Velmi zvláštní a unikátní polévka, která pohladí vaši duši i v těch nejtěžších chvílích. Patří tak trochu mezi zapomenuté poklady české kuchyně a její krémová lahodnost vás bude doprovázet po celou dobu konzumace. Pár poctivých surovin naprosto postačí v uvaření této polévky a není to vůbec žádná kulinářská věda.

Tichou hvězdou celého receptu jsou žloutky, díky nimž je polévka skvěle zahuštěná a navodí dojem kvalitního jídla. Nakonec strouhaný sýr tomu všemu dá korunu. V horké polévce se rozpouští a dodává ji plnou sametovou chuť.

Recept na sýrovo – žloutkovou polévku

Ingredience pro přípravu

  • plátek másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • 100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Eidam atd.)
  • pažitka

Postup přípravy polévky

1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a rozmícháme, aby se neudělaly hrudky.

2. Provaříme a přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr a smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky.

3. Nakonec přidáme ještě nasekanou pažitku.

Sýrovo-žloutková polévka.
Foto: freepik.com, Sýrovo-žloutková polévka.

Pár tipů na konec

Pro jemnější chuť zvolte variantu sýra například mozzarellu, Goudu nebo třeba Eidam. Pro intenzivnější chuť bude skvělý cheddar a parmazán.

Pokud si chcete polévku ještě vylepšit, připravte si domácí krutony opečené na másle se strouhaným sýrem.

Obrázek receptu na krémovou česnečku.

Lahodně krémová česneková polévka: Zažene chřipku i kocovinu

Hlavní obrázek receptu na hráškovou polévku

Krémová hrášková polévka se slaninou – bohatá chuť a svěží barva

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest