Hermelín je sýr, který vznikl v Československu jako alternativa k francouzskému sýru Camembert. Pro někoho voní jako královský poklad, pro jiného představuje spíš odvážnou výzvu. Ať už ho milujete, nebo k němu teprve hledáte cestu, pomazánka z něj je skvělou pochoutkou, hodí se ke křupavému pečivu, na topinku, jednohubky nebo jako rychlá studená večeře. Má výraznou, přesto jemnou a krémovou chuť s lehkým nádechem pikantnosti. Údajně vznikla z potřeby zužitkovat zbytky Hermelínu a zároveň vytvořit něco, co chutná jako delikatesa, ale připravíte to během chvilky.
Ideální je připravit ji den předem – v lednici se krásně rozleží a chuť sýra se propojí s cibulkou, česnekem, kořením, hořčicí nebo kapkou piva. Někdo přidává šunku, strouhané jablko, jiný vsází na pepř nebo sladkou papriku. Základem ale zůstává Hermelín/Camembert a pomazánkové máslo nebo tvaroh.
Recept na krémovou hermelínovou pomazánku
Ingredience potřebné na přípravu krémové pomazánky
- 1 Hermelín
- 1 pomazánkové máslo
- 1 tavený sýr
- 1 bílý jogurt
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- sůl a pepř dle chuti
- můžete přidat jemně nakrájenou šunku
Postup přípravy hermelínové pomazánky
1. Hermelín/Camembert nastrouháme do misky na hrubém struhadle.
2. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a prolisovaný česnek, pomazánkové máslo, tavený sýr a bílý jogurt. Ochutíme solí a pepřem.
3. Všechno řádně promícháme a mažeme na pečivo. Dozdobíme například proužky papriky, pažitkou nebo zelenou cibulkou.
Tipy
Pomazánka je skvělá na topinky, k pivu nebo na chlebíčky. Výborně chutná s kyselou okurkou, pažitkou nebo jarní cibulkou. Kdo má rád pikantnější verzi, může přidat trochu chilli nebo kousek feferonky.

Pomazánka se sýrem cottage: Na doma, do práce i na oslavy

Neskutečná pochoutka: Hermelínová omáčka s kuřecím masem, houbami a houbovými knedlíky
pozn. částečně upraveno AI, redakce cooky.cz, recept a foto Renata Malíková