Bez práce nejsou koláče. A bez koláčů není pohádka ani pravá česká či slovenská veselka. České tradiční kynuté koláče s náplní makovou, tvarohovou, ořechovou nebo třeba ovocnou zná snad každý domorodec. A díky těmto koláčům nás zná i spousta cizinců. Prodejce s těmito lahodnými a voňavými koláči najdete na jakémkoliv jarmarku, tržnici nebo například hradní slavnosti. Pravé koláče by měly vonět po kynutém těstě a droždí a musí být krásně dozlatova upečené. Pokud jste je nikdy nezkoušeli připravit doma, nastal ten správný čas. Podle našeho receptu si můžete vybrat z ořechů, máku a tvarohu.
Nepřehlédněte naši facebookovou skupinu na ty Nejlepší koláče a dezerty.
Můžete si také prohlédnout další recepty na kynuté koláče.
Recept na klasické české koláče s náplní
Délka přípravy 1 hodina + čas potřebný ke kynutí těsta.
Ingredience pro přípravu
Těsto:
- 1 droždí
- 8 hrnků mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 hrsti cukru
- voda
- trocha oleje
- žloutek
Maková a ořechová náplň:
- mletý mák nebo ořechy
- moučkový cukr
- mléko
Tvarohová náplň:
- tvaroh
- vanilkový cukr
- moučkový cukr
- rozinky
- vejce
- skořice
Postup přípravy těsta
1. V míse si smícháme hrnek mléka, 4 lžíce cukru a droždí.
2. Droždí v mléce rozšleháme vidličkou, zakryjeme a dáme na několik minut na teplé místo, aby nám vzešel kvásek.
3. Prozatím si do velké mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, panáka oleje a 1 hrst cukru.
4. Po vzejití kvásku ho přidáme k mouce. Také přilejeme trochu vody a ručně vypracujeme těsto, aby se nelepilo na mísu.
5. Vytvarujeme bochánek a poprášíme ho moukou. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.
6. Po vykynutí těsto položíme na pomoučněnou pracovní plochu a znova vytvarujeme bochánek.
7. Roztaháme ho po pracovní ploše, mírně potřeme olejem, přeložíme napůl a znova to samé.
Postup přípravy makové nebo ořechové náplně
1. Mletý mák si v hrnci smícháme s cukrem podle chuti a zalejeme malým množstvím mléka.
2. Směs musí mít konzistenci husté omáčky.
3. Dáme zahřát na několik minut na sporák a promícháme.
4. Ořechovou náplň připravíme stejně akorát z mletých ořechů.
Postup přípravy tvarohové náplně
1. V míse si smícháme tvaroh, 2 lžíce cukru, půl hrnku mléka a 1 vanilkový cukr.
2. Přidáme 1 lžíci skořice, rozinky a promícháme.
3. Musíme získat konzistenci pasty.
Dokončení koláčků
1. Vykynuté těsto vyválíme na asi 4 mm silný plát.
2. Sklenicí vykrojíme kolečka těsta a dnem v kolečkách vytvoříme důlky.
3. Do důlku dáme lžící naši náplň.
4. Koláče rozložíme na vymazaný plech a okraje potřeme vyšlehaným žloutkem.
5. Necháme ještě dokynout a prozatím si dáme předehřát troubu na 200°C.
6. Koláče pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.
Tradice kynutých koláčů
Pečení koláčů má své kořeny již ve starověku, byly tehdy připravovány jako oběti bohům a duchům. Šlo o jednoduché placky z vody a mouky. Už ve středověku se ale koláče staly součástí svátečních tabulí. Zejména šlo o různé svátky, svatby, křtiny a jiné významné události.