Jídla selského charakteru vnáší do našich kuchyní nezaměnitelný charakter, který je typický svojí poctivostí. Sýrový koláč se zelím a klobásou mezi ně jednoznačně patří. Už samotná představa zlatavého těsta, které se při pečení krásně nafoukne a jehož povrch zdobí mřížka s pikantními kolečky klobásy, dokáže probudit chuťové pohárky. Pod ním se ukrývá náplň z kysaného zelí, cibule, koření a sýra, delikátní šťavnatá směs. Prostě prvotřídní chod, který ocení každý milovník staročeských pokrmů.
Je velmi zajímavé, ale zároveň pochopitelné, že slané koláče se zelím jsou tradiční už po mnoho desetiletí v celé střední Evropě. Proč pochopitelné? Jednoduše jsou v první řadě snadné na přípravu a také se často podávaly jako vydatné jídlo během chladných měsíců. Kysané zelí bylo dobře dostupné i v zimě a poskytovalo tělu potřebný vitamín C.
Recept na slaný selský koláč
Délka pečení v troubě 40 – 45 minut.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 1/2 kostky droždí
- 250 ml vlažné vody
- 500 g hladké mouky
- 200 g Eidamu
- 2 lžičky soli
- 4 lžíce olivového oleje
- polohrubá mouka na podsypání
Náplň:
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 500 g kysaného zelí
- 200 g Eidamu
- 2 vejce
- 1 bílek
- mletý černý pepř
- mletý kmín
- 1 lžička cukru
- 2 lžičky hladké mouky
- 2 pikantní klobásy
Na potření:
- 1 žloutek
- 1 lžíce mléka
Postup přípravy těsta
1. Droždí promícháme s vlažnou vodu a trochou mouky.
2. Zakryjeme utěrkou, necháme vykynout a poté smícháme se zbytkem mouky, nastrouhaným eidamem, solí a olejem.
3. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme hodinu vykynout.
4. Poté vyválíme 2/3 těsta do tvaru plechu a pustíme se do náplně.
Příprava náplně a dokončení
1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájené cibule dosklovata a přidáme mouku a cukr.
2. Poté přidáme pokrájené zelí, z něhož jsme předem vymačkali přebytečnou šťávu.
3. Podusíme a necháme vychladnout.
4. Nahrubo nastrouhaný sýr smícháme s vajíčky, bílkem a kořením.
5. Vše promícháme s dušeným zelím a náplň navršíme na vyválené těsto.
6. Ze zbytku těsta vykrájíme pruhy, které ozdobně navršíme do tvaru mřížky.
7. Potřeme žloutkem a do okýnek mřížky vyskládáme kolečka klobásy.
8. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 – 45 minut.
Závěr
Podobné slané koláče byly oblíbené hlavně na venkově, kde se pekly při zabijačkách nebo během podzimní sklizně zelí.
Zelí je skvělým zdrojem probiotik a v kombinaci s klobásou a sýrem vytváří vyvážený kontrast mezi svěžím a hutným.

Jablečný selský koláč s přípravou za pár minut. Pro milovníky jablek a skořice

Selská specialita: Pečené nové brambory se slaninou a cibulí
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI