Tyto valašské frgály patří k tomu nejlepšímu, co jsme doma zkusila. Jsou to obrovské, tenké, kynuté koláče s bohatou náplní. I když mám nejraději ty s hruškovými povidly, vynikající jsou i tvarohové, makové nebo borůvkové. Tajemství spočívá v jemném kynutém těstě a štědré dávce sladké náplně a křupavé drobenky. Při pečení jsem použila olej i Heru, a díky tomu je těsto náramně vláčné. A taky krásně voní po rumu.

Abyste koláč mohli označit jako frgál, je potřeba dodržet přísný postup. A zejména tloušťku těsta. Zásadní je to, že správný frgál musí být „tenký jako papír“ a náplně má být opravdu hodně, což vyžaduje její hustou konzistenci. Například hrušková povidla, která dělám z pečených a mixovaných hrušek, jsou mnohem lepší než ta kupovaná, protože mají strukturu takovou, jakou chci. Můj tip zní: Po upečení frgál nepotírejte jen máslem, ale vždy do něj přidejte i trochu rumu, získá tak tu správnou vůni a vláčnost.

Recept na kynuté valašské frgály

Celková délka přípravy: 3 hodiny (zahrnuje 1,5 až 2 hodiny kynutí)
Doba aktivní přípravy: 60 minut
Pečení: 15 až 20 minut (při 170 až 180 stupňů)
Počet kusů: 3 velké frgály

Ingredience k přípravě valašských frgálů

Těsto (na 3 frgály):

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky (půl na půl)
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka (vlažného)
  • 1 kus droždí (čerstvé, celá kostka)
  • 80 g cukru krupice
  • 125 g Hery (nebo másla, změklé)
  • 50 ml oleje
  • špetka soli

Náplně (tři různé druhy):

  • Maková: Mletý mák, mléko, cukr, skořice, rum, povidla (pro hustotu), rozinky (volitelně)
  • Hrušková povidla: Hrušky upečené v troubě a rozmixované, cukr, skořice
  • Tvarohová: Tvaroh s rozinkami nebo bez nich, cukr

Na drobenku:

  • polohrubá mouka
  • cukr krupice
  • máslo (studené)

Dokončení:

  • rozpuštěné máslo s trochou rumu (na potření po upečení)

Jak postupovat při pečení frgálů?

Obrázek k receptu na valašské frgále
Foto: Cooky.cz, recept na valašské frgály

1. Nejprve připravte kvásek. Do vlažného mléka (asi 250 ml) přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít na teplém místě po dobu asi 10 až 15 minut.

2. Do velké mísy nasypte mouku, zbytek cukru a špetku soli. Přidejte 2 žloutky, změklou Heru, olej a nakonec vzešlý kvásek.

3. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Hněťte ho minimálně 10 minut ručně nebo v robotu, dokud nebude krásně elastické.

4. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1,5 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

5. Mezitím si připravte náplně.

  • Maková náplň: Mletý mák povařte v mléce, podle potřeby oslaďte, přidejte kapku rumu, skořici a pro zahuštění povidla. Můžete přidat i rozinky.
  • Hrušková náplň: Hrušky upečte do měkka v troubě a rozmixujte na hustá povidla. Podle chuti doslaďte a přidejte skořici. Náplň by měla být dostatečně hustá, aby z frgálu netekla.
  • Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Pokud máte rádi, přidejte rozinky namočené v rumu. Náplň dobře promíchejte a je připravena k použití.
Obrázek k receptu na valašské frgále
Foto: Cooky.cz, recept na valašské frgály

6. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly. Každý díl těsta rozválejte na kulatý, velmi tenký plát, který se vejde na plech. Frgál má být skutečně velký a tenký.

7. Těsto opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje frgálu můžete mírně zvednout. Potřete ho náplní – náplně se dává hodně, a to až téměř k okrajům.

8. Nakonec připravte drobenku (polohrubá mouka, cukr a studené máslo, které propracujete prsty do drobečků) a bohatě jí posypte náplň.

9. Pečte v troubě předehřáté na 170 až 180 stupňů po dobu 15 až 20 minut, dokud okraje nezezlátnou a drobenka nezhnědne.

10. Ihned po vytažení z trouby frgál bohatě pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.

Frgálová buchta n aplech se třemi náplněmi

Frgálová tříbarevná buchta na plech: Domácí sestra pravého frgálu

Tipy redakce:

  • Zajistěte tenký a křupavý základ: Těsto na frgál musí být tenké. Pokud je příliš tlusté, je z něj obyčejný koláč. Zkuste ho rozválet tak, aby na plechu pokrývalo co největší plochu.
  • Pro hlubší chuť těsta použijte Hera a olej: Kombinace Hery a oleje v těstě zajistí, že zůstane vláčné a měkké. Heru lze nahradit máslem, ale je důležité, aby tuk byl změklý.
  • Klíčem je hustota makové náplně: Makovou náplň je třeba vařit s mlékem tak dlouho, dokud není opravdu hustá. Pro lepší konzistenci do ní vždy vmíchejte i trochu povidel.
  • Rumové máslo na potírání je zásadní: Potření horkého frgálu směsí rozpuštěného másla a rumu je nezbytné. Rum se odpaří, ale zanechá za sebou skvělou chuť a zajistí, že okraje zůstanou vláčné a nebudou suché.
  • Zkuste kombinovat náplně: Nemusíte se držet jen jednoho druhu. Zkuste frgál rozdělit a naplnit ho do poloviny tvarohem a do druhé poloviny hruškovými povidly, získáte tak pestřejší chuť.
Obrázek k receptu frgálová buchta na plech

Frgálová buchta na plech: Tradiční valašský koláč v jednoduchém hrnečkovém receptu

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest