České Kulaté kynuté koláče jsou jedním z nejlepších klasických receptů, které mě vrací do dětství. Koláče jsou ideální k snídani, na svačinu, nebo jako dezert ke kávě. Zároveň skvěle doplňují veselku nebo tradiční svatební hostinu. Maková náplň dodává koláčům jemnou, oříškovou chuť, zatímco tvarohová verze je krémová a jemná. Meruňky nebo meruňková marmeláda přidávají osvěžující ovocnou sladkost, která dokonale doplňuje strukturu a chuť těsta. Když na stole leží různé varianty koláčů, každý si najde svou oblíbenou příchuť. Je to dezert, který spojuje generace a připomíná dětství a vůni kuchyně.

Recept na tradiční české koláče

Délka pečení v troubě cca 25 minut.

Ingredience pro přípravu

Kynuté těsto na koláče:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g rozpuštěného mléka
  • 1 vejce
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli

Maková koláčová náplň:

  • 200 g mletého máku
  • 2 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • špetka skořice

Tvarohová koláčová náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • vanilkový cukr dle chuti

Meruňková koláčová náplň:

  • 200 g meruňkové marmelády nebo čerstvých meruněk
  • cukr dle chuti

Navíc:

  • 1 vejce na potření
  • máslo, cukr a hrubá mouka na drobenku

Postup přípravy těsta

1. V misce rozdrobíme do teplého mléka droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek na teplém místě.

2. V jiné větší míse si smícháme mouku s cukrem a špetkou soli.

3. Hotový kvásek přidáme k mouce a dále přidáme rozpuštěné máslo s vejcem.

4. Vypracujeme hladké a pružné těsto, které zakryjeme a dáme na hodinu kynout na teplé místo.

5. Mezitím připravíme náplně.

Maková náplň

Maková náplň.
Maková náplň.

1. Mléko přivedeme k varu a následně přisypeme mletý mák, cukr, vanilkový cukr a skořici.

2. Dobře promícháme a necháme vychladnout.

Tvarohová náplň

1. V misce smícháme tvaroh s vejcem, cukrem a vanilkovým cukrem.

2. Vypracujeme hladkou hmotu.

Meruňková náplň

Meruňková náplň.
Meruňková náplň.

1. Meruňkovou marmeládu nebo nadrobno nakrájené meruňky smícháme s cukrem dle chuti. Záleží na tom, jak moc chceme náplň kyselou.

Dokončení

1. Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky a z každého vytvarujeme kuličku.

2. Z kuliček uděláme placky a uprostřed vytvoříme důlek.

3. Do důlku nanášíme náplně a dáme si předehřát troubu na 180 stupňů.

4. Jednotlivé koláče potřeme vyšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.

5. Koláče vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 – 25 minut dozlatova.

6. Koláče jsou výtečné jak za tepla, tak studené.

Tradiční české koláče.
radiční české koláče.

Historie českých koláčů

Historie českých koláčů sahá hluboko do minulosti a je pevně spjata s tradicemi a slavnostními zvyky na venkově. Koláče byly důležitou součástí rodinných oslav, svateb, poutí a dalších významných událostí. Jejich výroba se postupně rozšířila po celém území českých zemí a s různými regionálními obměnami se staly ikonickým pečivem české kuchyně.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest