Pokaždé, když si vzpomenu na tyhle tvarohové a ořechové koláčky, nutí mě to je znovu upéct. Je to ten druh pečení, které má duši a které prostě musíte dělat s láskou. Samotné těsto je geniální, protože je z tvarohumásla, díky čemuž je neuvěřitelně jemné, křehké a drží tvar, aniž by bylo tuhé. Přiznám se, že nejraději mám ten moment, kdy do tvarohového těsta přidávám citronovou kůru a vanilkový cukr – ta vůně, to je prostě signál, že pochutnáníčko se blíží. A hlavně, z téhle jedné dávky jich je rovnou 90 kusů, takže si opravdu nacpete břicha a ještě vám zbyde pro návštěvu.

Pro mě jsou tyto koláčky srdeční záležitostí, protože přesně tyhle chutě mi navozují pocit domova a pohody. Líbí se mi ta variabilita, kdy můžete s jedním těstem připravit hned několik chuťových zážitků. Tvarohová náplň je vylepšena 1 lžičkou solamylu (škrobu), aby se při pečení neroztékala, a ořechová náplň je zjemněna plátkem másla a dochucena rumem a medem. K vykrajování stačí obyčejná sklenice nebo hrnek. Můj tip zní: Těsto nechte odpočívat v lednici minimálně 2 hodiny, čímž se máslo opět zpevní a koláčky se nebudou při pečení roztékat do stran. Doporučuji také experimentovat s drobenkou a přidat do ní třeba najemno mleté ořechy, což dodá celému moučníku ještě plnější chuť.

Recept na tvarohové a ořechové slavnostní koláčky

Délka pečení je velmi krátká, ale těsto vyžaduje delší dobu odpočinku v chladu.

  • Příprava těsta a náplní: 30 minut
  • Odpočinek těsta v lednici: 2 hodiny
  • Vykrajování, plnění a zdobení: 30 minut
  • Pečení při 180 stupních15 minut (na jeden plech)
  • Celková délka přípravy (s odpočinkem): cca 3 hodiny 15 minut
  • Počet kusů: 90 koláčků (ze 3 plechů)

Ingredience k přípravě malých koláčků

Těsto na koláčky:

  • 250 g tvarohu (v kostce)
  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla (může být máslová Hera)
  • Špetka soli
  • Špetka prášku do pečiva
  • Vanilkový cukr
  • Citrónová kůra

Ořechová náplň:

  • Mleté ořechy (množství od oka, aby byly ponořené v mléce)
  • Mléko (na zalití ořechů)
  • Rum (podle chuti)
  • Povidla či marmeláda (podle chuti)
  • Plátek másla
  • Skořice
  • Citrónová kůra
  • Med (na doslazení)
  • Jemná strouhanka (na zahuštění, podle potřeby)

Tvarohová náplň:

  • Tvaroh (oslazený)
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička solamylu (škrobu) (na 1 tvaroh)
  • Citrónová kůra

Na závěr:

  • Vlašské ořechy
  • Pražené arašídy
  • Čerstvé borůvky (na tvaroh)
  • Drobenka

Postup při přípravě tvarohových a ořechových koláčků

Obrázek k receptu na tvarohové a ořechové koláčky
Foto: Cooky.cz, recept na tvarohové a ořechové koláčky

1. Ze všech surovin na těsto vypracujte hladké těsto. Použijte 250 g tvarohu300 g hladké mouky250 g máslašpetku solišpetku prášku do pečivavanilkový cukr a citrónovou kůru.

2. Pokud se těsto lepí, trochu jej podmoučete. Těsto se nesmí lepit na ruce a mělo by být kompaktní. Hotové těsto nechte tak 2 hodiny odpočívat v lednici.

3. Mezitím si připravte obě náplně. Ořechovou náplň připravíte tak, že mleté ořechy zalijete mlékem, tak aby byly ponořené, a chvíli provaříte.

4. Do provařené směsi vmíchejte plátek máslapovidla či marmeládu, dochuťte skořicícitrónovou kůrou a medem (na doslazení).

5. Nakonec přidejte trochu rumu. Pokud je náplň příliš řídká, zahustěte ji jemnou strouhankou (podle potřeby).

6. Tvarohovou náplň připravíte smícháním oslazeného tvarohu1 kusu vajíčkatrošky solamylu (1 lžička škrobu na tvaroh) a citrónové kůry. Vše vyšlehejte do hladkého krému.

7. Jakmile těsto odpočine, vykrájejte kolečka. Na vykrájená kolečka zdobícím sáčkem naneste připravené náplně.

Obrázek k receptu na tvarohové a ořechové koláčky
Foto: Cooky.cz, recept na tvarohové a ořechové koláčky

8. Ořechové koláčky ozdobte vlašskými ořechy a praženými arašídy, na tvarohové koláčky přidejte čerstvé borůvky a drobenku

9. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů po dobu asi 15 minut. Upečení je třeba kontrolovat. Z této dávky získáte 90 koláčků, které se vejdou na 3 plechy.

Obrázek k receptu na nekynuté koláčky s tvarohem

Bláznivé nekynuté koláčky s tvarohovou náplní, ale mohou být i jablkové, povidlové nebo makové

Tipy redakce:

  • Zpevníte máslo: Máslo nebo Hera musí být hodně studené, ideálně ztuhlé z lednice. Rychle zpracujte suroviny na těsto, aby se máslo nezačalo tavit, což zajistí křehkost po upečení.
  • Vylepšíte tvarohovou náplň: Přidejte do tvarohové náplně pro intenzivnější chuť ½ sáčku vanilkového pudinku(sypkého, nevařeného). Ten kromě chuti ještě lépe stabilizuje náplň než samotný škrob.
  • Zesílíte aroma ořechové náplně: Namísto obyčejného rumu použijte tmavý rum nebo rumovou esenci pro hlubší a intenzivnější aroma. Množství rumu přidejte podle toho, jak moc chcete, aby byla náplň cítit.
  • Usnadníte práci s plechem: Pro snadné přenesení a zamezení připalování koláčků na plech vždy používejte pečicí papír. Tím si ušetříte práci s následným mytím plechu.
Vypadají jako kynuté koláčky, ale klamou tělem. Jsou totiž z listového.

Vypadají jako dvojctihodné, ve skutečnosti jsou listové: Tvarohové koláčky s povidly, které klamou tělem a mizí mávnutím

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest