Tento trio dort s jablky a smetanou ve dvou barvách je výjimečným dezertem, který díky své různorodosti chutí a textur přináší skutečný gurmánský zážitek. Je to lahodný dezert, který kombinuje šťavnatost jablek s jemností smetany a to navíc v elegantním provedení 2 barev. Je to skvělý zákusek pro různé slavnostní příležitosti, který určitě zaujme nejen chutí ale i lákavým vzhledem.

Příprava dezertu není vůbec náročná, pokud nám nedělá problém pečení těsta na opačné části plechu.
Chce to jen trochu více trpělivosti, navíc i proto, že se nedá podávat hned, ale během pár hodin. Doporučuji použít kyselejší jablka a vyvážit pak chuť skořicí a vanilkou. Tento dezertík vám krásně provoní kuchyni po vanilce, skořici a jablkách. Doufám, že jsem tímto nastartovala Vaše chuťové buňky a dáte se do pečení.

Recept na přípravu Trio dortu s jablky a smetanou ve dvou barvách

Ingredience na přípravu

  • 1 vejce
  • 150 g husté smetany
  • 150 g másla (pravého)
  • 450 g mouky
  • 20 g kakaa
  • špetka soli
  • 2 kávové lžičky vanilkové essence
  • 2 kávové lžičky rumové essence,
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Jablečná náplň

  • 1 kg kyselých jablek
  • 50 g cukru
  • 1 lžička skořice
  • 50 g másla
  • 1 polévková lžíce krupice

Krém ve dvou barvách

  • 1 500 ml mléka
  • 100 g škrobu
  • 100 g cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 200 g bílé čokolády
  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžičky vanilkové esence
  • 2 lžičky rumové esence
  • 500 g Mascarpone

K dokončení budete ještě potřebovat

  • 450 g sušenek petit beurre (máslové sušenky)
  • moučkový cukr s vanilkovou příchutí na ozdobu

Postup přípravy

Jablečná náplň

1. Jablka očistíme a nakrájíme na nerovnoměrné menší kousky.

2. Přidáme cukr a hrnec přendáme na oheň. Za stálého míchání necháme jablka zkaramelizovat.

3. Poté přidáme skořici , máslo a krupici a mícháme, dokud nevznikne kompaktní směs.

Připravíme jablečnou náplň.
Připravíme jablečnou náplň.

4. Odstavíme z ohně a necháme vychladit.

Dvoubarevný krém

1. V trošce studeného mléka rozmícháme škrob, zbytek mléka svaříme s trochou soli. Když dosáhne bodu varu, přidáme cukr a tenkým pramínkem škrob zředěný ve studeném mléce a intenzivně mícháme, aby došlo k zahuštění. Směs by měla mít hustotu pudinku.

2. Směs sundáme z ohně a rozdělíme na 2 stejné části. Do jedné části přidáme bílou čokoládu nalámanou na kousky a vanilkovou esenci. Do druhé části přidáme hořkou čokoládu a rumovou esenci. Oba krémy intenzivně mícháme než se čokoláda rozpustí. Necháme je vychladnout a poté do každého krému zapracujeme 250 g Mascarpone.

Připravíme si světlý a tmavý krém.
Připravíme si světlý a tmavý krém.

Těsto

1. Pro přípravu plátů na zadní straně plechu prosejeme 1/2 množství mouky do mísy a smícháme s práškem do pečiva a sodou. Měkké máslo utřeme s cukrem a špetkou soli, přidáme vejce a smetanu a směs promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme výše uvedenou směs, od okrajů pak zapracujeme mouku.

2. Směs rozdělíme na dvě přibližně stejné části. Do jedné části přidáme kakao, rumovou esenci a tolik mouky, aby vzniklo nelepivé, ale nepříliš tuhé těsto.

3. Do druhé části přidáme vanilkovou esenci a zbytek mouky, ale musíme také získat nelepivé těsto.

4. Dvě těsta necháme přikryté alobalem 15 minut odpočinout a troubu předehřejeme na 180 stupňů.

4. Těsta pak jedno po druhém rozetřeme na zadní stranu formy vymazané olejem a vyložené moukou. Oba plechy pečeme každý 3-4 minuty při 180 stupních a poté je necháme vychladnout.

Vypracujeme 2 barvy těsta.
Vypracujeme 2 barvy těsta.

Sestavení dortu

1. Na tác si položíme bílý plát těsta a potřeme jej krémem z hořké čokolády.

2. Krém dobře urovnáme a pokládáme na něj vrstvu sušenek.

Pokládáme vrstvy dle předpisu.
Pokládáme vrstvy dle předpisu.

3. Na sušenky rozetřeme jablečnou směs a na ni další řadu sušenek.

4. Vrstvu sušenek potřeme krémem z bílé čokolády a na něj položíme plát tmavého těsta.

Hotový poskládaný dort.
Hotový poskládaný dort.

5. Dort přikryjeme alobalem a zatížíme. Dáme chladit na 3-4 hodiny, máme li čas, tak na celou noc.

6. Dort zdobíme moučkovým cukrem, pomocí různých zdobicích pomůcek, například silikonových formiček s výřezy. Porcujeme nožem s tenkou čepelí, kterou pro každý řez projedeme studenou vodou.

Zdobíme moučkovým cukrem.
Zdobíme moučkovým cukrem.

Dokončení a chlazení

Dort necháme minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, ztuhnout v lednici. Tento čas umožní, aby všechny vrstvy byly pevné a chutě se propojily. Před podáváním můžeme dort ozdobit dle fantazie a našeho vkusu strouhanou čokoládou, kousky čerstvých jablek nebo mletou skořici.

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!


Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest