Tvarohové smaženky patří mezi tradiční sladké pokrmy, které si mnozí z nás spojují s dětstvím a jednoduchými domácími recepty. Jedná se o veku nebo rohlíky naplněné sladkým tvarohem. Smaží se na pánvi a podávají se obalené v moučkovém cukru nebo jednoduše s marmeládou. Je to takový vzpomínkový recept z mého dětství, tvaroh byl dostupný a příprava celkově nenáročná a jednoduchá.
Já osobně si pamatuji na obyčejné bílé rohlíky, které se rozkrojili podélně, vydlabali a sladká tvarohová náplň smíchaná s prostředkem z rohlíků a vajíčkem se naplnila do rohlíků. Ty se spojili a smažili na pánvi. No a to byla neskutečná pochoutka k večeři s hrnkem mléka. Dnes si připravíme něco podobného. A jak se připravovaly smaženky u vás?
Recept na tvarohové smaženky z veky, obalené v moučkovém cukru
Ingredience na přípravu tvarohových smaženek
- 1 veka
- 2 kostky tvarohu
- vanilkový cukr a cukr krystal dle chuti
- vejce + mléko na obalení
- strouhanka
- moučkový cukr
Postup přípravy sladkých smaženek
1. Veku nakrájíme na plátky o tloušťce cca 1 cm. Tvaroh rozmícháme s cukry.
2. Namažeme plátky veky tvarohem ( cca 3-4mm) a slepíme vždycky dva plátky tvarohem k sobě.
3. Vajíčka rozšleháme s mlékem a v této směsi naplněné veky obalíme.
4. Poté obalíme ve strouhance a opečeme z obou stran na rozpáleném oleji.
5. Obalíme v moučkovém anebo ve skořicovým cukru.
Skořicovo-jablečné smaženky připravíte za 5 minut
Tipy na závěr
Pokud chcete zdravější variantu smaženky můžete péct na plechu v troubě. Smaženky lze obohatit rozinkami anebo nasekanými oříšky.
pozn.: Autorský článek cooky.cz, částečně upraveno AI