Moderně jsou někdy také nazývané jako café řezy, ale jedná se o lahodný český moučník, který kombinuje chuť jemného kávového krému, zakysané smetany a nadýchaného kávového korpusu. Je ideálním moučníkem pro milovníky kávy, jelikož není příliš sladký a přesto uspokojí neodolatelnou chuť na dezert.
Mnozí s vás si na něj určitě zavzpomínají s nostalgií, protože ho pekly vaše maminky či babičky. Ale díky jednoduché přípravě, elegantnímu vzhledu a decentní kávové chuti se kávové řezy vracejí o do moderních kuchyní.
Recept na kávové řezy
Ingredience nezbytné na přípravu třívrstvých elegantních a decentně chutnajících řezů
Korpus
- plech o velikosti 32×22 cm
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 5 lžic horké vody
- 100 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce mleté kávy
Krém
- 1/2 l mléka
- 1 balíček karamelového pudinku v prášku
- 1 lžíce instantní kávy
- 1/2 másla
- 4 lžíce cukru
Poleva
- 2 zakysané smetany
- cukr dle chuti
- kakao na posypání (může být skořice)
Postup přípravy café řezů na plech
- Bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do pěny, přidáme prosetou mouku s práškem do pečiva a kakaem a kávu.
- Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut na 160 stupňů. Upečený korpus necháme vychladnout.
- Uvaříme si krém, v mléku rozmícháme pudink, cukr a instantní kávu a uvaříme hustý pudinky, který vychladíme a poté do něj vmícháme po částech změklé máslo.
- Krém na neseme na korpus, na něj natřeme zakysanou smetanu a ozdobíme kakaem nebo skořicí. Uložíme vychladit do lednice.
Podávání
Řezy jsou vhodné na rodinné oslavy, svatby, či sváteční příležitosti. Kdysi se podávaly v cukrárnách jako alternativa k Tiramisu, jsou méně náročné na přípravu a se stejně lahodným kávovým zážitkem.

Jemné cappuccino řezy: Tak dobré, že si je oblíbí i ti, kdo nepijí kávu
