Jídla selského charakteru vnáší do našich kuchyní nezaměnitelný charakter, který je typický svojí poctivostí. Sýrový koláč se zelím a klobásou mezi ně jednoznačně patří. Už samotná představa zlatavého těsta, které se při pečení krásně nafoukne a jehož povrch zdobí mřížka s pikantními kolečky klobásy, dokáže probudit chuťové pohárky. Pod ním se ukrývá náplň z kysaného zelí, cibule, koření a sýra, delikátní šťavnatá směs. Prostě prvotřídní chod, který ocení každý milovník staročeských pokrmů.

Je velmi zajímavé, ale zároveň pochopitelné, že slané koláče se zelím jsou tradiční už po mnoho desetiletí v celé střední Evropě. Proč pochopitelné? Jednoduše jsou v první řadě snadné na přípravu a také se často podávaly jako vydatné jídlo během chladných měsíců. Kysané zelí bylo dobře dostupné i v zimě a poskytovalo tělu potřebný vitamín C.

Recept na slaný selský koláč

Délka pečení v troubě 40 – 45 minut.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 1/2 kostky droždí
  • 250 ml vlažné vody
  • 500 g hladké mouky
  • 200 g Eidamu
  • 2 lžičky soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • polohrubá mouka na podsypání

Náplň:

  • 2 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 500 g kysaného zelí
  • 200 g Eidamu
  • 2 vejce
  • 1 bílek
  • mletý černý pepř
  • mletý kmín
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 2 pikantní klobásy

Na potření:

  • 1 žloutek
  • 1 lžíce mléka

Postup přípravy těsta

1. Droždí promícháme s vlažnou vodu a trochou mouky.

2. Zakryjeme utěrkou, necháme vykynout a poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem.

3. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu vykynout.

4. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a pustíme se do náplně.

Příprava náplně a dokončení

1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata a přidáme mouku a cukr.

2. Poté přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu.

3. Podusíme a necháme vychladnout.

4. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením.

5. Vše promícháme s dušeným zelím a náplň navršíme na vyválené těsto.

6. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky.

7. Potřeme žloutkem a do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy.

8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 – 45 minut.

Pikantní klobása do koláče.
Foto: freepik.com, Pikantní klobása do koláče.

Závěr

Podobné slané koláče byly oblíbené hlavně na venkově, kde se pekly při zabijačkách nebo během podzimní sklizně zelí.

Zelí je skvělým zdrojem probiotik a v kombinaci s klobásou a sýrem vytváří vyvážený kontrast mezi svěžím a hutným.

Obrázek receptu na jablečný rustikální koláč.

Jablečný selský koláč s přípravou za pár minut. Pro milovníky jablek a skořice

Obrázek receptu na selské brambory se slaninou a cibulí.

Selská specialita: Pečené nové brambory se slaninou a cibulí

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest