Máte-li rádi vafle a inovativní recepty, tento je přesně pro vás. Bohatá sýrová chuť a křupavé těsto, vše doplněné o pestrou oblohu – prostě dokonalá snídaně, brunch nebo lehká večeře. Jak z názvu vyplývá, důležitou ingrediencí je sýr. Proto jeho volba je vcelku důležitá a rozhodně vybírejte z kvalitnějších druhů, které lze nastrouhat. Chybu určitě neuděláte 45% Eidamem nebo Goudou. Nebojte se volit kombinaci sýrů a přidat ke zmíněným druhům jemný čedar nebo výrazný parmazán.
Pokud si dáme u vaflí záležet na ingrediencích jako v tomto případě, lze pokrm považovat za výživný. Samozřejmě potřebujeme k přípravě vaflovač jakéhokoliv typu, důležitá je funkce. Rozhodně neopomeneme velké množství čerstvé zeleniny pro krásno oblohu v podobě rajčat, okurky, paprik a podobně. Nakonec, než se do toho pustíme, je vhodné ještě zmínit toto: Pokud nemáte doma všechny potřebné ingredience tak nezoufejte! Vafle jsou v podstatě “zero waste” recept a bez problému spotřebujte to, co máte v lednici navíc a chutná vám to.
Recept na sýrové obložené vafle
Ingredience pro přípravu 2 porcí – 4 vaflí
- 7 lžic polohrubé mouky
- sůl a pepř
- 120 ml mléka
- 2 vejce
- 3 lžíce oleje
- 1/4 lžičky kypřícího prášku
- pažitka
- 50 g strouhaného sýra
Na obložení:
- 1 camembert
- několik plátků anglické slaniny
- 2 vejce
- sůl, špetka mleté papriky
- trochu nastrouhaného sýra
- zelenina na ozdobu
Postup přípravy
1. V míse spolu metličkou promícháme mouku, sůl, pepř, strouhaný sýr, mléko, žloutky, pažitku, olej a kypřící prášek.
2. Z bílků samostatně vyšleháme sníh a ten zlehka zapracujeme do připravené směsi.
3. Rozpálíme vaflovač, potřeme ho olejem a dáme do něj 3 lžíce těsta.
4. Pečeme asi 3 minuty a na jednu vafli vyskládáme polovinu nakrájeného camembertu.
5. Poté přiklopíme druhou vaflí a nandáme opečenou slaninou, volské oko a posypeme nastrouhaným sýrem.
6. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Původ vaflí
Vafle pochází původem z evropské kuchyně, největší zásluhu na tom má asi ta belgická. V této kuchyni jsou vafle považovány za gastronomický poklad. A to jak sladké, tak v posledních letech právě i slané varianty. Ve slaných vaflích sýr perfektně nahradí cukr, který se používá ve sladké variantě.
Sladké ráno: Nadýchané vafle, které si zamiluje celá rodina
Bublinkové vafle z Hong Kongu – hit trhů a steet food festivalů
Bublinkové vafle jsou také známé jako Hong Kong waffles nebo bubble waffles a jsou oblíbenou specialitou pocházející z Hongkongu. Tyto vafle v netradičním tvaru jsou světovým fenoménem díky svému unikátnímu vzhledu a univerzálnímu využití, často na ně narazíte na různých street foodových akcích nebo trzích. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř nadýchané a mají typické „bubliny“ čímž jsou vizuálně přitažlivé, ale i jako praktické “zachytávače omáčky”.
Zdroj: Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI