Existují recepty, které se dědí z generace na generaci a pro mě je sypaný jablečný štrůdl přesně takový. Tenhle recept na štrůdl na plech je sice jen stínem klasického taženého štrůdlu, ale je mnohem rychlejší, jednodušší a upřímně – chutná snad ještě lépe! Pro mě je to dokonalý podzimní dezert. Když peču tenhle štrůdl, celá kuchyně se naplní tou nádhernou, hřejivou vůní skořice, másla a pečených jablek.

Můj osobní dojem je, že kouzlo tohoto štrůdlu tkví v jeho jednoduchosti a šťavnatosti. Nikdy nepodceňuji množství jablek. Používám jich opravdu hodně a hrubě nastrouhaná. Skvělé je, že během pečení jablka pustí šťávu, kterou nasaje spodní i horní těsto, a štrůdl je tak neodolatelně vláčný, nikoliv suchý. A co je nejdůležitější: nezapomeňte na pořádnou vrstvu moučkového cukru navrch. To dodá tu finální, zasněženou podobu, kterou vidíte na fotce.

Recept na sypaný jablečný štrůdl z křehkého těsta a s bohatou náplní

  • Celková délka přípravy: 70 až 85 minut
  • Doba aktivní přípravy: 20 minut
  • Pečení: 50 až 65 minut
  • Počet porcí: 12 až 15 porcí (střední plech)

Ingredience k přípravě štrůdlu na plech

Na křehké těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g hery (ztužený tuk, případně máslo)
  • 100 g cukru (krupice)
  • 1 jogurt
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Jablečná náplň:

  • 1 kg jablek (hrubě nastrouhaných)
  • strouhanka (cca 3 až 4 lžíce)
  • skořice (mletá, dle chuti)
  • hřebíček (mletý, dle chuti, možno vynechat)
  • vanilkový cukr (1 balíček nebo 1 lžíce cukru)
  • cukr (krupice, dle kyselosti jablek)

Postup přípravy jablečného štrúdlu z plechu

1. Příprava těsta: Do mísy nasypeme hladkou mouku a propracujeme ji s herou (nebo máslem). Směs prsty promneme, dokud se tuk do mouky nevstřebá a nevytvoří se drobenka. Potom přidáme cukr, jogurtjedlou sodu a špetku soli.

2. Vše promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na dvě stejné části (dvě koule) a necháme odpočívat v lednici zhruba půl hodiny (nebo déle, dokud nepřipravíme náplň).

3. Příprava jablečné náplně: Jablka si hrubě nastrouháme (nebo nakrájíme na tenké plátky). K jablkům přidáme skořici, mletý hřebíček (pokud používáme), vanilkový cukr a podle chuti cukr (pokud jsou jablka kyselá).

Obrázek k receptu na štrůdl na plech
Foto: Cooky.cz, recept na štrůdl na plech

4. Skládání štrůdlu: Jednu část těsta vyválíme na tenký plát a opatrně ho přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto na plechu propícháme vidličkou. Těsto posypeme strouhankou, která nasaje přebytečnou šťávu z jablek.

5. Na strouhanku rozprostřeme jablečnou směs a uhladíme. Nakonec vyválíme druhou část těsta a štrůdl jím přikryjeme. Těsto propícháme vidličkou.

5. Pečení: Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů, dokud štrůdl nezezlátne a povrch není na dotek pevný.

6. Dokončení: Hotový, zlatavý štrůdl necháme vychladnout a před krájením a podáváním ho bohatě poprášíme moučkovým cukrem.

Tipy redakce

  • Strouhanka je nutná: Strouhanka slouží jako izolace, která zabráni spodnímu těstu rozmočit se od šťávy z jablek. Pokud ji nemáte, nahraďte ji dětskými piškoty nebo mletými ořechy.
  • Citron pro svěžest: Do jablečné náplně přidejte kůru a šťávu z poloviny citronu. Zabráníte tím hnědnutí jablek a získáte svěžejší chuťový profil.
  • Máslo pro křehkost: Místo hery (ztuženého tuku) můžete použít klasické máslo. Těsto bude křehčí a získá lepší chuť, ale hůře se s ním pracuje.
Obrázek k receptu na štrúdl s octem

Štrúdl, co se válí z octového těsta: O něco lepší těsto, které stojí za vyzkoušení. Jablkovo-ořechová náplň a navrch opečené vlašské ořechy

Obrázek receptu na jablkový závin z plundrového těsta.

Jablkový závin z plundrového těsta: Zlatý poklad mezi štrúdly

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest