Recept sice nenajdete ve francouzské klasice, ale ano, vychází z francouzského stylu marinování. Použít můžete kuřecí, vepřové nebo jaké maso zrovna máte. V Česku se tento recept rozšířil v 90. letech jako „francouzský způsob“, i když spíš se jedná o francouzsko-českou kombinaci. Co je za mě úplně nejpodstatnější a z tohoto důvodu mám toto jídlo i ráda je, že nemusím řešit žádný trojobal. Podobné jsou i cikánské řízky, rarášci nebo se jim říká i čínské řízečky. Jako příloha se skvěle hodí bramborová kaše a zelenina nebo zeleninový salát.

Tyto francouzské nudličky jsou geniálně jednoduché, nejsou nutné žádné trojobaly. Díky zakysané smetaně zůstává maso šťavnaté a jemné, zatímco česnek mu dodává šmrnc. Obal se při smažení krásně rozcuchá, proto si recept vysloužil přezdívku „střapaté řízky“. Na přípravu lze použít kromě kuřecího různě druhy masa dle chuti, řízky jsou ideální pro rychlý oběd nebo jako pohoštění pro návštěvu – z pánve rovnou na stůl.

Recept na střapaté řízky

Ingredience potřebné na přípravu francouzských masových nudliček s česnekem a zakysankou

  • 4 řízky
  • sůl a pepř
  • 3 vejce
  • 4 a víc stroužků česneku (dle chuti)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • tuk (olej nebo sádlo na smažení)

Postup přípravy střapáčů

1. Maso nakrájíme na nudličky velikosti cca 4×1 cm a dáme do misky.

V misce smícháme nakrájené maso a všechny ostatní ingredience.
Foto: Cooky.cz, V misce smícháme nakrájené maso a všechny ostatní ingredience.

2. Přidáme vejce, prolisovaný česnek, smetanu, sůl, pepř a mouku. Promícháme.

3. Smažíme na pánvi ve vyšší vrstvě tuku z obou stran dozlatova. Na velikost jednoho řízku nabíráme na pánev asi jednu malou naběračku a formujeme do nižší placičky.

Obrázek receptu na Střapaté řízky ala francouzské kuřecí nudličky s příchutí česneku a zakysané smetany
Foto: Ilona Mikulecká, Recept na Střapaté řízky ala francouzské kuřecí nudličky s příchutí česneku a zakysané smetany

Jako příloha se hodí bramborová kaše a čerstvý zeleninový salát.

Obrázek receptu na Obrácené kuřecí řízky - obložený luxus v troubě

Obrácené kuřecí řízky se slaninou, pórkem a cibulí – obložený luxus v troubě

Řízky s taveným sýrem - podávání

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest