Nevím jak vy, ale já jsem vždycky měla strach z odpalovaného těsta. Přitom je tak výborné a vůbec není náročné na přípravu, jenom je potřeba dodržet jeho recepturu a pravidla přípravy. Dnes si ukážeme recept na domácí donátky z odpalovaného těsta, podle kterého se vám jistě vydaří a budou krásně křupavé, s velkou dírou uprostřed. Použitelné jsou jak na sladko, tak na slano třeba se sýrem.

A víte co je vlastně tím tajemstvím úspěchu? Jsou to čtyři základní ingredience a dále čtyři triky přípravy těsta: neotvírejte troubu při pečení, používejte vejce pokojové teploty, správná konzistence těsta a jeho dostatečné odpálení. Tak si to pojďme vyzkoušet!

Recept na odpalované koblihy s vanilkovým krémem: Nadýchané, křupavé a dokonale jemné

Ingredience na přípravu náplně odpalovaných donátků

  • 1 l mléka
  • 200 g cukru krystal
  • 2 žloutky
  • 5 polévkové lžíce mouky nebo škrobu
  • 43 g vanilkového pudinku
  • 250 g másla
  • 200 ml šlehačky (volitelné)
  • moučkový cukr na doslazení (volitelné – dle chuti)

Ingredience na přípravu těsta

  • 250 ml vody
  • 125 ml oleje
  • 180 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 vajec
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

1. 700 ml mléka a 200 g cukru přivedeme k varu. V jiné misce vyšleháme žloutky, mouku nebo škrob a 300 ml mléka. Pořádně vyšleháme a vlijeme do vařícího mléka s cukrem. Za stálého míchání uvaříme hustý krém. Krém přikryjeme folií a necháme řádně vychladit.

Uvaříme si hustý pudink.
Zdroj: AuroraRecepti, Uvaříme si hustý pudink.

2. Připravíme si těsto. Vodu s olejem přivedeme k varu, do vařící nasypeme mouku a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Kaši vychladíme a přidáme prášek do pečiva. Začneme přidávat vejce po jednom a každé řádně šlehačem do těsta zašleháme. Vařečkou ještě promícháme a mělo by nám vzniknout hladké těsto.

Vyrobíme si odpalované těsto.
Původ: AuroraRecepti, Vyrobíme si odpalované těsto.

3. Troubu si zapneme na 200 stupňů, plech si vysteleme pečícím papírem. Pomocí cukrářského sáčku anebo kávové lžičky a vařečky tvoříme na plech kuličky. Pečeme v troubě cca 15 minut.

Z těsta děláme na plech kuličky.
Původ: AuroraRecepti, Z těsta děláme na plech kuličky.

4. Zatím si dokončíme náplň, do vychladlého krému zašleháme změklé máslo, podle chuti můžeme dosladit a taky dochutit vyšlehanou šlehačkou. Náplň bude chutnější.

5. Upečené a vychlazené donátky rozřízneme vodorovně na půl. Naplníme krémem pomocí cukrářského sáčku a poprášíme moučkovým cukrem.

Původ: AuroraRecepti, Po upečení a vychlazení donátky rozřízneme.
Donátky naplníme krémem.
Zdroj: AuroraRecepti, Donátky naplníme krémem.

Triky

Jestli chcete aby donátky zůstaly křupavé, naplňte je těsně před podáváním.

Koblihy plněné marmeládou

Nadýchané kynuté koblihy s náplní – potěšení pro milovníky sladkého

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest