Recept na Lahodný dezert, který kombinuje šťavnatost jablek s krémovou jemností vanilkového krému. Korpus jablečného dortu je připravený z nadýchaného těsta. Jablka jsou nakrájená na tenká kolečka a mírně povařená se skořicí, aby se zvýraznila jejich sladkost. Celý dezert je vhodný jak pro běžné rodinné odpoledne, tak jako slavnostní dezert, který můžete dle libosti dozdobit. Například můžete jemně dort posypat mletou skořicí. Dezert je skvělou tečkou po večeři, protože není ani těžký pro náš žaludek.

Recept na jablečný dort s vanilkovým krémem

Obdelníková form 20×30 cm, pečení 35 minut

Ingredience pro přípravu

Jablečná náplň:

  • 1 kg jablek
  • 50 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Korpus:

Recept na jablečný koláč skořicí a vanilkovým krémem
Zdroj: pleziruri, Jablečný koláš s vanilkovým krémem a skořicí
  • 150 g mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 150 g másla pokojové teploty
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Vanilkový krém:

  • 350 ml mléka
  • 3 vejce
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Zdobení:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • nasekané vlašské nebo lískové ořechy

Postup přípravy

Recept na jablečný koláč skořicí a vanilkovým krémem
Zdroj: pleziruri, Jablečný koláš s vanilkovým krémem a skořicí

1. Nejdříve si oloupeme a nakrájíme na plátky omytá jablka.

2. V hrnci jablka vaříme s cukrem, máslem a skořicí za stálého míchání asi 15 minut.

3. Jakmile se zredukuje jablečná šťáva, odstavíme a necháme vychladnout.

4. Dáme si předehřát troubu na 180°C a plech o rozměru 30 x 20 cm si vyložíme pečícím papírem.

5. V míse si smícháme suché ingredience pro těsto: mouku, prášek do pečiva a sůl.

6. V čisté míse smícháme vanilkový cukr, změklé máslo a cukr.

7. Vypracujeme krémovou hmotu a následně zapracujeme vejce.

8. Do těsta přidáme suché ingredience s moukou a mléko. Poté promícháme ručním mixérem.

9. Na plech vyskládáme jablka a na ně nalejeme těsto jako závaží.

10. Dáme péct do vyhřáté trouby na 35 minut, jakmile projde test párátkem, vyndáme plech z trouby.

11. Plech vyklopíme tak, aby těsto bylo vespod a necháme vychladnout.

12. Na krém si dáme vařit mléko a v něm rozšleháme vejce a cukr.

13. Přidáme mouku a škrob, a promícháme tak, aby nám nezůstaly žádné hrudky.

14. Za stálého míchání vaříme, dokud nevznikne hustý krém.

15. Odstavíme a přidáme lžičku vanilkového extraktu. Za tepla rozetřeme po jablečné vrstvě.

16. Smetanu si vyšleháme s cukrem, abychom měli šlehačku.

17. Šlehačkou potřeme krém a navrch nasypeme nasekané ořechy.

Jablečný koláč s vanilkovým krémem.
Zdroj obrázku: pleziruri, Jablečný koláč s vanilkovým krémem.

Věděli jste, že skořice není plod?

Skořice je silně aromatické koření, které se získává z kůry stromu Cinnamomum. Ta opravdová a pravá skořice se jmenuje Cejlonská skořice, má jemnější a sladší chuť. Naopak běžnější a levnější variantou je Kassia skořice, je silnější a ostřejší. Skořice obecně je velmi zdravá surovina, plná antioxidantů a disponuje protizánětlivými vlastnostmi.

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest