Není Čech, který nezná šunkofleky. Alespoň ne takový, který se účastnil povinné školní docházky a navštěvoval školní jídelnu. Šunkofleky jsou synonymem jídla ze školních jídelen a řekněme si pravdu. Zdaleka nebyla všechna jídla plně poživatelná ve školních jídelnách během našeho mládí. Samozřejmě záleželo na kuchařkách a přístupu vedení školy, ale dnes jsou podle všeho na tom již mnohem lépe. Na co si ale určitě pamatuju je, že šunkofleky byly jedlé vždy a kdekoliv. Je to jídlo, na kterém jen stěží něco zkazíme a proto jsem si ho, pokud byla možnost volby, vždy vybírala. My si dnes uvaříme takové šunkofleky, které ve vás zanechají pouze příjemné vzpomínky. Jsou snadné a návykově chutné a recept používá samé dobré ingredience. Naše šunkofleky nejsou vysušené, naopak jsou šťavnaté a rádi si je upečete znovu.

Recept na zapečené šunkofleky

Délka pečení v troubě 30 minut. 4-6 porcí.

Ingredience pro přípravu

  • 450 g těstovin fleků
  • 250 g šunky
  • 120 ml smetany minimálně 30%
  • 4 vejce
  • 180 ml mléka
  • 2 stroužky česneku
  • 1,5 lžičky soli
  • 3/4 lžičky mletého černého pepře
  • 0,5 lžíce másla
  • máslo a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací mísy
  • kyselé okurky

Postup přípravy

Obrázek receptu na zapečené šunkofleky.
Zdroj obrázku: cooklikeczechs, Recept na zapečené šunkofleky.

1. Zapékací mísu si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

2. Nasekáme si oloupaný česnek a v dobře osolené vodě uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.

3. Hotové těstoviny ihned po uvaření scedíme a dáme si předehřát troubu na 165°C.

Hotové těstoviny ihned po uvaření scedíme.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Hotové těstoviny ihned po uvaření scedíme.

4. Šunku si nakrájíme na malé kousky a orestujeme si ji v pánvi na rozpáleném másle.

5. Restujeme asi 5 minut a poté si do jedné mísy dáme mléko, smetanu a vejce.

6. Tyto 3 ingredience spolu dobře vyšleháme a dáme stranou.

7. Do velké mísy si dáme hotové těstoviny s orestovanou šunkou a přidáme česnek, sůl a mletý černý pepř.

8. Dobře zamícháme a nakonec nalejeme smetanovou směs, kterou do těstovin zapracujeme.

Dobře zamícháme a nakonec nalejeme smetanovou směs, kterou do těstovin zapracujeme.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Dobře zamícháme a nakonec nalejeme smetanovou směs, kterou do těstovin zapracujeme.

9. Těstoviny nyní přesuneme do zapékací mísy a povrch rovnoměrně uhladíme.

10. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na střední rošt a pečeme asi 30 minut.

11. Po 30 minutách troubu vypneme, neotvíráme a necháme ještě 15 minut dojít.

Šunkofleky.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Šunkofleky.

Šunkofleky mají svoji tradici

Tento výtečný pokrm podáváme vždy teplý a nejlepší přílohou je zaručeně nakládaná okurka. Můžeme posypat nasekanou petrželkou.

Šunkofleky jsou ideálním jídlem pro následné ohřátí, nebojte se je pár dní skladovat v lednici. Důležité je misku s jídle zakrýt fólií, pak vydrží celkem dlouho čerstvé.

Šunkofleky umožňují také zamražení, které vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Opětovné ohřátí ej nejlepší na pánvi s máslem.

Obrázek receptu na zapečené šunkofleky.
Zdroj obrázku: commons.wikimedia, Recept na zapečené šunkofleky.
Nejlepší recepty z kuchyně


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest