Knedlíky jsou v české kuchyni perlou, za níž k nám jezdí turisté z celého světa. Mimochodem, věděli jste, že někteří považují knedlíky za typ chleba a jedí je rukama? Knedlíků existuje několik druhů – nejčastěji se připravují houskové (z kynutého těsta s pečivem), bramborové (z vařených brambor, s krupicí či moukou) či chlupaté (z nahrubo strouhaných syrových brambor).
Karlovarské knedlíky představují lehčí variantu z rohlíků, vajec a bylinek. Mezi další oblíbené varianty patří špekové knedlíky. V Česku milujeme i sladkou variantu, tedy ovocné se švestkami, krajově zvané „blbouny“, dále pak s meruňkami či tvarohové s jahodami. Ty posledně jmenované představuj zdravější variantu, podobně jako knedlíky s vyšším podílem celozrnné či špaldové mouky. Tento recept pak představuje variantu karlovarského knedlíku, jak ho vaří známí Kluci v akci.
Suroviny na 4 porce karlovarského knedlíku
- Starší žemle – 250 g ;
- Mléko – 1/4 litru;
- Žloutky – 2 ks;
- Sůl – podle chuti;
- Muškátový oříšek – na špičku nože;
- Máslo – 20 g;
- Hrubá mouka – 40 g;
- Bílky na sníh – 2 ks.
Postup přípravy knedlíků
- Housky nakrájejte na kostky. Dle Ondřeje Slaniny můžete žemle nahradit jiným pečivem, například vekou nebo toastovým chlebem.

Karlovarské knedlíky: to je tradiční poklad české kuchyně
- Žloutky oddělte od bílků.
- Žloutky rozmíchejte v míse s mlékem a ochuťte muškátovým oříškem.
- Přidejte sůl, nakrájené housky a rozpuštěné máslo.
- Promíchejte a zasypte hrubou moukou.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh, který do hmoty opatrně a zlehka zamíchejte.
- Z těsta odebírejte kousky, z nichž vytvarujte koule, ty vkládejte do osolené vroucí vody.
- Karlovarské knedlíky vařte 10 až 15 minut.

Vepřové závitky se zelím z červené cibule a karlovarský knedlík jako příloha

Svíčková podle slavných kuchařů, zaručený úspěch nejen na nedělní oběd
Malý tip na závěr pro ty, kterým se těsto lepí na ruce – namočte si je ve vodě, pomáhá to.
Zdroj: Autorský text, ČT – Kluci v akci, Wikipedie