Receptů na punčové zákusky a dorty je spousta někteří se jich tak trochu bojíte. Tak si zkuste tyhle zcela jednoduché, které zvládne i začátečník. Protože upéct korpus a uvařit domácí punč a vymíchat polevu zvládne podle mně opravdu každý. A přitom jsou vynikající, vláčné, punčem provoněné a bez zbytečných složitostí.
Chuť punčáků je nezaměnitelná a kombinace sladkého těsta s rumovo-citronovým punčem, lehká vlhkost a navrch sladká poleva s růžovým nádechem vám vytvoří zákusek, který vydrží v lednici i několik dní a čím déle vydrží, tím lépe chutná.
Recept na nejjednodušší punčové řezy
Ingredience potřebné na punčáky, které zvládne každý
Budeme potřebovat 3 piškotové pláty, na jeden plát potřebujeme
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- 5 lžic polohrubé mouky
- červené potravinářské barvivo (do posledního platu)
- rybízová marmeláda
Rozvar (punč)
- 125 ml Rumu
- 125 ml vody
- 250 g cukru krupice
- 5 g kyseliny citronové
Poleva
- 300 g cukru moučky
- 40 ml mléka
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy rychlých domácích punčáků
1. Na punč si uvaříme vodu s rumem a cukrem, po odstavení přidáme kyselinu citronovou a necháme vychladnout.
2. Upečeme si 3x korpus a to tak, že si oddělíme bílky od žloutků a z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, vmícháme mouku a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
3. Upečeme ve vyhřáté troubě na plechu s pečícím papírem na 170 stupňů cca 10 minut. Toto opakujeme 3x. Do posledního těsta přidáme trochu červeného barviva.
4. První upečený světlý plát pomažeme rybízovou marmeládou a přikryjeme červeným platem.
5. Červený plat taky pomažeme marmeládou a poléváme lžící rozvarem rovnoměrně tak, aby se pořádné vsákl až dolů.
6. Přiklopíme dalším světlým platem, který taky opatrně prolijeme rozvarem.
7. Takto připravený zákusek přikryjeme pečícím papírem, plechem a zatížíme, Necháme v lednici 3-4 hodiny, ideálně do druhého dne.
8. Hotové řezy polijeme polevou vymíchanou z moučkového cukru, mléka a citronové šťávy. Ještě než zaschne můžeme polít cikcak čokoládou anebo zdobit dle libosti.
Tip
Řezy krájíme horkým nožem na velikost cca 8×4 cm.

Malinové mini – punčáky: Dortíky s chutí malin, které zmizí dříve, než řeknete “malina”
