Máte-li rádi vafle a inovativní recepty, tento je přesně pro vás. Bohatá sýrová chuť a křupavé těsto, vše doplněné o pestrou oblohu – prostě dokonalá snídaně, brunch nebo lehká večeře. Jak z názvu vyplývá, důležitou ingrediencí je sýr. Proto jeho volba je vcelku důležitá a rozhodně vybírejte z kvalitnějších druhů, které lze nastrouhat. Chybu určitě neuděláte 45% Eidamem nebo Goudou. Nebojte se volit kombinaci sýrů a přidat ke zmíněným druhům jemný čedar nebo výrazný parmazán.

Pokud si dáme u vaflí záležet na ingrediencích jako v tomto případě, lze pokrm považovat za výživný. Samozřejmě potřebujeme k přípravě vaflovač jakéhokoliv typu, důležitá je funkce. Rozhodně neopomeneme velké množství čerstvé zeleniny pro krásno oblohu v podobě rajčat, okurky, paprik a podobně. Nakonec, než se do toho pustíme, je vhodné ještě zmínit toto: Pokud nemáte doma všechny potřebné ingredience tak nezoufejte! Vafle jsou v podstatě “zero waste” recept a bez problému spotřebujte to, co máte v lednici navíc a chutná vám to.

Recept na sýrové obložené vafle

Ingredience pro přípravu 2 porcí – 4 vaflí

  • 7 lžic polohrubé mouky
  • sůl a pepř
  • 120 ml mléka
  • 2 vejce
  • 3 lžíce oleje
  • 1/4 lžičky kypřícího prášku
  • pažitka
  • 50 g strouhaného sýra

Na obložení:

  • 1 camembert
  • několik plátků anglické slaniny
  • 2 vejce
  • sůl, špetka mleté papriky
  • trochu nastrouhaného sýra
  • zelenina na ozdobu

Postup přípravy

1. V míse spolu metličkou promícháme mouku, sůl, pepř, strouhaný sýr, mléko, žloutky, pažitku, olej a kypřící prášek.

2. Z bílků samostatně vyšleháme sníh a ten zlehka zapracujeme do připravené směsi.

3. Rozpálíme vaflovač, potřeme ho olejem a dáme do něj 3 lžíce těsta.

4. Pečeme asi 3 minuty a na jednu vafli vyskládáme polovinu nakrájeného camembertu.

5. Poté přiklopíme druhou vaflí a nandáme opečenou slaninou, volské oko a posypeme nastrouhaným sýrem.

6. Podáváme s čerstvou zeleninou.

Slané vafle s volským okem.
Foto: depositphotos, Slané vafle s volským okem.

Původ vaflí

Vafle pochází původem z evropské kuchyně, největší zásluhu na tom má asi ta belgická. V této kuchyni jsou vafle považovány za gastronomický poklad. A to jak sladké, tak v posledních letech právě i slané varianty. Ve slaných vaflích sýr perfektně nahradí cukr, který se používá ve sladké variantě.

Obrázek receptu na domácí vafle pro celou rodinu.

Sladké ráno: Nadýchané vafle, které si zamiluje celá rodina

Bublinkové vafle z Hong Kongu – hit trhů a steet food festivalů

Bublinková vafle.
Foto: depositphotos, Bublinková vafle.

Bublinkové vafle jsou také známé jako Hong Kong waffles nebo bubble waffles a jsou oblíbenou specialitou pocházející z Hongkongu. Tyto vafle v netradičním tvaru jsou světovým fenoménem díky svému unikátnímu vzhledu a univerzálnímu využití, často na ně narazíte na různých street foodových akcích nebo trzích. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř nadýchané a mají typické „bubliny“ čímž jsou vizuálně přitažlivé, ale i jako praktické “zachytávače omáčky”.

Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest