Velmi zvláštní a unikátní polévka, která pohladí vaši duši i v těch nejtěžších chvílích. Patří tak trochu mezi zapomenuté poklady české kuchyně a její krémová lahodnost vás bude doprovázet po celou dobu konzumace. Pár poctivých surovin naprosto postačí v uvaření této polévky a není to vůbec žádná kulinářská věda.
Tichou hvězdou celého receptu jsou žloutky, díky nimž je polévka skvěle zahuštěná a navodí dojem kvalitního jídla. Nakonec strouhaný sýr tomu všemu dá korunu. V horké polévce se rozpouští a dodává ji plnou sametovou chuť.
Recept na sýrovo – žloutkovou polévku
Ingredience pro přípravu
- plátek másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř
- 1 l zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 žloutky
- 100 g nastrouhaného sýra (Gouda, Eidam atd.)
- pažitka
Postup přípravy polévky
1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studeným vývarem a rozmícháme, aby se neudělaly hrudky.
2. Provaříme a přidáme sůl, pepř, nastrouhaný sýr a smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky.
3. Nakonec přidáme ještě nasekanou pažitku.
Pár tipů na konec
Pro jemnější chuť zvolte variantu sýra například mozzarellu, Goudu nebo třeba Eidam. Pro intenzivnější chuť bude skvělý cheddar a parmazán.
Pokud si chcete polévku ještě vylepšit, připravte si domácí krutony opečené na másle se strouhaným sýrem.

Lahodně krémová česneková polévka: Zažene chřipku i kocovinu

Krémová hrášková polévka se slaninou – bohatá chuť a svěží barva
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI