Tak toto jídlo vůbec není špatné ani na neděli jakožto sváteční den. Přeci jen dobře udělaná vepřová pečeně na plátky na výborné a silné omáčce. A k tomu výborný domácí bramborový knedlík – výsledkem je skvělé a vydatné jídlo. I hezky vypadá. A je to klasika české kuchyně, no a kdo má rád českou klasiku, určitě si na tomto obídku dobře pochutná.
Jídlo je nenáročné a připravené pouze z pár ingrediencí a přitom tak chutné. Šťavnaté vepřové masíčko získává díky hořčici pikantní nádech, hořčice maso zjemní a dodá mu šťavnatost. Bramborový knedlík je pak lehčí variantou klasického houskového knedlíku a k této omáčce se skvěle hodí. A když máte zrovna vepřovou pečeni a nemáte k dispozici moc jiných ingrediencí, můžete celkem snadno jen s pomocí hořčice a koření vykouzlit najednou výborný a chutný obídek.
A ta příloha? Ta vůbec není náročná, stačí mít doma pár brambor a mouku. Knedlíky uvaříte ve vodě nebo ještě lépe v páře – já je tedy dělám, jako skoro všechno, v parním hrnci. Na ten nedám dopustit. I ty brambory na knedlíky uvařím v páře. Všechno mně to přijde jakési chutnější a určitě i zdravější. Proto vaření v páře doporučuji. Hrnec je nenáročný na obsluhu, není drahý a určitě si jej zamilujete.
Recept na snadný a rychlý nedělní obídek – Vepřové plátky s hořčicí a bramborovým knedlíkem
Ingredience na toto jednoduché a chutné jídlo
- vepřové plátky (pečeně, kýta, kotlety, plecko)
- mouka
- sůl a pepř dle chuti
- plnotučná hořčice
- cibule
- vývar nebo voda na podlití
Postup na přípravu skvělého a přitom jednoduchého nedělního oběda
1. Maso nakrájíme na plátky, které nařízneme, aby se nám při opékání nekroutily.
2. Plátky osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Z obou stran potřeme jemně hořčicí. Přikryjeme poklicí a necháme asi 5 minut dusit.
3. Poté přidáme 2 lžíce hořčice, promícháme, ještě chvíli restujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí masa. Občas dle potřeby podlijeme.
4. Měkké maso vyndáme z omáčky a tuto zahustíme domácí jíškou.
5. Bramborové knedlíky připravíme tak, že si uvaříme asi 1 kg brambor pod slupkou. Po uvaření je necháme vychladnout a oloupeme. Nejlepší jsou na to brambory typu C – moučné.
![Bramborové knedlíky](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/08/knedliky.jpg)
Bramborové knedlíky, skvost české kuchyně
6. Brambory nastrouháme, přidáme asi čtvrť kila hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžičku soli a doporučuji přidat i 2 lžíce bramborového škrobu, ale je to volitelné.
7. Vypracujeme hladké těsto, nehněteme zbytečně dlouho, těsto pak řídne.
8. Vytvarujeme knedlíky dle chuti a vložíme do vařící osolené vody (anebo páry) a vaříme cca 20-25 minut, než knedlíky nevyplavou na povrch.
9. Vytáhneme z vody, necháme okapat a krájíme na plátky.
Zajímavost
Do těsta na knedlíky lze přidat osmaženou slaninu nebo bylinky, pro lepší chuť. Část mouky můžeme taky nahradit dětskou krupičkou, pro větší jemnost knedlíků.
![Obrázek receptu na Vepřové plátky v cibulově hořčičné o máčce](https://cooky.cz/wp-content/uploads/2024/11/1-140.jpg)
Vepřové plátky v cibulovo – hořčičné omáčce s opečeným bramborem
pozn.: částečně upraveno AI