Tvarohové šišky dělám, když přijde poptávka po sladkém obědě nebo večeři. Ačkoli jsou totiž sladké, dá se navrch vpašovat i nějaké čerstvé ovoce a já jsem pak ráda, že do dětí kromě cukru dostanu i něco zdravého. Minule jsme je například měli se zakysanou smetanou a jahodami.
Tvarohové těsto budete mít hotové raz dva, a protože neobsahuje brambory, odpadá jejich vaření předem a loupání. Zkrátka pohodička. Za tohle jídlo vás pochválí i dospělí strávníci. Vyvolá v nich nostalgické vzpomínky na dětství. Já si pamatuji, že šišky s mákem nám vařila babička o prázdninách a říkávala, že to je jediný oběd, na kterém se shodla všechna vnoučata. Dědeček už takovou radost neměl, protože to, v čem nebylo maso, nepovažoval za jídlo. Ale co by pro děti neudělal, že? 🙂
Recept na tvarohové šišky s mákem a ovocem
Doba přípravy: 25 minut
Počet porcí: 2–3
Co potřebujeme:
- 250 g tvarohu v kostce
- 1 vejce
- cca 30 g měkkého másla
- hrubá mouka nebo dětská krupička – tolik, aby těsto drželo, ale nebylo příliš tuhé
Postup přípravy šišek s mákem:
1. Smíchejte tvaroh, vejce a máslo.
2. Postupně přidáváme a zapracováváme hrubou mouku, aby těsto drželo pohromadě, ale nebylo moc tuhé.
3. Vyválíme delší šišky, které nakrájíme na menší kousky.
4. Šišky vaříme v osolené vroucí vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.
5. Přecedíme je přes sítko a servírujeme s mletým mákem a cukrem, nastrouhaným perníkem politým máslem, nebo zakysanou smetanou a ovocem posypaným moučkovým cukrem.

Švestkové knedlíky z bramborového těsta sypané mákem: Pochoutka do teplých letních dnů

Šišky – krásné dezertní cukroví
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková