Churros jsou jednou z nejoblíbenějších španělských sladkostí, které si získaly srdce po celém světě. Tyto zlatavé, křupavé tyčinky s měkkou vnitřní částí a posypané cukrem se skořicí jsou dokonalým dezertem i svačinou. Přestože jejich příprava vypadá složitě, je překvapivě jednoduchá a zvládne ji každý domácí kuchař i kuchařka. Těsto se nápadně podobá těstu na české koblížky.
Churros vznikly pravděpodobně ve Španělsku už v 16. století, ale jejich původ je dodnes předmětem diskusí. Jedna teorie říká, že je přivezli španělští pastýři z hor, kteří je pojmenovali podle z tvaru rohů španělského ovčího plemene churra. Tradiční churros se ve Španělsku jedí namáčené v husté horké čokoládě.
Recept na křupavé domácí churros
Délka smažení v oleji zhruba 12 až 15 minut.
Ingredience pro přípravu španělských tyčinek
- 125 g hladké mouky
- 150 ml vody
- 1 polévková lžíce cukru
- špetka soli
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 vejce
- olej na smažení
- 3 lžíce cukru se skořicí na obalení
Postup přípravy churros
1. V hrnci smíchejte vodu se 3 lžícemi oleje a přiveďte k varu na středním ohni.
2. Mezitím si v misce smíchejte hladkou mouku s cukrem a špetkou soli.
3. Jakmile se voda s olejem začne vařit, snižte oheň a najednou přisypte moučnou směs. Míchejte vařečkou.
4. Vařte za stálého míchání asi 2 minuty, dokud se těsto neodlepí od stěn hrnce a nevytvoří kouli. Těsto se nesmí přichytávat ke dnu.
5. Sejměte z ohně a nechte těsto vychladnout (asi 5 minut). Poté rozšlehejte vejce a důkladně ho vmíchejte do těsta.
6. Přeneste těsto do zdobicího sáčku s hvězdicovou špičkou. Pokud nemáte zdobicí sáček, použijte pevný igelitový sáček s uříznutým rohem.
7. V hlubší pánvi rozehřejte olej na 180 stupňů. Těsto vytlačujte přímo do horkého oleje a nůžkami ho odstřihávejte na kousky dlouhé asi 10 cm.
8. Smažte churros ze všech stran dozlatova (asi 2 až 3 minuty). Nevkládejte jich do oleje moc najednou, aby se vám neslepily.
9. Hotové churros vyjměte a nechte okapat na papírových ubrouscích, pak je ještě teplé obalte v cukru se skořicí.

Piškotové dortíčky s krémem, marmeládou a broskví
Tipy redakce
- Teplota oleje: Správná teplota oleje je klíčová. Pokud nemáte teploměr, otestujte kapkou těsta – měla by se okamžitě začít smažit a bublat. Příliš studený olej churros nasákne, příliš horký je spálí.
- Konzistence těsta: Těsto musí být hladké a pevné, ale ne tuhé. Pokud je příliš řídké, churros v oleji se rozpadnou. Pokud je moc tuhé, budou se špatně vytlačovat ze sáčku.
- Tvar a velikost: Churros by měly být rovnoměrné tloušťky. Pokud nemáte hvězdicovou špičku, můžete použít i hladkou – churros budou mít jinou texturu, ale stejně chutné.
- Servírování: Churros jsou nejlepší čerstvé a teplé. Skvěle se hodí k horké čokoládě, kávě nebo čaji. Můžete je také naplnit dulce de leche nebo čokoládovým krémem.

Donuty: Příprava domácích děravých mini koblížků z kynutého těsta s různými polevami a zdobením

Koblihy, které vás dostanou: Nadýchané, jemné a plné jahodové marmelády
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková