Tyto valašské frgály patří k tomu nejlepšímu, co jsme doma zkusila. Jsou to obrovské, tenké, kynuté koláče s bohatou náplní. I když mám nejraději ty s hruškovými povidly, vynikající jsou i tvarohové, makové nebo borůvkové. Tajemství spočívá v jemném kynutém těstě a štědré dávce sladké náplně a křupavé drobenky. Při pečení jsem použila olej i Heru, a díky tomu je těsto náramně vláčné. A taky krásně voní po rumu.
Abyste koláč mohli označit jako frgál, je potřeba dodržet přísný postup. A zejména tloušťku těsta. Zásadní je to, že správný frgál musí být „tenký jako papír“ a náplně má být opravdu hodně, což vyžaduje její hustou konzistenci. Například hrušková povidla, která dělám z pečených a mixovaných hrušek, jsou mnohem lepší než ta kupovaná, protože mají strukturu takovou, jakou chci. Můj tip zní: Po upečení frgál nepotírejte jen máslem, ale vždy do něj přidejte i trochu rumu, získá tak tu správnou vůni a vláčnost.
Recept na kynuté valašské frgály
Celková délka přípravy: 3 hodiny (zahrnuje 1,5 až 2 hodiny kynutí)
Doba aktivní přípravy: 60 minut
Pečení: 15 až 20 minut (při 170 až 180 stupňů)
Počet kusů: 3 velké frgály
Ingredience k přípravě valašských frgálů
Těsto (na 3 frgály):
- 500 g hladké nebo polohrubé mouky (půl na půl)
- 2 žloutky
- 250 ml mléka (vlažného)
- 1 kus droždí (čerstvé, celá kostka)
- 80 g cukru krupice
- 125 g Hery (nebo másla, změklé)
- 50 ml oleje
- špetka soli
Náplně (tři různé druhy):
- Maková: Mletý mák, mléko, cukr, skořice, rum, povidla (pro hustotu), rozinky (volitelně)
- Hrušková povidla: Hrušky upečené v troubě a rozmixované, cukr, skořice
- Tvarohová: Tvaroh s rozinkami nebo bez nich, cukr
Na drobenku:
- polohrubá mouka
- cukr krupice
- máslo (studené)
Dokončení:
- rozpuštěné máslo s trochou rumu (na potření po upečení)
Jak postupovat při pečení frgálů?
1. Nejprve připravte kvásek. Do vlažného mléka (asi 250 ml) přidejte lžíci cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít na teplém místě po dobu asi 10 až 15 minut.
2. Do velké mísy nasypte mouku, zbytek cukru a špetku soli. Přidejte 2 žloutky, změklou Heru, olej a nakonec vzešlý kvásek.
3. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Hněťte ho minimálně 10 minut ručně nebo v robotu, dokud nebude krásně elastické.
4. Těsto poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout zhruba 1,5 až 2 hodiny, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Mezitím si připravte náplně.
- Maková náplň: Mletý mák povařte v mléce, podle potřeby oslaďte, přidejte kapku rumu, skořici a pro zahuštění povidla. Můžete přidat i rozinky.
- Hrušková náplň: Hrušky upečte do měkka v troubě a rozmixujte na hustá povidla. Podle chuti doslaďte a přidejte skořici. Náplň by měla být dostatečně hustá, aby z frgálu netekla.
- Tvarohová náplň: Tvaroh smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem. Pokud máte rádi, přidejte rozinky namočené v rumu. Náplň dobře promíchejte a je připravena k použití.
6. Vykynuté těsto rozdělte na tři stejné díly. Každý díl těsta rozválejte na kulatý, velmi tenký plát, který se vejde na plech. Frgál má být skutečně velký a tenký.
7. Těsto opatrně přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje frgálu můžete mírně zvednout. Potřete ho náplní – náplně se dává hodně, a to až téměř k okrajům.
8. Nakonec připravte drobenku (polohrubá mouka, cukr a studené máslo, které propracujete prsty do drobečků) a bohatě jí posypte náplň.
9. Pečte v troubě předehřáté na 170 až 180 stupňů po dobu 15 až 20 minut, dokud okraje nezezlátnou a drobenka nezhnědne.
10. Ihned po vytažení z trouby frgál bohatě pokapejte rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu.

Frgálová tříbarevná buchta na plech: Domácí sestra pravého frgálu
Tipy redakce:
- Zajistěte tenký a křupavý základ: Těsto na frgál musí být tenké. Pokud je příliš tlusté, je z něj obyčejný koláč. Zkuste ho rozválet tak, aby na plechu pokrývalo co největší plochu.
- Pro hlubší chuť těsta použijte Hera a olej: Kombinace Hery a oleje v těstě zajistí, že zůstane vláčné a měkké. Heru lze nahradit máslem, ale je důležité, aby tuk byl změklý.
- Klíčem je hustota makové náplně: Makovou náplň je třeba vařit s mlékem tak dlouho, dokud není opravdu hustá. Pro lepší konzistenci do ní vždy vmíchejte i trochu povidel.
- Rumové máslo na potírání je zásadní: Potření horkého frgálu směsí rozpuštěného másla a rumu je nezbytné. Rum se odpaří, ale zanechá za sebou skvělou chuť a zajistí, že okraje zůstanou vláčné a nebudou suché.
- Zkuste kombinovat náplně: Nemusíte se držet jen jednoho druhu. Zkuste frgál rozdělit a naplnit ho do poloviny tvarohem a do druhé poloviny hruškovými povidly, získáte tak pestřejší chuť.
