Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem jsou jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Tento recept je oblíbený pro svou jednoduchost, výraznou chuť a křupavost.
Smažené kapustové karbanátky jsou výborné s čerstvým salátem nebo s naloženým křenovým zelím, které je zdravější verzí salátu coleslaw. Jako přílohu si dejte vařené brambory s máslem a posypejte pažitkou, to je chuťový zážitek po všech stránkách.
Recept na Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a zelím s křenem
Vaříme Smažené kapustové karbanátky s uzeným masem, uvedené množství je na 4 porce. Délka přípravy 30 minut, délka smažení 20 minut. Jako přílohu jsme servírovali křenové zelí.
Potřebné vybavení
- Pánev
- varnou desku
- Hrnec
- prkýnko
- Nůž
Suroviny
- 500 g kapusty (nakrouhaná na čtvrtky)
- 250 g uzené maso (nakrájené na kostičky)
- 1 ks střední cibule (najemno pokrájená)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 ks vejce
- 200 g strouhanky (z toho 100 g na obalení)
- 1 lžíce majoránky
- 2 ks toastového chleba (nakrájený na kostičky)
- mléko (na namočení toastového chleba)
- sůl a pepř (na dochucení)
- olej (na smažení)
Postup
- Nakrájenou kapustu, bez košťálu, povařte chvíli ve vroucí osolené vodě. Jakmile je měkká, ale ne rozvařená, scedíme vodu a pořádně necháme kapustu okapat.
- Pokrájený toastový chléb namočíme do mléka, přebytečné mléko slijeme.
- Nyní si rozehřejeme pánev s 1 lžící oleje a orestujeme uzené maso s pokrájenou cibulí.
- Po 2 minutách přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Jakmile se česnek s majoránkou rozvoní, sundáme pánev z plotýnky.
- Okapanou kapustu nakrájíme co nejvíce nadrobno a dáme do velké mísy.
- Ke kapustě přidáme ostatní suroviny uzené maso s bylinkami, namočený toastový chléb, vejce a polovinu strouhanky.
- Vše důkladně promícháme a do čisté pánve dáme cca 2-3cm oleje.
- Mezitím si vytvarujeme ze směsi karbanátky. Karbanátky tvoříme pomocí navlhčených rukou a následně obalíme ve strouhance.
- Jakmile je olej rozehřátý dáme do něj vytvarované karbanátky.
- Karbanátky smažíme z každé strany do zlatova.
Video recept
Poznámky
- Ke kapustovým karbanátkům jsme podávali jako přílohu křenové zelí. Recept na křenové zelí si můžete prohlédnout zde.