poklad.
A proč jsou tak oblíbené? Pečou se ze šlehačkového těsta, skvělé spojení mouky, másla a smetany, bez žádných složitostí, které má po upečení křehkou a přitom nadýchanou strukturu. A náplň? Jen jemný vanilkový pudink, žádný těžký máslový krém. Jednoduchost, která se nedá vylepšit.
Recept na šlehačkové šmetrdolky
Ingredience potřebné k přípravě šátečků plněných vanilkovým pudinkem před pečením
Těsto
- 400 g hladké mouky
- 1 máslo (Hera)
- 1 vajíčko
- špetka soli
- 250 ml smetany ke šlehání
Krém
- 1 balíček vanilkového pudinku v prášku
- 400 ml mléka
- 2 lžíce cukru
- lžička másla po uvaření (volitelné)
Obalování
- moučkový cukr smíchaný s vanilkovým
Postup přípravy šmetrdolek
1. Mouku, sůl, změklé máslo a smetanu vypracujeme v hladké, vláčné těsto.
2. Těsto zabalíme do folie a uložíme minimálně na 2 hodiny do lednice, ideál je přes noc.
3. Z mlék, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, který necháme zcela vychladnout. Přikryjeme folií kvůli škraloupu.
4. Těsto rozválíme na 3mm silný plát a nakrájíme na čtverečky 6×6 cm.
5. Doprostřed každého čtverce dáme malou lžičku pudinku, rohy těsta lehce přitiskneme k sobě a vytvoříme jakoby květ.
6. Pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut dokud nezezlátnou.
7. Ještě teplé posypeme nebo obalíme moučkovým cukrem s vanilkou.
Šmetrdolky nejsou jen pečivo, jsou to vzpomínky na teplo domova, na tiché podvečery, na ruce, které váleli těsto s trpělivostí a láskou.

Šlehačkové koláče s tvarohem a borůvkami – nebo sezónním ovocem
