Obrácený Jablečný dort je úžasný dezert, která vás nadchne pro svou chuť a jednoduchost. Pokud jste milovníci jablečných moučníků, tak u vás stoprocentně obrácený dort zaboduje. Po vyndání dortu z formy si pochutnáte na piškotovém korpusu s vanilkou a na výborných zkaramelizovaných jablkách se skořicí. Vše k sobě nádherně sedí a vůně po bytě bude neuvěřitelná!
Tento recept si zamilují všichni milovníci sladkého a kuchařky budou rády připravovat, kvůli jednoduchosti přípravy a využití starších jablek. Dort je vhodný ke každé příležitosti od rodinného setkání, oslavy po snídani či jen k šálku kávy nebo čaji.
Dort při pokojové teplotě vydrží dva dny, v lednici až pět dnů. Pokud tak dlouho u vás vůbec vydrží, u nás nevydrží ani ty dva dny😁.
6 důvodů proč je Obrácený jablečný dort jedinečný
Designem a prezentací
Unikátní způsob pečení, kdy se jablka kladou na dno formy a těsto se nalije na ně. Po upečení se dort převrátí, což vytváří atraktivní a vizuálně přitažlivý dezert s krásně karamelizovanými jablky na povrchu.
Karamelizací
Jablka se často před pečením karamelizují, což dodává dortu bohatou, sladkou chuť a zajímavou texturu. Karamelizace může být dosažena jednoduchým přidáním cukru na jablka před pečením nebo předem připravenou karamelovou směsí.
Kombinací výjimečných chutí
Spojení sladkých, karamelizovaných jablek s vláčným a jemným těstem vytváří lahodný kontrast, který je pro mnohé velmi lákavý. Přidáním koření, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, se dále obohacuje chuťový profil dortu.
Historickým a kulturním významem
Obrácený jablečný dort má kořeny v různých kuchyních po celém světě. Například francouzský Tarte Tatin je slavnou variantou tohoto konceptu. Každá kultura má svou vlastní verzi, což dodává tomuto dezertu zajímavý globální rozměr.
Jednoduchostí přípravy
Navzdory svému sofistikovanému vzhledu je příprava obráceného jablečného dortu poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné speciální dovednosti nebo vybavení. Což z něj činí ideální volbu pro domácí pečení.
Flexibilitou provedení
Tento dort je velmi přizpůsobivý a umožňuje různé variace. Můžete použít různé druhy ovoce (např. hrušky, broskve, ananas) nebo přidat ořechy a rozinky pro extra chuť a texturu.
Uvidíte, že tento pokrm vás i vaši rodinu a známe zaujme! A teď si už pojďte upéct jeden vlastní podle našeho receptu níže.
Recept na Obracený Jablečný Dort
Potřebné vybavení
- Trouba
- Plech dáme na něj dortovou formu
- Dortová forma o velikosti 20 cm
- Mísa
- šlehací metla
Suroviny
Zkaramelizované jablka:
- 3 ks větších jablek (oloupané a nakrájené na plátky)
- 65 g másla (změklého)
- 110 g hnědého cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
Korpus:
- 75 g másla
- 110 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky vanilkové esence
- 1 ks vejce (velikosti L)
- 195 g hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 130 ml mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
Postup
- Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Následně si vyložíme dortovou formu o rozměru 20 cm pečícím papírem ze všech stran. Doporučujeme formu vymazat tukem, lépe se pečící papír přichytne ke stěnám formy.
Zkaramelizované jablka:
- Oloupané a nakrájené jablka dáme do mísy a promícháme je se změklým máslem, skořicí a cukrem.
- Touto směsí vyložíme dno dortové formy.
Korpus:
- V míse promícháme moučkový cukr, vanilku a vejce.
- Následně přidáme mléko a mouku s kypřícím práškem a solí.
- Po důkladném propojení těsta přidáme rozpuštěné máslo.
- Jakmile je těsto krásně hladké, vše přelijeme do dortové formy na jablečnou směs.
- Nyní vložíme dortovou formu do předehřáté trouby a pečeme na dobu 40-45 minut.
- Jakmile je dort upečený, vyndáme ho a necháme chvíli vychladnout.
- Ještě téměř teplý dort vyndáme z dortové formy a otočíme ho na talíř. Nyní máme tedy jablka navrchu. Dort můžeme podávat ještě vlažný nebo ho dát ztuhnout do lednice. Vyndáme z lednice minimálně 1 hodinu před podáváním.
- Dobrou chuť.