V některých případech je dobré držet se tradic a řídit se tím ,co nám zanechali naši prarodiče. Tyto legendární koláčky jsou jasným příkladem chutných receptů našich babiček, tak si jedny pojďme vyzkoušet upéct.
Věřte, že tyto koláčky si zamilujete úplně všichni z celé rodiny, pokud jste je tedy v minulosti ještě nedělali. V tom případě to musíte rychle napravit, protože přicházíte o něco, co měly naše babičky vždy po ruce, kdyby se dostavili nečekaní hosté, byla to prostě povinnost. V přípravě vám může pomoct video recept, který je k dispozici.
Recept na staročeské koláčky ze zakysané smetany
Potřebné vybavení
- 2 mísy
- 1 Plech
- 1 Kastrol
Suroviny
- 425 g Pšeničné mouky
- 115 g Cukru
- 225 ml Mléka
- 1 lžička Sušeného droždí
- 200 g Zakysané smetany
- 1 lžička Kukuřičného škrobu
- 2 ks Vejce
- 45 g Másla
- Vanilkový extrakt
- Sůl
Postup
- V kastrolu si ohřejeme mléko a přelejeme do mísy.
- Následně přidáme droždí a 3 lžíce cukru.
- Necháme 10 minut odstát, dokud nevzejde kvásek.
- Během toho si můžeme rozpustit máslo a necháme ho zchladnout na pokojovou teplotu.
- Ke kvásku přidáme máslo, mouku a špetku soli.
- Těsto ručně uhněteme do hladké podoby.
- Misku s těstem zakryjeme utěrkou a necháme kynout.
- Mezitím si v jiné míse smícháme zakysanou smetanu se 2 lžícemi cukru, kukuřičným škrobem a můžeme přidat kapku vanilkového extraktu, pokud máme.
- Vše pořádně promícháme.
- Připravíme si pracovní plochu pro zpracování vykynutého těsta tak, že ji poprášíme moukou.
- Jakmile je těsto vykynuté, dáme ho na poprášenou pracovní plochu a rozdělíme ho na 8 stejných dílů.
- Z každého dílu vyrobíme kouli a všechny následně zakryjeme kuchyňskou utěrkou.
- Necháme chvíli kynout.
- Po vykynutí si vezmeme každý vytvarovaný kus zvlášť a pomocí sklenice uděláme doprostřed prohlubeň na náplň.
- Do každé prohlubně dáme část náplně.
- Dáme si předehřát troubu na 220 stupňů Celsia.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a vyskládáme na něj jednotlivé kusy.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut.