Vepřová pečeně je jeden z nejoblíbenějších druhů vepřového masa. Jakmile ho zkombinujeme s aromatickou hořčicí a voňavou omáčkou, dosáhneme naprosté harmonie chutí. Poté už nám bude stačit pouze onen domácí bramborový knedlík, který jídlo povýší na mistrovskou úroveň.

Toto jídlo má v sobě tradiční chutě, které si spojujeme s českou kuchyní. Tyto chutě hrají v naší kuchyni velmi důležitou roli, protože ji nějak můžeme specifikovat a účastnit se jako hráči ve světové gastronomii.

Recept na plátky z vepřové pečeně na hořčici

Ingredience pro přípravu 4 porcí

  • 800 g vepřové pečeně (nebo krkovice)
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 cibule (najemno nakrájená)
  • 3 stroužky česneku (nasekané)
  • 250 ml vývaru (hovězí nebo zeleninový)
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce hladké mouky (na zahuštění)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky tymiánu

TIP: Recept na úžasný domácí bramborový knedlík

Postup přípravy

1. Maso osolíme, opepříme a potřeme směsí plnotučné a dijonské hořčice.

2. Necháme alespoň 30 minut odležet (ideálně přes noc v lednici).

3. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo olej a maso na něm ze všech stran opečeme dozlatova. Poté ho vyjmeme a odložíme stranou.

4. Na stejném tuku orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatavé barvy, přidáme nasekaný česnek a krátce orestujeme.

Obrázek receptu na Vepřové plátky v cibulově hořčičné o máčce

Vepřové plátky v cibulovo – hořčičné omáčce s opečeným bramborem

5. Vrátíme maso do hrnce, podlijeme vývarem a přidáme majoránku a tymián. Přiklopíme a dusíme na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso není měkké.

6. Po upečení maso vyjmeme a omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve smetaně.

7. Povaříme ještě 5 minut, aby zhoustla a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Hořčice.
Foto: freepik.com, Hořčice.

Výběr masa je klíčový

Aby jste si pochutnali v maximálním možném měřítku, dbejte na správný výběr masa. Samozřejmě je důležitá jeho kvalita, proto vybírejte ideálně ve specializovaném řeznictví, kde dbají na čerstvost. Nelepší volbou pro tento recept je pečeně, ale pokud dáváte přednost prorostlejším kouskům, zvolte klidně krkovici.

Obrázek receptu na nakládaný salát v hořčičné omáčce.

Nakládaný salát v hořčičné omáčce do sklenice

Zdroj: Ilona Mikulecká, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest