Bez práce nejsou koláče. A bez koláčů není pohádka ani pravá česká či slovenská veselka. České tradiční kynuté koláče s náplní makovou, tvarohovou, ořechovou nebo třeba ovocnou zná snad každý domorodec. A díky těmto koláčům nás zná i spousta cizinců. Prodejce s těmito lahodnými a voňavými koláči najdete na jakémkoliv jarmarku, tržnici nebo například hradní slavnosti. Pravé koláče by měly vonět po kynutém těstě a droždí a musí být krásně dozlatova upečené. Pokud jste je nikdy nezkoušeli připravit doma, nastal ten správný čas. Podle našeho receptu si můžete vybrat z ořechů, máku a tvarohu.

Nepřehlédněte naši facebookovou skupinu na ty Nejlepší koláče a dezerty.
Můžete si také prohlédnout další recepty na kynuté koláče.

Recept na klasické české koláče s náplní

Délka přípravy 1 hodina + čas potřebný ke kynutí těsta.

Ingredience pro přípravu

Těsto:

  • 1 droždí
  • 8 hrnků mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 hrsti cukru
  • voda
  • trocha oleje
  • žloutek

Maková a ořechová náplň:

  • mletý mák nebo ořechy
  • moučkový cukr
  • mléko

Tvarohová náplň:

  • tvaroh
  • vanilkový cukr
  • moučkový cukr
  • rozinky
  • vejce
  • skořice

Postup přípravy těsta

Příprava kynutého těsta.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava kynutého těsta.

1. V míse si smícháme hrnek mléka, 4 lžíce cukru a droždí.

2. Droždí v mléce rozšleháme vidličkou, zakryjeme a dáme na několik minut na teplé místo, aby nám vzešel kvásek.

3. Prozatím si do velké mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, panáka oleje a 1 hrst cukru.

4. Po vzejití kvásku ho přidáme k mouce. Také přilejeme trochu vody a ručně vypracujeme těsto, aby se nelepilo na mísu.

5. Vytvarujeme bochánek a poprášíme ho moukou. Zakryjeme ho utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.

6. Po vykynutí těsto položíme na pomoučněnou pracovní plochu a znova vytvarujeme bochánek.

7. Roztaháme ho po pracovní ploše, mírně potřeme olejem, přeložíme napůl a znova to samé.

Postup přípravy makové nebo ořechové náplně

Příprava makové náplně.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava makové náplně.

1. Mletý mák si v hrnci smícháme s cukrem podle chuti a zalejeme malým množstvím mléka.

2. Směs musí mít konzistenci husté omáčky.

3. Dáme zahřát na několik minut na sporák a promícháme.

4. Ořechovou náplň připravíme stejně akorát z mletých ořechů.

Postup přípravy tvarohové náplně

Příprava tvarohové náplně.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Příprava tvarohové náplně.

1. V míse si smícháme tvaroh, 2 lžíce cukru, půl hrnku mléka a 1 vanilkový cukr.

2. Přidáme 1 lžíci skořice, rozinky a promícháme.

3. Musíme získat konzistenci pasty.

Dokončení koláčků

1. Vykynuté těsto vyválíme na asi 4 mm silný plát.

2. Sklenicí vykrojíme kolečka těsta a dnem v kolečkách vytvoříme důlky.

Sklenicí vykrojíme kolečka těsta a dnem v kolečkách vytvoříme důlky.
Zdroj obrázku: slovakcooking, Sklenicí vykrojíme kolečka těsta a dnem v kolečkách vytvoříme důlky.

3. Do důlku dáme lžící naši náplň.

4. Koláče rozložíme na vymazaný plech a okraje potřeme vyšlehaným žloutkem.

5. Necháme ještě dokynout a prozatím si dáme předehřát troubu na 200°C.

6. Koláče pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut dozlatova.

Tradice kynutých koláčů

Pečení koláčů má své kořeny již ve starověku, byly tehdy připravovány jako oběti bohům a duchům. Šlo o jednoduché placky z vody a mouky. Už ve středověku se ale koláče staly součástí svátečních tabulí. Zejména šlo o různé svátky, svatby, křtiny a jiné významné události.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest