Vepřové maso zapečené s bramborami a cibulí je oblíbenou klasikou. Spojuje v sobě šťavnatost masa s jemností brambor a vůní dozlatova opečeného sýra, který krásně zvýrazní chuť, zvolíte-li kvalitní a vhodný (například čedar). Takovýto pokrm se skvěle hodí pro dny všední i sváteční.
Zelenina pro zdraví i barevnost
Jíme zkrátka i očima, takže dát pokrmu barvy se prostě vyplatí. Zelenina navíc dodá jídlu množství vitamínů a dalších živin. Špenát dodá železo, okurka hydrataci, rajčata podpoří trávení, avokádo je známým zdrojem zdravých tuků. Kombinace salátu s masem tvoří skvělou rovnováhu mezi sytým jídlem a lehkou přílohou.
Ingredience na přípravu zapečeného masa z jednoho plechu
- Vepřová krkovička – 2 kg;
- Větší cibule – 2 ks;
- Sůl – 2 lžičky;
- Mletý černý pepř – 1 lžička;
- Olivový olej – podle potřeby.
Na bramborovou vrstvu:
- Brambory – 800 g;
- Sůl – dle potřeby;
- Pepř – dle potřeby;
- Tvrdý sýr – 250 g;
- Hrubozrnná hořčice – 3-4 lžičky;
- Bílý jogurt – 250 g;
- Majonéza – 3-4 lžíce.
Na salát:
- Polní okurka – 3 ks;
- Rajče (střední velikosti) – 2 ks;
- Červená cibule – ½ ks
- Avokádo – 1 ks;
- Špenát, hlávkové zelí, nebo jejich směs – podle potřeby;
- Olivový olej – 40 ml;
- Česnek – 1 stroužek;
- Citrónová šťáva – 2 lžíce;
- Sůl – dle chuti;
- Pepř – dle chuti.
Postup přípravy zapečené dobroty z jednoho plechu
- Krkovičku nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
- Maso vyskládejte na plech.
- Cibule nakrájejte nahrubo.
- Maso na plechu pokryjte cibulí, navrch nasypte sůl a pepř.
- Vše na plechu promíchejte, nejlépe rukama, poté zakápněte olivovým olejem, opět promíchejte, následně rozprostřete po celém plechu.
- Brambory nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a promíchejte
- Brambory vyskládejte na maso a posypejte je nahrubo nastrouhaným sýrem.

Elegantní višňový rumový dortík, neskutečná pochoutka, která patří na váš stůl
- V misce smíchejte hořčici, bílý jogurt a majonézu, vzniklou omáčkou pokryjte sýrovou vrstvu.
- Plech zakryjte pečicím papírem a alobalem, dobře stlačte okraje.
- Pečte 60–70 minut v troubě vyhřáté na 210–220 °C.
- Mezitím připravte salát:
- Okurky i rajčata nakrájejte na kostičky a smíchejte v misce.
- Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli.
- Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, dužinu ještě v plodu nakrájejte na kostičky, které vložte k ostatní zelenině.
- Zelené listy nakrájejte na proužky a také je vložte k základu salátu.
- Olivový olej smíchejte s česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
- Zálivku smíchejte se salátem.
- Z upečeného masa opatrně odstraňte alobal i pečicí papír.
- Vraťte do trouby a pečte stále při 210 °C dalších 20–30 minut.

Zelňáky z dýmu a pece – Moravské zelňáky s uzeným, pečené na plechu

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie