Máte rádi jednoduché, rychlé vaření, po kterém nezůstane hromada špinavého nádobí a navíc si všichni skvostně pochutnáte? V tom případě zkuste připravit kuřecí stehenní řízky podle tohoto receptu. Šťavnaté maso s křupavou kořeněnou kůrčičkou doplněné lahodnou smetanovo-česnekovou omáčkou, které nebudete chtít nechat v pánvi ani kapku nazmar, totiž připravíte v jedné jediné pánvi. A celé to navíc bezpečně stihnete do hodiny.
Dokonalou přílohou bude čerstvé pečivo, kterým vyberete i poslední kapku omáčky z talíře (nebo i pánve, ale psst). Můžete také zvolit lehký zeleninový salát z rajčat, ledového salátu a okurek nebo jiné sezónní zeleniny, ochucený lžící olivového oleje a balsamika. Jestli si vyberete kuřecí stehna vykostěná nebo s kostí a kůží, nechám na vás. Osobně preferuji variantu kuřecích stehen s kostí, protože jsou šťavnatější a kůže křupavá. Ty bez kosti zase budou rychleji hotové. Ať tak či tak, sáhněte opravdu raději po stehnech. Kuřecí prsa se pro tento recept příliš nehodí, protože nedocílíte takové křupavosti a šťavnatosti.
Už se vám sbíhají sliny? Tak jdeme na to!
Recept na jednoduchá kuřecí stehna na pánvi
Doba přípravy: 10 minut příprava, 30 minut vaření, celkem 40 minut
Počet porcí: 6
Doporučená příloha: čerstvé pečivo a/nebo lehký zeleninový salát
Co potřebujeme na kuřecí stehna na pánvi:
- 6 kuřecích stehen (přibližně 700 g)
- 1/2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
- 1/2 čajové lžičky sušené mleté cibule
- 1/2 čajové lžičky papriky
- Sůl a černý pepř, dle chuti
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 polévková lžíce másla
- 1 malá šalotka
- 3 stroužky česneku
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1/4 čajové lžičky drcených vloček červené papriky
- 1/3 šálku smetany ke šlehání
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Postup přípravy:
1. Kuřecí stehna umyjeme a dobře osušíme papírovou utěrkou (důležité kvůli kvalitní křupavé krustě).
2. V mističce smícháme práškové koření (česnek, cibule, paprika, sůl, pepř) a dobře promícháme.
3. Směsí koření důkladně potřeme každý centimetr kuřecích stehen.
4. Rozehřejeme velkou litinovou pánev na střední teplotu a nalijeme do ní olivový olej.

Plněné kuřecí stehno s pečeným květákem: Král plněných masových pochoutek
5. Do rozehřáté pánve vložíme kuřecí stehna a opékáme 7–8 minut. Nesnažíme se maso odtrhnout dříve, než je kůže opravdu křupavá, aby se nepotrhala.
6. Maso otočíme a smažíme dalších 15–25 minut, dokud teplota uvnitř nedosáhne 75 °C. Doba závisí na tloušťce masa. Poté maso vyjmeme z pánve a necháme odpočívat na talíři.
7. Výpek z masa poslouží jako dokonalý základ pro smetanovou omáčku. Do pánve přidáme máslo, šalotku a česnek a 1 minutu opékáme, aby se vše krásně rozvonělo a dostalo zlatavou barvu.
8. Přidáme kuřecí vývar, citronovou šťávu, tymián a vločky červené papriky a snížíme teplotu na minimum. Nyní vmícháme smetanu a necháme směs asi 5 minut probublávat, dokud omáčka nezhoustne.
9. Maso vrátíme do pánve a necháme prohřát.
10. Ozdobíme nasekanou petrželkou a můžeme podávat.
TIP: Místo smetany ke šlehání můžete zkusit použít kokosové mléko.

Marinovaná kuřecí stehna s pečenou zeleninou: barevný pekáč plný šťávy

Zapečené farářské řízky: Šťavnatá pečeně z jednoho pekáče i s oblohou
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková