Vepřové maso zapečené s bramborami a cibulí je oblíbenou klasikou. Spojuje v sobě šťavnatost masa s jemností brambor a vůní dozlatova opečeného sýra, který krásně zvýrazní chuť, zvolíte-li kvalitní a vhodný (například čedar). Takovýto pokrm se skvěle hodí pro dny všední i sváteční.

Zelenina pro zdraví i barevnost

Jíme zkrátka i očima, takže dát pokrmu barvy se prostě vyplatí. Zelenina navíc dodá jídlu množství vitamínů a dalších živin. Špenát dodá železo, okurka hydrataci, rajčata podpoří trávení, avokádo je známým zdrojem zdravých tuků. Kombinace salátu s masem tvoří skvělou rovnováhu mezi sytým jídlem a lehkou přílohou. 

Ingredience na přípravu zapečeného masa z jednoho plechu

  • Vepřová krkovička – 2 kg;
  • Větší cibule – 2 ks;
  • Sůl – 2 lžičky;
  • Mletý černý pepř – 1 lžička;
  • Olivový olej – podle potřeby.

Na bramborovou vrstvu:

  • Brambory – 800 g;
  • Sůl – dle potřeby;
  • Pepř – dle potřeby;
  • Tvrdý sýr – 250 g;
  • Hrubozrnná hořčice – 3-4 lžičky;
  • Bílý jogurt – 250 g;
  • Majonéza – 3-4 lžíce.

Na salát:

  • Polní okurka – 3 ks;
  • Rajče (střední velikosti)  – 2 ks;
  • Červená cibule – ½ ks
  • Avokádo – 1 ks;
  • Špenát, hlávkové zelí, nebo jejich směs – podle potřeby;
  • Olivový olej – 40 ml;
  • Česnek – 1 stroužek;
  • Citrónová šťáva – 2 lžíce;
  • Sůl – dle chuti;
  • Pepř –  dle chuti.                                                                                                                                                            
Obrázek k receptu: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem
Foto: YouTube/Schneller Koch, Recept na: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem

Postup přípravy zapečené dobroty z jednoho plechu

  • Krkovičku nakrájejte na plátky silné asi 2 cm.
  • Maso vyskládejte na plech.
  • Cibule nakrájejte nahrubo.
  • Maso na plechu pokryjte cibulí, navrch nasypte sůl a pepř.
  • Vše na plechu promíchejte, nejlépe rukama, poté zakápněte olivovým olejem, opět promíchejte, následně rozprostřete po celém plechu.
  • Brambory nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a promíchejte
  • Brambory vyskládejte na maso a posypejte je nahrubo nastrouhaným sýrem.
Višňový dort s rumem okouzlí vaše smysly

Elegantní višňový rumový dortík, neskutečná pochoutka, která patří na váš stůl

Obrázek k receptu: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem
Foto: YouTube/Schneller Koch, Recept na: Syté, voňavé a zdravé: Vrstvené vepřové se salátem
  • V misce smíchejte hořčici, bílý jogurt a majonézu, vzniklou omáčkou pokryjte sýrovou vrstvu.
  • Plech zakryjte pečicím papírem a alobalem, dobře stlačte okraje.
  • Pečte 60–70 minut v troubě vyhřáté na 210–220 °C.
  • Mezitím připravte salát:
  • Okurky i rajčata nakrájejte na kostičky a smíchejte v misce.
  • Přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli.
  • Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, dužinu ještě v plodu nakrájejte na kostičky, které vložte k ostatní zelenině.
  • Zelené listy nakrájejte na proužky a také je vložte k základu salátu.
  • Olivový olej smíchejte s česnekem, citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  • Zálivku smíchejte se salátem.
  • Z upečeného masa opatrně odstraňte alobal i pečicí papír.
  • Vraťte do trouby a pečte stále při 210 °C dalších 20–30 minut.
Obrázek receptu na Zelňáky z dýmu a pece - Moravské zelňáky s uzeným pečené na plechu

Zelňáky z dýmu a pece – Moravské zelňáky s uzeným, pečené na plechu

Obrázek receptu na živáňskou pečínku.

Živáňská pečínka na plech, pečená v alobalu

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest