Vánoce se sice pomalu, ale jistě blíží, ale já ji připravuji v celém roce. Ale možná by se hodilo oprášit recept na vánočku. Cukroví totiž pečeme každý jiné, ale vánočka je to, co nás spojuje. Jistě, lze koupit hotovou vánočku v místní pekárně a možná bude i chutná. Té domácí se ale jen tak něco nevyrovná. Seznámím vás s receptem na vánočku, kterou peču už roky a vždycky si na ní pochutnáme.
Vánočku můžete jíst s čajem, kávou nebo horkým kakaem – já ji mám nejraději se studeným mlékem. Chutná i suchá, s marmeládou i máslem. Vydrží tak dlouho, dokud ji nesníte, rozhodně se nemusíte bát, že by druhý den nebyla dobrá, jako se to stává u jiných kynutých těst. Je to dáno vyšším obsahem tuku a cukru. Aby déle vydržela, nechte ji zcela zchladnout a uložte do čisté utěrky nebo papírového sáčku. Návod na pletení nepopíši, mnohem lepší bude, když si projdete videonávod nebo se zeptáte někoho, kdo toto umění ovládá.
Recept na tradiční českou vánočku ze 6 pramenů
Doba přípravy: 3,5 hodiny
Co potřebujeme
- 1 kg hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g Hery
- 1 kostka droždí (cca 42 g)
- 4 vejce + 1 vejce na potření
- 500 ml vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 1 hrnek rozinek (předem namočených v rumu)
- 100 g kandované ovoce
- plátky mandlí (na posypání)
Postup přípravy domácí vánočky

1. Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
2. Mouku prosejeme, přidáme zbytek cukru, sůl, vejce, rozinky, kandované ovoce a nakonec i kvásek.
3. Hněteme tak dlouho, až se těsto přestane lepit. (Můžeme použít i kuchyňský robot).
4. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě 1 hodinu. Poté znovu prohněteme a necháme kynout další hodinu.
5. Po vykynutí těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na příslušný počet dílků, ze kterých chceme vánočku uplést, a vyválíme do tenkých dlouhých válečků.
6. Zapleteme vánočku a necháme ji ještě 45 minut kynout.
7. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě nejprve 30 minut na 180 °C a poté stáhneme teplotu na 160 °C a pečeme dalších 30 minut.
8. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout na mřížce, aby nezvlhla.

Další tipy na vánočku
Místo Hery můžete použít máslo.
Vánočku si můžete okořenit citronovou kůrou nebo muškátovým oříškem.
Pro výraznější aroma můžete také přidat pár kapek rumu.
Kdyby se vám zdálo, že se vánočka peče na povrchu rychleji, než by měla, zakryjte ji alobalem, který zabrání spálení.
Zemlbába s tvarohem: Nostalgická pochoutka z dětství