Nejlepší sušenky jsou ty domácí. Přesvědčte se sami, zkuste si jedny upéct podle tohoto starého receptu po babičkách a nebudete litovat.
Sušenky svým tvarem připomínají parohy – dokonce pro tento parohy připomínající tvar je ani nebudete muset složitě tvarovat nebo vyřezávat. Prostě vyválíte dlouhého hada z těsta, oba konce naříznete a ty se pečením vytvarují do oblouku a otevřou. Po celé délce řezu uděláte takových řezů několik a získáte tento zajímavý tvar. Čerstvě mletá mouka, zdravý tuk a kapka dobrého vína s kouskem kandovaného nebo čerstvého ovoce spojily tradici istrijského pečiva – recepty, které byly dobře uchovány po generace. Hlavní hvězda mezi istrijským pečivem však teprve začíná svou cestu na trůn, jelikož tyto sušenky, originálním názvem “Pazinski cukerančić” byly zařazeny na seznam nehmotného dědictví Chorvatska.
Příprava na tradiční Pazinski Cukerančić začíná smícháním suchých ingrediencí
Smíchejte hladkou mouku, cukru, soli, cukrářského droždí – v jedné míse. Dále přidejte nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, vanilkový extrakt a rozšlehané vejce. Postupně se přilévá mléko, aby vzniklo hladké těsto, které se nesmí lepit. Pokud je potřeba, přidává se více mouky. Těsto se následně zabalí do potravinářské fólie a nechá se chladit v lednici minimálně hodinu, ideálně přes noc. Trouba se předehřeje na 170°C a dva plechy se vyloží pečícím papírem. Z připraveného těsta se krájí malé kousky, které se vyválí do tvaru dlouhých válečků a následně se tvarují do oblouků s několika zářezy.
Postup přípravy a pečení
Pečení trvá přibližně 20 minut, během kterých se těsto opatrně obrací, aby se zajistila hezká barva ze všech stran. Horké sušenky se přendají na mřížku nad tácem, kde se každý kousek potře brandy a posype moučkovým cukrem, aby se cukr dobře přichytil. Tento krok se opakuje u všech sušenek, které by měly zůstat dostatečně teplé, aby se cukr dobře rozpustil a usadil. Pokud by Vám sušenky příliš před tímto krokem vychladly, můžete je ještě vrátit na chvilku do trouby – jen na prohřátí. Po dokončení se sušenky nechají úplně vychladnout, aby cukr dobře zaschnul a výsledný sušenky byly křupavé.
Recept na domácí sušenky z Istrije
Potřebné vybavení
- 1 Mísa
- 1 Plech
Suroviny
- 200 g Mouky
- 50 g Cukru
- 40 ml Mléka
- 1 ks Vejce
- 1/4 lžičky Soli
- 1/2 lžičky Cukrářského droždí
- 1/2 lžičky Vanilkového extraktu
- Kůra z půlky citronu
- Kůra z půlky pomeranče
- 150 ml Brandy
- 200 g Moučkového cukru
Postup
- V míse utřeme máslo s kůrou z citronu a pomeranče, hladkou moukou, 50g cukru, solí a cukrářským droždím.
- Přidáme vejce a mléko a mícháme, doku nemáme nelepivé těsto.
- Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice.
- Dáme si předehřát troubu na 170°C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem.
- Z těsta postupně odebíráme kousky o velikosti vlašského ořechu a vyválíme do dlouhého hada.
- Vytvarujeme podle popisu v článku výše.
- Pečeme asi 20 minut dozlatova, během pečení otočíme.
Zdroj obrázku: londoneats, Recept na domácí sušenky.
- Hned po upečení sušenky potřeme brandy a posypeme moučkovým cukrem.