Existují recepty, které se dědí z generace na generaci a pro mě je sypaný jablečný štrůdl přesně takový. Tenhle recept na štrůdl na plech je sice jen stínem klasického taženého štrůdlu, ale je mnohem rychlejší, jednodušší a upřímně – chutná snad ještě lépe! Pro mě je to dokonalý podzimní dezert. Když peču tenhle štrůdl, celá kuchyně se naplní tou nádhernou, hřejivou vůní skořice, másla a pečených jablek.
Můj osobní dojem je, že kouzlo tohoto štrůdlu tkví v jeho jednoduchosti a šťavnatosti. Nikdy nepodceňuji množství jablek. Používám jich opravdu hodně a hrubě nastrouhaná. Skvělé je, že během pečení jablka pustí šťávu, kterou nasaje spodní i horní těsto, a štrůdl je tak neodolatelně vláčný, nikoliv suchý. A co je nejdůležitější: nezapomeňte na pořádnou vrstvu moučkového cukru navrch. To dodá tu finální, zasněženou podobu, kterou vidíte na fotce.
Recept na sypaný jablečný štrůdl z křehkého těsta a s bohatou náplní
- Celková délka přípravy: 70 až 85 minut
 - Doba aktivní přípravy: 20 minut
 - Pečení: 50 až 65 minut
 - Počet porcí: 12 až 15 porcí (střední plech)
 
Ingredience k přípravě štrůdlu na plech
Na křehké těsto:
- 500 g hladké mouky
 - 200 g hery (ztužený tuk, případně máslo)
 - 100 g cukru (krupice)
 - 1 jogurt
 - 1/2 lžičky jedlé sody
 - špetka soli
 
Jablečná náplň:
- 1 kg jablek (hrubě nastrouhaných)
 - strouhanka (cca 3 až 4 lžíce)
 - skořice (mletá, dle chuti)
 - hřebíček (mletý, dle chuti, možno vynechat)
 - vanilkový cukr (1 balíček nebo 1 lžíce cukru)
 - cukr (krupice, dle kyselosti jablek)
 
Postup přípravy jablečného štrúdlu z plechu
1. Příprava těsta: Do mísy nasypeme hladkou mouku a propracujeme ji s herou (nebo máslem). Směs prsty promneme, dokud se tuk do mouky nevstřebá a nevytvoří se drobenka. Potom přidáme cukr, jogurt, jedlou sodu a špetku soli.
2. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě stejné části (dvě koule) a necháme odpočívat v lednici zhruba půl hodiny (nebo déle, dokud nepřipravíme náplň).
3. Příprava jablečné náplně: Jablka si hrubě nastrouháme (nebo nakrájíme na tenké plátky). K jablkům přidáme skořici, mletý hřebíček (pokud používáme), vanilkový cukr a podle chuti cukr (pokud jsou jablka kyselá).

4. Skládání štrůdlu: Jednu část těsta vyválíme na tenký plát a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto na plechu propícháme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou, která nasaje přebytečnou šťávu z jablek.
5. Na strouhanku rozprostřeme jablečnou směs a uhladíme. Nakonec vyválíme druhou část těsta a štrůdl jím přikryjeme. Těsto propícháme vidličkou.
5. Pečení: Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, dokud štrůdl nezezlátne a povrch není na dotek pevný.
6. Dokončení: Hotový, zlatavý štrůdl necháme vychladnout a před krájením a podáváním ho bohatě poprášíme moučkovým cukrem.
Tipy redakce
- Strouhanka je nutná: Strouhanka slouží jako izolace, která zabráni spodnímu těstu rozmočit se od šťávy z jablek. Pokud ji nemáte, nahraďte ji dětskými piškoty nebo mletými ořechy.
 - Citron pro svěžest: Do jablečné náplně přidejte kůru a šťávu z poloviny citronu. Zabráníte tím hnědnutí jablek a získáte svěžejší chuťový profil.
 - Máslo pro křehkost: Místo hery (ztuženého tuku) můžete použít klasické máslo. Těsto bude křehčí a získá lepší chuť, ale hůře se s ním pracuje.
 
                Štrúdl, co se válí z octového těsta: O něco lepší těsto, které stojí za vyzkoušení. Jablkovo-ořechová náplň a navrch opečené vlašské ořechy