Meruňkový koláč je cosi jako časová kapsle, jednoduše vás přenese zpět v čase a navodí atmosféru domácí pohody. Meruňky jsou v koláči tolik oblíbené zejména díky jejich nakyslé chuti, která se harmonicky doplňuje s nadýchaným těstem a sladkou křupavou drobenkou. Využijte sezónní meruňky a upečte tento klasický moučník, který chutná prostě každému!
Koneckonců je česká kuchyně proslulá ovocnými koláči s drobenkou. Meruňky se k nám dostaly už ve středověku, takže si tuto kombinaci vychutnávali již naši předkové. Dodávají koláči osvěžující tón a lehkou kyselost.
Recept na meruňkový koláč
Délka pečení v troubě 40 minut.
Ingredience pro přípravu
- 160 g másla
- 160 g cukru
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 1 kypřící prášek
- meruňky
Máslová drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g přepuštěného másla
Postup přípravy koláče
1. Změklé máslo, cukr a vejce ušleháme a přidáme mléko s moukou smíchanou se solí a kypřícím práškem.
2. Prošleháme a nalijeme na velký plech s vyšším okrajem vymazaný máslem a vysypaný moukou.
3. Na vrch vyskládáme půlky meruněk a posypeme drobenkou.
4. Vložíme do předehřáté trouby na 180°C a pečeme asi 40 minut podle typu trouby.

Jogurtovo – meruňkový koláč s drobenkou z ovesných vloček – pro milovníky ovocných dezertů
Na závěr
Meruňkový koláč se v Čechách a na Moravě peče na různé způsoby. Někdo ho dělá z kynutého těsta, jiný preferuje litou verzi nebo těsto podobné bublanině. Co však zůstává téměř vždy stejné, je přidání drobenky, která dodává koláči úžasnou křupavost a jemnou máslovou chuť. Drobenka je v české kuchyni natolik oblíbená, že se často používá i jako posyp na ovocné knedlíky nebo jiné dezerty. Její kombinace s ovocem a vláčným těstem je prostě neodolatelná.

Meruňkový koláč s drobenkou
Foto a recept: Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI