Hrášek a mrkev máme doma stále, patří totiž v české kuchyni k nejoblíbenějším dvojicím. Nejen díky své chuti, ale i pro pestrost barev a výživovou hodnotu. Hrášek představuje bohatý zdroj rostlinných bílkovin, vlákniny a vitamínu K, zatímco mrkev, jak známo, nabízí betakaroten, jenž tělo přeměňuje na vitamín A klíčový pro zrak a pokožku. Společně tedy tvoří dokonalé „kombo“ používané jako základ mnoha pokrmů, ať už je to tradiční dušená zelenina k masu, rizoto nebo polévky. Ocení je i děti nebo lidé s citlivým zažíváním.

Mrkev a hrášek: neporazitelní parťáci

Tepelná úprava hrášku a mrkve by měla být šetrná, chceme-li zachovat lákavé barvy. Tito zeleninoví „kolegové“ se skvěle doplňují i chuťově – mrkev svou zemitou sladkostí a hrášek jemnou, až oříškovou chutí. Při některých úpravách, zejména do salátů, se k nim přidává i máslo a malá kapka citrónu, což zvýrazní chuť a dodá lehkost. Výhoda obou surovin tkví i v tom, že je lehce uchováme zmražené nebo sterilované a můžeme je tak mít po ruce po celý rok. Samozřejmě se dají i sušit, skvělé je potom jejich využití do domácí polévkové směsi.

Ingredience na zeleninovou polévku

  • Cibule – 1 ks;
  • Mrkev – 1 ks;
  • Tuk – na smažení;
  • Voda – 2,5 litru;
  • Malé brambory – 3 ks;
  • Tavený sýr – 200 g;
  • Sůl – podle chuti;
  • Polévkové nudle – 100 g;
  • Konzervovaný hrášek – 1 plechovka;
  • Oblíbené koření (např. pepř, muškátový oříšek, sušený česnek) – podle chuti;
  • Sušený kopr – ½ lžičky.
Obrázek k receptu: Sytá polévka do 20 minut? Jistě, dokonce jen s pár běžnými surovinami!
Foto: Youtube(Pana Lesia, Recept na: Sytá polévka do 20 minut? Jistě, dokonce jen s pár běžnými surovinami!

Postup přípravy polévky

  • Cibuli nakrájejte najemno.
  • Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Ve velkém hrnci nechte rozpálit tuk a vložte na něj cibuli i mrkev.
  • Zlehka míchejte, až trochu změkne.
  • Přilijte horkou vodu.
  • Brambory nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do polévky.
  • Tavený sýr pokrájejte a přidejte k zelenině.
  • Promíchejte, chvíli provařte, poté přidejte nudle a plechovku hrášku i s nálevem.
  • Nechte 3-4 minuty provařit.
  • Tip na servírování: Tato polévka je skvělá s kvalitním chlebem nebo s topinkou.
Dochucení

Zdravá a výživná zeleninová polévka na spalování tuku

Obrázek receptu na milionovou polévku se zeleninou.

Silná milionová polévka ze strouhané zeleniny, s krupičkou a vejcem

Zdroj: Autorský text, YouTube, Zdraví na talíři

Nejlepší polévky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Polévky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest