Tento dezert je perfektním řešením, pokud si chcete dopřát něco sladkého nebo překvapit rodinu. Lehké, vláčné těsto a šťavnatá ovocná vrstva spolu s tvarohovým krémem se postarají o neodolatelnou kombinaci chutí – koláč je příjemně sladký a zároveň osvěžující díky ovoci. A navíc je tak snadný, že ho zvládne připravit opravdu každý.

Recept připravíte během chvilky a použít můžete jakékoli ovoce, které máte zrovna po ruce. V létě se hodí různé čerstvé druhy, klidně i směs. Z tvarohu a smetanového sýru navíc vzniká krémová náplň, která dodá koláči úžasnou vláčnost a šťavnatost. Zkrátka ideální sladká tečka na každý den.

Recept na šťavnatý tvarohový koláč s ovocem

Ingredience na dortové těsto

  • Forma o průměru 26 cm, 1 šálek = 250 ml
  • 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • 100 g změklého másla
  • 180 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň

  • 250 g konzervovaných broskví nebo meruněk
  • 3 vejce
  • 1 bílek
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • trochu nastrouhané kůry z bio citrónu
  • 500 g tvarohu
  • 200 g smetanového sýra
  • 100 ml mléka
  • 60 g kukuřičného škrobu
  • mleté mandle
  • 1 vrchovatá lžíce škrobu
Obrázek receptu na kynutý koláč s tvarohem, meruňkami a švestkami.

Kynutý tvarohový koláč se švestkami a meruňkami

Postup na pečení dortu

1. Šlehačem zpracujeme ingredience na těsto, poté rukama vypracujeme celistvé hladké těsto, které přeneseme do formy na pečení.

2. Kompotované ovoce osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na malé kostičky.

3. Do misky rozbijeme ke zbylému bílku 3 vajíčka, cukr a vanilkový cukr a vyšleháme šlehačem do světlé pěny.

4. Nastrouháme kůru z dobře umytého a osušeného bio citrónu. Přidáme tvaroh a smetanový sýr, mléko a šlehačem šleháme dohladka, přidáme kukuřičný škrob,

5. Těsto ve formě posypeme trochou mletých mandlí.

6. K nakrájeným broskvím přidáme vrchovatou lžíci škrobu přes sítko a pečlivě promícháme.

7. Ovoce vysypeme do připraveného krému, zamícháme a vylijeme na připravené těsto posypané mandlemi.

Obrázek receptu na Šťavnatý tvarohový dort s broskvemi - dezert, který zmizí rychlostí blesku
Zdroj Przepisysaatwe, Nakrájené broskve a meruňky se škrobem přimícháme do krému.

8. Pečeme v troubě na spodním ohřevu při teploty 170 stupňů cca 1 hodinu.

Obrázek receptu na Šťavnatý tvarohový dort s broskvemi - dezert, který zmizí rychlostí blesku
Zdroj Przepisysaatwe, Upečený koláč popráším moučkovým cukrem.

Podáváme k čaji nebo kávě s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany. Přejeme vám dobrou chuť.

Obrázek receptu na Želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem, klasický a starý známý zákusek na neděli

Želatinové řezy s mandarinkami a smetanovým krémem: Klasický a starý známý zákusek na víkend

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest