Sýrové saláty patří mezi nejoblíbenější v české gastronomii. Jsou decentní, jemné a velmi chutné. Navíc také velmi všestranné, jelikož je lze kombinovat s mnoha druhy surovin, koření i pečiva. Krémovou texturu sýra pozvedneme natvrdo uvařenými vejci, která připravíme tak akorát s vláčným žloutkem.
Rozpůlená vejce vyskládáme kolem porce salátu. Ten vynikne nejen chuťově, ale také vizuálně. Nebojte se tedy salát s vejci naservírovat například během dlouho plánovaného večírku nebo na nějakou oslavu.
Recept na sýrový salát s vejci
Ingredience pro přípravu
- 1 malá žlutá cibule
- 1 malá červená cibule
- 100 g Goudy
- 100 g ementálu
- 100 g šunky
- 100 g majonézy
- pažitka
- 1/2 lžičky hořčice
- špetka pepře
- 4 vejce
Postup přípravy salátku
1. Vejce vložíme do vroucí vody a vaříme 7 – 7,5 minuty.
2. Rychle zchladíme studenou vodou a opatrně vejce oloupeme. Žloutky by měly být krásně krémové.
3. Do misky nakrájíme cibuli a nastrouháme nahrubo sýry a šunku.

Recept na legendární korejský salát z červené řepy. Skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo i jen tak
4. Přidáme pažitku, pepř, hořčici a majonézu.
5. Dobře promícháme a podáváme s půlky vajec vyskládanými kolem salátu.
Historie sýrových salátů
Ve střední Evropě jsou sýrové saláty známé již mnoho let a původně vznikly jako sytá a rychlá jídla. Dnes jsou oblíbené především jako snídaně, svačina nebo ve vhodné formě podávání i jako slavnostní pokrm.
Na druhou stranu v západní Evropě, přesněji ve Francii, jsou oblíbenější sýrové saláty z plísňových sýrů v kombinaci s ořechy. V Itálii se zaase často kombinují se sušenými rajčaty či olivami.

Vajíčkový salát s majonézou, sýrem a česnekem – oblíbená retro svačinka

Jemný krémový salát ze zavináčů s lehce kyselou chutí a čerstvým pečivem
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI