Existuje mnoho variant karbanátků, které se liší hlavně podle toho, z čeho je připravíme. Mezi oblíbené karboše patří například tradiční hovězí karbanátky, kde používáme mleté hovězí maso s cibulí, česnekem, strouhankou a kořením. Další variantou jsou zeleninové karbanátky, do kterých můžeme nastrouhat například mrkev, cuketu, brambory a hrášek, což vytváří lehkou a zdravou alternativu. Já miluji i rybí karbanátky – ty připravíme z mletého rybího masa, cibule, strouhanky a bylinek. Jsou oblíbené pro svou jemnou a svěží chuť. Všechny tyto varianty nabízejí zajímavé a chutné zpestření jídelníčku. My ale dnes připravujeme smažené kapustové karbanátky s uzeným masem. Jsou takovým pokladem tradiční české kuchyně. Tento recept je oblíbený pro svou jednoduchost, výraznou chuť a křupavost.
Kapustové karbanátky s uzeným masem jsou skvělým jídlem – kombinace šťavnaté kapusty a uzeného masa vytváří bohatou a výraznou chuť. Tu ještě podpoříme aromatickým česnekem a majoránkou. Kapusta v karboších zajistí, že jsou vláčné a uzené maso přidává slanou a kouřovou notu. To vše je společně dokonale vyvážená křupavou strouhankou.
Smažené kapustové karbanátky jsou výborné s čerstvým salátem nebo s naloženým křenovým zelím, které je zdravější verzí salátu coleslaw. Jako přílohu si uvařte třeba brambory s máslem a posypejte je pažitkou – to je chuťový zážitek po všech stránkách.

Recept na smažené kapustové karbanátky s uzeným masem a domácím zelím s křenem
Potřebné vybavení
- Pánev
- varnou desku
- Hrnec
- prkýnko
- Nůž
Suroviny
- 500 g kapusty (nakrouhaná na čtvrtky)
- 250 g uzené maso (nakrájené na kostičky)
- 1 ks střední cibule (najemno pokrájená)
- 3 stroužky česneku (prolisovaný)
- 2 ks vejce
- 200 g strouhanky (z toho 100 g na obalení)
- 1 lžíce majoránky
- 2 ks toastového chleba (nakrájený na kostičky)
- mléko (na namočení toastového chleba)
- sůl a pepř (na dochucení)
- olej (na smažení)
Postup
- Nakrájenou kapustu, bez košťálu, povařte chvíli ve vroucí osolené vodě. Jakmile je měkká, ale ne rozvařená, scedíme vodu a pořádně necháme kapustu okapat.
- Pokrájený toastový chléb namočíme do mléka, přebytečné mléko slijeme.
- Nyní si rozehřejeme pánev s 1 lžící oleje a orestujeme uzené maso s pokrájenou cibulí.
- Po 2 minutách přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Jakmile se česnek s majoránkou rozvoní, sundáme pánev z plotýnky.
- Okapanou kapustu nakrájíme co nejvíce nadrobno a dáme do velké mísy.
- Ke kapustě přidáme ostatní suroviny uzené maso s bylinkami, namočený toastový chléb, vejce a polovinu strouhanky.
- Vše důkladně promícháme a do čisté pánve dáme cca 2-3cm oleje.
- Mezitím si vytvarujeme ze směsi karbanátky. Karbanátky tvoříme pomocí navlhčených rukou a následně obalíme ve strouhance.
- Jakmile je olej rozehřátý dáme do něj vytvarované karbanátky.
- Karbanátky smažíme z každé strany do zlatova.
Video recept
Poznámky
- Ke kapustovým karbanátkům jsme podávali jako přílohu křenové zelí. Recept na křenové zelí si můžete prohlédnout zde.

Pečené kapustové karbanátky

Lahodný karbanátek s bramborovou kaší a kyselou okurkou
zdroj: autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI