Mák, ořechy, krupice a perník byly kdysi běžně dostupné suroviny, které naše babičky využívaly při pečení koláčů. Mák i ořechy patří mezi výživné suroviny, které lze zařadit do jídelníčku nejen v dezertech, ale i v pomazánkách, máslech, salátech nebo jako posyp na pečivo. Mák lze také přidat do teplé kaše nebo jogurtu.

Dnes se zaměříme na poctivou makovo – ořechovo – perníkovou náplň, která dodává koláčům vynikající chuť. Naučte se ji připravit podle dnešního receptu. Připravuje se z mléka, špetky soli, mletých ořechů nebo mandlí, mletého máku, strouhaného perníku, medu, perníkového koření, citrónové kůry, marmelády a rumu nebo vanilkové esence. Mák si nameleme s ořechy a vaříme mléko se solí. Poté se smíchají suché ingredience s mlékem na nejnižší teplotě do zhoustnutí. Po přidání medu, citrónové kůry, marmelády a koření se směs paří asi 10 minut. Pro plnější chuť se mohou přidat rozinky máčené v rumu. Směs se nechá vychladnout a je připravena k plnění koláčků.

Recept na Tradiční makovo-ořechovo-perníkovou náplň – recept, který pozvedne vaše koláče

Ingredience na náplň do koláčů, která se připravuje z máku, ořechů a perníku

  • 100 ml mléka
  • špetka soli
  • 100 g ořechů nebo mandlí
  • 100 g máku
  • 80 g strouhaného perníku
  • 50 g cukru nebo medu
  • 1 lžička perníkového koření
  • 2 lžíce dětské krupičky
  • špetka citrónové kůry
  • 1 lžíce marmelády
  • špetka perníkového koření
  • 1 lžíce rumu anebo vanilkové esence (volitelné)

Postup přípravy osvědčené ale tajemné makové náplně

1. Mák a ořechy si umeleme a mléko se solí přivedeme k varu.

2. Jakmile mléko vaří, teplotu snížíme na nejnižší stupeň a do mléka vsypeme mletý mák, ořechy a přidáme krupičku.

Obrázek receptu na jablečno-makové řezy s čokoládovou polevou.

Makovo-jablečný koláč s čokoládovou polevou: Trojice chutí, která nikdy nezklame

3. Směs, která nám pomalu houstne mícháme na nejnižším stupni teploty, přidáme med, citrónovou kůru, marmeládu a perníkové koření.

4. Paříme asi 10 minut, přidáme hrst rozinek, můžou být namočené z rumu a směs odstavíme. Náplň necháme vychladnout a používáme na plnění.

Náplň bude voňavá, vláčná a bohatá. Vařením se propojí všechny chutě a náplň nebude suchá. Přeje Vám dobrou chuť!

Obrázek receptu na Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

Makový koláč s tvarohovou náplní a čokoládovou polevou

pozn. částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest