Nevím jak vy, ale já jsem vždycky měla strach z odpalovaného těsta. Přitom je tak výborné a vůbec není náročné na přípravu, jenom je potřeba dodržet jeho recepturu a pravidla přípravy. Dnes si ukážeme recept na domácí donátky z odpalovaného těsta, podle kterého se vám jistě vydaří a budou krásně křupavé, s velkou dírou uprostřed. Použitelné jsou jak na sladko, tak na slano třeba se sýrem.
A víte co je vlastně tím tajemstvím úspěchu? Jsou to čtyři základní ingredience a dále čtyři triky přípravy těsta: neotvírejte troubu při pečení, používejte vejce pokojové teploty, správná konzistence těsta a jeho dostatečné odpálení. Tak si to pojďme vyzkoušet!
Recept na odpalované koblihy s vanilkovým krémem: Nadýchané, křupavé a dokonale jemné
Ingredience na přípravu náplně odpalovaných donátků
- 1 l mléka
- 200 g cukru krystal
- 2 žloutky
- 5 polévkové lžíce mouky nebo škrobu
- 43 g vanilkového pudinku
- 250 g másla
- 200 ml šlehačky (volitelné)
- moučkový cukr na doslazení (volitelné – dle chuti)
Ingredience na přípravu těsta
- 250 ml vody
- 125 ml oleje
- 180 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 5 vajec
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
1. 700 ml mléka a 200 g cukru přivedeme k varu. V jiné misce vyšleháme žloutky, mouku nebo škrob a 300 ml mléka. Pořádně vyšleháme a vlijeme do vařícího mléka s cukrem. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Krém přikryjeme folií a necháme řádně vychladit.
2. Připravíme si těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu, do vařící nasypeme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši vychladíme a přidáme prášek do pečiva. Začneme přidávat vejce po jednom a každé řádně šlehačem do těsta zašleháme. Vařečkou ještě promícháme a mělo by nám vzniknout hladké těsto.
3. Troubu si zapneme na 200 stupňů, plech si vysteleme pečícím papírem. Pomocí cukrářského sáčku anebo kávové lžičky a vařečky tvoříme na plech kuličky. Pečeme v troubě cca 15 minut.
4. Zatím si dokončíme náplň, do vychladlého krému zašleháme změklé máslo, podle chuti můžeme dosladit a taky dochutit vyšlehanou šlehačkou. Náplň bude chutnější.
5. Upečené a vychlazené donátky rozřízneme vodorovně na půl. Naplníme krémem pomocí cukrářského sáčku a poprášíme moučkovým cukrem.
Triky
Jestli chcete aby donátky zůstaly křupavé, naplňte je těsně před podáváním.