Každý z nás občas potřebuje oběd či večeři „spáchat“ rychle. S vepřovým masem zapečeným se žampiony a bramborami to zvládnete nejen s rychlostí, ale zároveň s vyvážeností, pokud jde o poměr bílkovin, sacharidů a vitamínů – je to skvělý recept z jednoho plechu. Pro tento recept se nejlépe hodí vepřová pečeně, která je libová, jemná a má nízký obsah tuku. Představuje tedy skvělou volbu pro zdravější úpravy jídel. Je šťavnatá, obsahuje kvalitní bílkoviny a důležité minerály, jako je železo a zinek, které podporují imunitní systém a svalovou regeneraci.

Zdrojem bílkovin v tomto receptu jsou také žampiony –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízkokalorická houba bohatá i na vlákninu a důležité minerály, jako je selen, draslík a fosfor. Obsahují také antioxidanty a vitamíny skupiny B (ty podporují metabolismus a imunitu). Žampiony mají širokou škálu využití: do polévek, omáček, salátů i na gril. Jsou dobře stravitelné, přesto by je měli konzumovat s opatrností lidé s citlivým zažíváním nebo histaminovou intolerancí, protože mohou u některých jedinců způsobit nadýmání či jiné trávicí potíže.

Ingredience na pochoutku z 1 plechu

Na masovou směs:

  • Vepřové maso (nejlépe pečeně) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 800 g;
  • Větší cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 ks;
  • Pórek –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Žlutá kapie –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Žampiony –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 200 g;
  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 700 g.

Na zálivku:

  • Černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sladká paprika –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Sušená bazalka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Koriandr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžička;
  • Olivový olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 50 ml.

Na sýrovou krustu:

  • Tvrdý sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 300 g;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Majonéza –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Smetanový sýr –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 150 g.

Postup přípravy

  • Maso nakrájejte na větší kostky.
  • Cibuli nakrájejte nahrubo.
  • Pórek rozřízněte napůl, poté nakrájejte na půlkolečka.
  • Papriku nakrájejte na kostičky.
  • Vše vložte do pekáče, osolte a dobře promíchejte, nakonec pomačkejte rukama, aby vznikla kompaktní vrstva.
  • Nechte 30 minut v chladu odležet.
  • Žampiony a brambory nakrájejte na plátky.
  • V menší misce smíchejte koření a olivový olej.
  • Brambory, houby a směs koření přimíchejte k masu.
  • Vzniklou směs na plechu zmáčkněte tak, aby opět vznikla kompaktní vrstva.
  • Přikryjte alobalem a pečte 30 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.
Obrázek receptu na Farmářskou směs na pánvi

Jídlo, které si zamilujete: Farmářská směs na pánvi z kuřecího masa, žampionů a křupavých brambor

Recept na: Večeře do 30 minut: Šťavnaté vepřové zapečené se žampiony, bramborami a sýrem
Foto: YouTube – Rychlé chutné, Recept na Večeře do 30 minut: Šťavnaté vepřové zapečené se žampiony, bramborami a sýrem
  • Mezitím nastrouhejte sýr nahrubo a smíchejte jej s vejcem, majonézou, smetanovým sýrem a solí.
  • Sýrovou směsí pokryjte maso s bramborami.
  • Pečte dalších 15 minut, až povrch zezlátne.
Obrázek receptu na kuře z jednoho plechu s olivami.

Pečené kuře s olivami z jednoho pekáče – to je poctivá večeře

Recept na: Večeře do 30 minut: Šťavnaté vepřové zapečené se žampiony, bramborami a sýrem
Foto: YouTube – Rychlé chutné, Recept na Večeře do 30 minut: Šťavnaté vepřové zapečené se žampiony, bramborami a sýrem
  • Podávat můžete samostatně, ale také s kyselými okurkami nebo nakládanou či fermentovanou zeleninou.
Obrázek receptu na Brilantní pokrm z jednoho plechu

Recepty z jednoho plechu jsou top: Brilantní pokrm z jednoho plechu se snadnou a rychlou přípravou

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory

Vše na jednom plechu: Pečené maso, zelenina a brambory ve šťavnaté a provoněné kombinaci

Zdroj: Autorský text, Healthline

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest