Není Čech, který nezná šunkofleky. Alespoň ne takový, který se účastnil povinné školní docházky a navštěvoval školní jídelnu. Šunkofleky jsou synonymem jídla ze školních jídelen a řekněme si pravdu. Zdaleka nebyla všechna jídla plně poživatelná ve školních jídelnách během našeho mládí. Samozřejmě záleželo na kuchařkách a přístupu vedení školy, ale dnes jsou podle všeho na tom již mnohem lépe. Na co si ale určitě pamatuju je, že šunkofleky byly jedlé vždy a kdekoliv. Je to jídlo, na kterém jen stěží něco zkazíme a proto jsem si ho, pokud byla možnost volby, vždy vybírala. My si dnes uvaříme takové šunkofleky, které ve vás zanechají pouze příjemné vzpomínky. Jsou snadné a návykově chutné a recept používá samé dobré ingredience. Naše šunkofleky nejsou vysušené, naopak jsou šťavnaté a rádi si je upečete znovu.
Recept na zapečené šunkofleky
Délka pečení v troubě 30 minut. 4-6 porcí.
Ingredience pro přípravu
- 450 g těstovin fleků
- 250 g šunky
- 120 ml smetany minimálně 30%
- 4 vejce
- 180 ml mléka
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžičky soli
- 3/4 lžičky mletého černého pepře
- 0,5 lžíce másla
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání zapékací mísy
- kyselé okurky
Postup přípravy
1. Zapékací mísu si vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.
2. Nasekáme si oloupaný česnek a v dobře osolené vodě uvaříme těstoviny dle návodu na obalu.
3. Hotové těstoviny ihned po uvaření scedíme a dáme si předehřát troubu na 165°C.
4. Šunku si nakrájíme na malé kousky a orestujeme si ji v pánvi na rozpáleném másle.
5. Restujeme asi 5 minut a poté si do jedné mísy dáme mléko, smetanu a vejce.
6. Tyto 3 ingredience spolu dobře vyšleháme a dáme stranou.
7. Do velké mísy si dáme hotové těstoviny s orestovanou šunkou a přidáme česnek, sůl a mletý černý pepř.
8. Dobře zamícháme a nakonec nalejeme smetanovou směs, kterou do těstovin zapracujeme.
9. Těstoviny nyní přesuneme do zapékací mísy a povrch rovnoměrně uhladíme.
10. Zapékací mísu vložíme do předehřáté trouby na střední rošt a pečeme asi 30 minut.
11. Po 30 minutách troubu vypneme, neotvíráme a necháme ještě 15 minut dojít.
Šunkofleky mají svoji tradici
Tento výtečný pokrm podáváme vždy teplý a nejlepší přílohou je zaručeně nakládaná okurka. Můžeme posypat nasekanou petrželkou.
Šunkofleky jsou ideálním jídlem pro následné ohřátí, nebojte se je pár dní skladovat v lednici. Důležité je misku s jídle zakrýt fólií, pak vydrží celkem dlouho čerstvé.
Šunkofleky umožňují také zamražení, které vydrží v mrazáku až 3 měsíce. Opětovné ohřátí ej nejlepší na pánvi s máslem.