Smažené bramborové koblihy jsou originálním a chutným způsobem, jak využít brambory trošku jinak. Tento pokrm je vynikající slaná pochoutka, která dobře poslouží jako příloha nebo jen tak na zobání se zakysanou smetanou nebo kečupem. Občas tyto mini bramborové koblížky smažím manželovi, když jsou děti u babičky. Bramborové koblihy jsou pravděpodobně jedním z nejjednodušších občerstvení na pánvi. Pokud si nelámete hlavu se zdravou stravou, připravte si tyto rychlé koblihy – k přípravě vám postačí tři hlavní ingredience. Já ale připravuji koblihy ještě s dalšími ingrediencemi – viz recept níže.
Nepřehlédněte: pokud máte rádi nové inspirace na recepty nebo rádi sdílíte vaše výtvory z kuchyně, připojte se do naší skupiny na Nejlepší recepty z kuchyně.
Recept na bramborové koblihy se dá ještě dále vylepšovat různými přísadami
- Různé druhy sýra: Strouhaný parmezán pro intenzivnější chuť. Čedar nebo gouda pro krémovější texturu. Modrý sýr pro výraznou chuť.
- Čerstvé bylinky: Nasekaná pažitka nebo petrželka pro svěží chuť. Tymián nebo rozmarýn pro aromatičtější koblihy.
- Koření: Kmín pro tradiční českou chuť. Červená paprika pro jemnou pikantnost. Uzená paprika pro lehce kouřový nádech.
- Nastrouhaná zelenina: Mrkev nebo cuketa pro sladší a jemnější texturu. Špenát nebo kapusta pro větší výživnost a barvu.
- Přidání masa: Nakrájená slanina nebo šunka pro slanou a křupavou texturu. Opečené klobásky nebo chorizo pro pikantní chuť.
Recept na smažené bramborové koblihy s klobásou
Potřebné vybavení
- Pánev
Suroviny
- 4 brambory
- 200 gramů hladké mouky
- 1 vejce
- 1 sklenice mléka
- 1 klobása
- 300 mililitrů slunečnicového oleje
- 1 polévková lžíce cukru
- 5 gramů droždí
- 1 polévková lžíce kopru
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička mleté papriky
- sůl
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Uvařte brambory ve slané vodě, dokud nejsou měkké.
- Sceďte vodu a brambory rozmačkejte na hladkou kaši.
- Do bramborové kaše přidejte sklenici mléka a dobře vyšlehejte, aby byla směs hladká a krémová.
Zdroj obrázku: sovkusom, Těsto na bramborové koblihy
- Přidejte sůl, droždí a koření podle chuti.
- Nasypte polovinu celkového množství mouky a důkladně promíchejte.
- Rozklepněte vejce do směsi a přidejte nastrouhanou klobásu (jemně nastrouhanou).
Zdroj obrázku: sovkusom, Dochucení těsta na slané koblihy
- Míchejte, dokud nevznikne hladké a tekuté bramborové těsto.
- Mísu s těstem zakryjte potravinářskou fólií a nechte těsto odpočívat asi hodinu.
- Po uplynutí hodiny do těsta přidejte zbytek mouky a znovu důkladně promíchejte do hladka.
Zdroj obrázku: sovkusom, Míchání těsta na koblihy
- Těsto nalijte do cukrářského sáčku nebo do igelitového sáčku s malým otvorem na konci.
- Na pánvi rozehřejte dostatečné množství rostlinného oleje na střední teplotu.
- Pomocí cukrářského sáčku nebo igelitového sáčku postupně vytlačujte malé množství těsta do horkého oleje a odstřihujte nůžkami.
- Smažte koblihy do zlatohnědé barvy, což trvá přibližně 2-3 minuty z každé strany.
- Hotové koblihy vyjměte z oleje a nechte okapat na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný olej.
- Bramborové koblihy jsou nejlepší, když jsou čerstvé a horké.
- Podávejte je se zakysanou smetanou nebo kečupem.