5 hvězdiček od 1 kuchaře
Přejít na recept Přejít na video Tisknout recept

Existuje mnoho variant karbanátků, které se liší hlavně podle toho, z čeho je připravíme. Mezi oblíbené karboše patří například tradiční hovězí karbanátky, kde používáme mleté hovězí maso s cibulí, česnekem, strouhankou a kořením. Další variantou jsou zeleninové karbanátky, do kterých můžeme nastrouhat například mrkev, cuketu, brambory a hrášek, což vytváří lehkou a zdravou alternativu. Já miluji i rybí karbanátky – ty připravíme z mletého rybího masa, cibule, strouhanky a bylinek. Jsou oblíbené pro svou jemnou a svěží chuť. Všechny tyto varianty nabízejí zajímavé a chutné zpestření jídelníčku. My ale dnes připravujeme smažené kapustové karbanátky s uzeným masem. Jsou takovým pokladem tradiční české kuchyně. Tento recept je oblíbený pro svou jednoduchost, výraznou chuť a křupavost.

Kapustové karbanátky s uzeným masem jsou skvělým jídlem – kombinace šťavnaté kapusty a uzeného masa vytváří bohatou a výraznou chuť. Tu ještě podpoříme aromatickým česnekem a majoránkou. Kapusta v karboších zajistí, že jsou vláčné a uzené maso přidává slanou a kouřovou notu. To vše je společně dokonale vyvážená křupavou strouhankou.

Smažené kapustové karbanátky jsou výborné s čerstvým salátem nebo s naloženým křenovým zelím, které je zdravější verzí salátu coleslaw. Jako přílohu si uvařte třeba brambory s máslem a posypejte je pažitkou – to je chuťový zážitek po všech stránkách.

Foto: cooky.cz, Smažené kapustové karbanátky

Recept na smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím zelím s křenem

Autor receptu: Veronika Sobotková
5 hvězdiček od 1 kuchaře
Čas přípravy 30 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 50 minut
Porcí 4 porce
Vaříme smažené kapustové karbanátky s uzeným masem, uvedené množství je na 4 porce. Délka přípravy 30 minut, délka smažení 20 minut. Jako přílohu jsme servírovali křenové zelí.

Potřebné vybavení

  • Pánev
  • varnou desku
  • Hrnec
  • prkýnko
  • Nůž

Suroviny

  • 500 g kapusty (nakrouhaná na čtvrtky)
  • 250 g uzené maso (nakrájené na kostičky)
  • 1 ks střední cibule (najemno pokrájená)
  • 3 stroužky česneku (prolisovaný)
  • 2 ks vejce
  • 200 g strouhanky (z toho 100 g na obalení)
  • 1 lžíce majoránky
  • 2 ks toastového chleba (nakrájený na kostičky)
  • mléko (na namočení toastového chleba)
  • sůl a pepř (na dochucení)
  • olej (na smažení)

Postup 

  • Nakrájenou kapustu, bez košťálu, povařte chvíli ve vroucí osolené vodě. Jakmile je měkká, ale ne rozvařená, scedíme vodu a pořádně necháme kapustu okapat.
  • Pokrájený toastový chléb namočíme do mléka, přebytečné mléko slijeme.
  • Nyní si rozehřejeme pánev s 1 lžící oleje a orestujeme uzené maso s pokrájenou cibulí.
  • Po 2 minutách přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Jakmile se česnek s majoránkou rozvoní, sundáme pánev z plotýnky.
  • Okapanou kapustu nakrájíme co nejvíce nadrobno a dáme do velké mísy.
  • Ke kapustě přidáme ostatní suroviny uzené maso s bylinkami, namočený toastový chléb, vejce a polovinu strouhanky.
  • Vše důkladně promícháme a do čisté pánve dáme cca 2-3cm oleje.
  • Mezitím si vytvarujeme ze směsi karbanátky. Karbanátky tvoříme pomocí navlhčených rukou a následně obalíme ve strouhance.
  • Jakmile je olej rozehřátý dáme do něj vytvarované karbanátky.
  • Karbanátky smažíme z každé strany do zlatova.

Video recept

Uložit do Mé kuchařky

Poznámky

  • Ke kapustovým karbanátkům jsme podávali jako přílohu křenové zelí. Recept na křenové zelí si můžete prohlédnout zde.
Cena: 180 Kč
Chod: Hlavní jídlo, Večeře
Kuchyně: Česká
Klíčové slovo: kapusta, kapustové karbanátky, karbanátky, smažené karbanátky, smažení
Karbanátky z trouby. Kapustové karbanátky s uzeným masem

Pečené kapustové karbanátky

Karbanátky na talíři

Lahodný karbanátek s bramborovou kaší a kyselou okurkou

zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI

5 hvězdiček od 1 kuchaře (1 hodnocení bez komentáře)

Sdílejte Váš názor

Hodnocení receptu




Připnout na Pinterest