Jak už název napovídá, tento aromatický sýr pochází z vesnice Cheddar. Ta se nachází v Anglii v hrabství Somerset. Sýr se zde vyrábí již od 12. století. Legenda praví, že jeho výroba byla objevena náhodou, když místní mlékařka nechala kbelík mléka v jeskyni. Z něj se po čase stal sýr. Cheddarské jeskyně totiž díky stálé teplotě a vlhkosti poskytovaly ideální podmínky pro zrání. Sýr čedar si postupně získal oblibu i na královských stolech; například Jindřich II. Ho v roce 1107 zakoupil více než 4,5 tuny a označil jej za nejlepší v Británii.  

Čedar: Vůně zdraví

Sýr čedar, to ovšem není jen vůně a historie. Jakožto vnímavým čtenářům vám jistě neuniká, že má i významné zdravotní přínosy. Konzumací čedaru získáte významný zdroj bílkovin, vápníku a vitamínů, jako je vitamín B12, podpoříte tedy svůj metabolismus a tvorbu červených krvinek. Výzamný je i vitamín K2, který je klíčovým hráčem v prevenci ukládání vápníku v tepnách. Konzumací tohoto sýra tedy můžete snížit riziko srdečních onemocnění. Je však potřeba dbát na střídmost, neboť čedar obsahuje nasycené tuky a vyšší množství soli.

Ingredience na bramborovou vrstvu:

  • Velké brambory – 900 g;
  • Čedar – 300 g;
  • Sůl – 4 g;
  • Olej – 20 ml.

 Na masovou směs:

  • Mleté maso – 500 g;
  • Olej –  20 ml;
  • Cibule – 1 ks;
  • Bílá paprika – 3 ks;
  • Rajčatová omáčka – 25 g;
  • Rajčatový protlak – 20 g;
  • Česnek – 3 stroužky;
  • Sůl – dle chuti;
  • Mletý pepř – dle chuti;
  • Mletá sladká paprika – dle chuti;
  • Kmín – dle chuti;
  • Tymián – dle chuti;
  • Zelená petrželka – 3 snítky.
Obrázek k receptu: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
Foto: YouTube / Enfes Yemek Tarifleri , Recept na: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou

Postup přípravy:

  • Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Rozložte na plech na pečicí papír, na nějž jste předtím nasypali asi 150 gramů strouhaného čedaru.
Obrázek k receptu: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
Foto: YouTube / Enfes Yemek Tarifleri , Recept na: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
  • Plátky brambor rozložte tak, aby se navzájem překrývaly a vytvořily jednolitou plochu.
  • Osolte je a potřete trochou oleje.
  • Pečte asi 30 minut v troubě rozehřáté na 200 °C.
  • Mezitím dejte na pánev olej a mleté maso a smažte ho, až se zatáhne.
  • Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriky.
  • Vše zarestujte a přidejte prolisovaný česnek.
  • Do pánve přilijte rajčatovou omáčku, rajčatový protlak a společně prosmahněte.
  • Nakonec přisypte koření, sůl a trochu sekané petrželky a opět prosmahněte.
  • Masovou směs rozprostřete rovnoměrně na brambory a posypejte ji asi 100 gramy strouhaného čedaru.
Obrázek receptu na bramborovou roládu s hovězím masem.

Plněná, zapečená Bramborová roláda s hovězím masem, zeleninou a sýrem

Obrázek k receptu: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
Foto: YouTube / Enfes Yemek Tarifleri , Recept na: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
  •  Poté vše za pomoci pečicího papíru srolujte do tvaru rolády.
Obrázek k receptu: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
Foto: YouTube / Enfes Yemek Tarifleri , Recept na: Voňavý čedar netradičně: Masová roláda s bramborovou vrstvou
  • Vršek posypte zbytkem sýru.
  • Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.
Obrázek receptu na Bramborový závitek plný chutí

Zapečená bramborová roláda s bohatou masovou náplní: Super rychlovka z trouby

Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest