Smažené olomoucké tvarůžky jsou tradiční česká pochoutka, která získává nový rozměr s přidáním soli z medvědího česneku. Tato unikátní kombinace přináší zajímavou chuť.
Sůl z medvědího česneku se vyrábí sušením a mletím listů, což zaručuje zachování všech prospěšných látek medvědího česneku. Smažené olomoucké tvarůžky můžeme podávat s lehkým salátem nebo jako samostatnou chuťovku k pivu. Tento recept je důkazem toho, jak lze tradiční české ingredience propojit s moderními gastronomickými trendy.
Jak tvarůžky smažit, aby nevytekly?
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z tvarohu a krásně se při smažení roztékají. Na toto je nutné myslet ještě před vložením na rozpálený olej. Aby Vám tvarůžky nevytekly a jejich intenzivní vůně zůstala tam, kde má, je potřeba věnovat hodně pozornosti dokonalému obalování. Obalujeme v klasickém trojobalu, mouka, vajíčko, strouhanka. Smažíme v dostatečné množství oleje, aby tvarůžky hezky plavaly.
K tvarůžkům se skvěle hodí domácí majonéza – zde je recept, jak si doma během pár minut vykouzlit majonézu.
Recept na Smažené olomoucké tvarůžky s medvědím česnekem
Potřebné vybavení
- Pánev na smažení
- varná deska
Suroviny
- 250 g Olomouckých tvarůžků
- 2 ks vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 lžička soli s medvědím česnekem
- 5 lžic strouhanky
- rostlinný olej na smažení
Postup
- Připravíme se do misek věci na obalování.
- Do vajec vmícháme sůl s medvědím česnekem.
- Obalíme olomoucké tvarůžky v trojobalu, to znamená nejprve je vložíme do mouky, obalíme ze všech stran, poté do vejce, též obalíme ze všech stran a jako poslední obalíme ve strouhance ze všech stran.
- Dbáme na to, aby tvarůžky byly opravdu dokonale obalené, aby nám při smažení nevytekly.
- Tip: vytečení sýra zabráníte tím, že obalený tvarůžek znovu dáte do vajíčka a pak opět do strouhanky.
- Takto obalené tvarůžky usmažíme v pánvi s olejem. Oleje máme cca 3-5 cm ode dna pánve.
- Smažíme dozlatova.
- Tvarůžky podáváme s vařeným bramborem a domácí majonézou.
Video recept
Poznámky
- Recept na skvělou domácí majonézu a její různé příchutě.