Jak už název napovídá, tento aromatický sýr pochází z vesnice Cheddar. Ta se nachází v Anglii v hrabství Somerset. Sýr se zde vyrábí již od 12. století. Legenda praví, že jeho výroba byla objevena náhodou, když místní mlékařka nechala kbelík mléka v jeskyni. Z něj se po čase stal sýr. Cheddarské jeskyně totiž díky stálé teplotě a vlhkosti poskytovaly ideální podmínky pro zrání. Sýr čedar si postupně získal oblibu i na královských stolech; například Jindřich II. Ho v roce 1107 zakoupil více než 4,5 tuny a označil jej za nejlepší v Británii.
Čedar: Vůně zdraví
Sýr čedar, to ovšem není jen vůně a historie. Jakožto vnímavým čtenářům vám jistě neuniká, že má i významné zdravotní přínosy. Konzumací čedaru získáte významný zdroj bílkovin, vápníku a vitamínů, jako je vitamín B12, podpoříte tedy svůj metabolismus a tvorbu červených krvinek. Výzamný je i vitamín K2, který je klíčovým hráčem v prevenci ukládání vápníku v tepnách. Konzumací tohoto sýra tedy můžete snížit riziko srdečních onemocnění. Je však potřeba dbát na střídmost, neboť čedar obsahuje nasycené tuky a vyšší množství soli.
Ingredience na bramborovou vrstvu:
- Velké brambory – 900 g;
- Čedar – 300 g;
- Sůl – 4 g;
- Olej – 20 ml.
Na masovou směs:
- Mleté maso – 500 g;
- Olej – 20 ml;
- Cibule – 1 ks;
- Bílá paprika – 3 ks;
- Rajčatová omáčka – 25 g;
- Rajčatový protlak – 20 g;
- Česnek – 3 stroužky;
- Sůl – dle chuti;
- Mletý pepř – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Kmín – dle chuti;
- Tymián – dle chuti;
- Zelená petrželka – 3 snítky.
Postup přípravy:
- Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Rozložte na plech na pečicí papír, na nějž jste předtím nasypali asi 150 gramů strouhaného čedaru.
- Plátky brambor rozložte tak, aby se navzájem překrývaly a vytvořily jednolitou plochu.
- Osolte je a potřete trochou oleje.
- Pečte asi 30 minut v troubě rozehřáté na 200 °C.
- Mezitím dejte na pánev olej a mleté maso a smažte ho, až se zatáhne.
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a papriky.
- Vše zarestujte a přidejte prolisovaný česnek.
- Do pánve přilijte rajčatovou omáčku, rajčatový protlak a společně prosmahněte.
- Nakonec přisypte koření, sůl a trochu sekané petrželky a opět prosmahněte.
- Masovou směs rozprostřete rovnoměrně na brambory a posypejte ji asi 100 gramy strouhaného čedaru.

Plněná, zapečená Bramborová roláda s hovězím masem, zeleninou a sýrem
- Poté vše za pomoci pečicího papíru srolujte do tvaru rolády.
- Vršek posypte zbytkem sýru.
- Pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 200 °C.

Zapečená bramborová roláda s bohatou masovou náplní: Super rychlovka z trouby
Zdroj: Autorský text, YouTube, Wikipedie