Smažené placky jsou v první řadě velmi jednoduché, na oko skromné a přesto chuťově bohaté. Ovšem to, co vás zaujme během jejich přípravy jako první, je nádherná vůně, která spustí váš „reflex hladu“ naplno. Tyto sýrovo-česnekové placky se zlatavým povrchem nepotřebují módní trendy ani žádnou exotiku. Stejně ve vaší kuchyni zaručeně zazáří tak, že je budete už dělat pravidelně. Prostě se připravte na jídlo, které křupe, voní a neuvěřitelně rychle mizí ze stolu.
Ale pozor! Nejsou to obyčejné langoše. Možná vám to tak na první pohled přijde, ale nic není vzdálenější pravdě. Jejich kouzlo tkví v těstě, které není kynuté, ale připravené z mouky, vajec, kysané smetany a prášku do pečiva. Těsto je díky smetaně krásně vláčné, nadýchané a po osmažení dozlatova křehké zvenčí a měkké uvnitř.
Recept na zlatavé sýrovo-česnekové placky
Ingredience pro přípravu
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky cukru
- špetka pepře
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 150 g sýra + 100 g na plnění
- olej na smažení
- česnek na potření
Postup přípravy placek s česnekem a sýrem
1. Do mísy prosejeme mouku a přidáme sůl, prášek do pečiva, cukr, špetku pepře, vejce, zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
2. Vypracujeme těsto a rozdělíme ho na stejné díly.
3. Každý díl rozválíme a dáme na něj hromádku strouhaného sýra.
4. Zabalíme a znovu každý tento díl rozválíme.
5. Smažíme na oleji a potřeme prolisovaným česnekem.
6. Nakonec osolíme.
Původ receptu
Ačkoliv se recept může tvářit jako typicky český nebo slovenský, různé varianty smažených placek se sýrem a česnekem najdeme napříč celou Evropou i Asií. V Maďarsku se servírují langoše s česnekem a smetanou, v Gruzii mají své chačapuri se sýrem, na Balkáně se zase připravují pljeskavice z těsta s náplní. Pravděpodobně recept vznikl jako kombinace všeho možného a toho nejlepšího.

Když doma dojde chleba nebo rohlíky, zachrání vás turecké chlebové placky. Jsou 100 x lepší než kupované pečivo

Smažené zelné placky: Rychlé a syté občerstvení
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI