Každý z nás občas potřebuje oběd či večeři „spáchat“ rychle. S vepřovým masem zapečeným se žampiony a bramborami to zvládnete nejen s rychlostí, ale zároveň s vyvážeností, pokud jde o poměr bílkovin, sacharidů a vitamínů – je to skvělý recept z jednoho plechu. Pro tento recept se nejlépe hodí vepřová pečeně, která je libová, jemná a má nízký obsah tuku. Představuje tedy skvělou volbu pro zdravější úpravy jídel. Je šťavnatá, obsahuje kvalitní bílkoviny a důležité minerály, jako je železo a zinek, které podporují imunitní systém a svalovou regeneraci.
Zdrojem bílkovin v tomto receptu jsou také žampiony – nízkokalorická houba bohatá i na vlákninu a důležité minerály, jako je selen, draslík a fosfor. Obsahují také antioxidanty a vitamíny skupiny B (ty podporují metabolismus a imunitu). Žampiony mají širokou škálu využití: do polévek, omáček, salátů i na gril. Jsou dobře stravitelné, přesto by je měli konzumovat s opatrností lidé s citlivým zažíváním nebo histaminovou intolerancí, protože mohou u některých jedinců způsobit nadýmání či jiné trávicí potíže.
Ingredience na pochoutku z 1 plechu
Na masovou směs:
- Vepřové maso (nejlépe pečeně) – 800 g;
- Větší cibule – 2 ks;
- Pórek – 1 ks;
- Žlutá kapie – 1 ks;
- Žampiony – 200 g;
- Brambory – 700 g.
Na zálivku:
- Černý pepř – 1 lžička;
- Sladká paprika – 1 lžička;
- Sušená bazalka – 1 lžička;
- Koriandr – 1 lžička;
- Olivový olej – 50 ml.
Na sýrovou krustu:
- Tvrdý sýr – 300 g;
- Vejce – 1 ks;
- Majonéza – 1 lžíce;
- Smetanový sýr – 150 g.
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na větší kostky.
- Cibuli nakrájejte nahrubo.
- Pórek rozřízněte napůl, poté nakrájejte na půlkolečka.
- Papriku nakrájejte na kostičky.
- Vše vložte do pekáče, osolte a dobře promíchejte, nakonec pomačkejte rukama, aby vznikla kompaktní vrstva.
- Nechte 30 minut v chladu odležet.
- Žampiony a brambory nakrájejte na plátky.
- V menší misce smíchejte koření a olivový olej.
- Brambory, houby a směs koření přimíchejte k masu.
- Vzniklou směs na plechu zmáčkněte tak, aby opět vznikla kompaktní vrstva.
- Přikryjte alobalem a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Jídlo, které si zamilujete: Farmářská směs na pánvi z kuřecího masa, žampionů a křupavých brambor
- Mezitím nastrouhejte sýr nahrubo a smíchejte jej s vejcem, majonézou, smetanovým sýrem a solí.
- Sýrovou směsí pokryjte maso s bramborami.
- Pečte dalších 15 minut, až povrch zezlátne.

Pečené kuře s olivami z jednoho pekáče – to je poctivá večeře
- Podávat můžete samostatně, ale také s kyselými okurkami nebo nakládanou či fermentovanou zeleninou.

Recepty z jednoho plechu jsou top: Brilantní pokrm z jednoho plechu se snadnou a rychlou přípravou

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory ve šťavnaté a provoněné kombinaci
Zdroj: Autorský text, Healthline