Z jablek připravujeme nespočet dortů a koláčů, protože jsou vždycky dostupné, zdravé a navíc velice chutné a vděčné na přípravu různých dobrůtek. Dnes bych vám chtěla představit velice snadný a rychlý jablečníkový koláček, který si uděláte během chviličky, když zrovna dostanete chuť dát si ke kafíčku něco dobrého.

Koláč je netradiční tím, že má “obrácené vrstvení”, kde jablka nejsou nahoře, jak bývá zvykem, ale zapečené uvnitř kakaového těsta a navrchu je tvarohová vrstva s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou. Jako většinu koláčů, i tento můžeme připravit na více způsobů například s vanilkovým pudinkem, který přidáme do tvarohové náplně pro jemnější krém, taky můžeme do tvarohové náplně přidat kousky ovoce, nebo můžeme tvaroh nahradit mletým mákem s máslem a cukrem. Je to opravdu dobrota – osobně miluji i třeba jablkový perník – těst s jablky je prostě super.

Recept na jednoduchý tvarohovo – kakaový koláček s jablky v těstu ke kafíčku

Ingredience potřebné na přípravu Jablečného kakaového korpusu s tvarohem a nastrouhanou čokoládou

  • plech o velikosti 30×40 cm

Těsto

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/5 lžičky skořice
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhaných jablek
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce rumu

Tvarohový krém

  • 1 tučný tvaroh
  • 1 pomazánkové máslo
  • 200 g zakysané smetany
  • cukr dle chuti
  • 1 vanilkový cukr

Na posypání 1 hořká nastrouhaná čokoláda

Jak se tento bleskový jablečník připravuje – postup přípravy koláče

1. V misce smícháme všechny sypké potraviny na těsto, přidáme ostatní suroviny a vymícháme polotuhé těsto.

2. Těsto. nalijeme do vyššího plechu s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů asi 20-25 minut.

Těsto nalijeme do vyšší formy a upečeme korpus.
Foto: Cooky.cz, Těsto nalijeme do vyšší formy a upečeme korpus.

3. Upečený korpus necháme vychladnout a potřeme tvarohovým krémem, který jsme vytvořili vyšleháním tvarohu, smetany, másla a cukrů.

4. Nakonec koláč posypeme nastrouhanou čokoládou a necháme ztuhnout v lednici.

Podávání

Dezert je výborné podávat s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Dokonale vláčný čokoládový perník s polevou a přidanými jablky

Jablečný perník s tenkou vrstvou marmelády a čokoládové polevy: svěží vůně jablek v kombinaci s čokoládou

Recept na zákusek ze zakysané smetany na plech

Zákusek se zakysanou smetanou na plech: Oblíbené řezy z kakaového korpusu a nadýchané smetanovo – pěnové vrstvy

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest