Tak toto jídlo vůbec není špatné ani na neděli jakožto sváteční den. Přeci jen dobře udělaná vepřová pečeně na plátky na výborné a silné omáčce. A k tomu výborný domácí bramborový knedlík – výsledkem je skvělé a vydatné jídlo. I hezky vypadá. A je to klasika české kuchyně, no a kdo má rád českou klasiku, určitě si na tomto obídku dobře pochutná.

Jídlo je nenáročné a připravené pouze z pár ingrediencí a přitom tak chutné. Šťavnaté vepřové masíčko získává díky hořčici pikantní nádech, hořčice maso zjemní a dodá mu šťavnatost. Bramborový knedlík je pak lehčí variantou klasického houskového knedlíku a k této omáčce se skvěle hodí. A když máte zrovna vepřovou pečeni a nemáte k dispozici moc jiných ingrediencí, můžete celkem snadno jen s pomocí hořčice a koření vykouzlit najednou výborný a chutný obídek.

A ta příloha? Ta vůbec není náročná, stačí mít doma pár brambor a mouku. Knedlíky uvaříte ve vodě nebo ještě lépe v páře – já je tedy dělám, jako skoro všechno, v parním hrnci. Na ten nedám dopustit. I ty brambory na knedlíky uvařím v páře. Všechno mně to přijde jakési chutnější a určitě i zdravější. Proto vaření v páře doporučuji. Hrnec je nenáročný na obsluhu, není drahý a určitě si jej zamilujete.

Recept na snadný a rychlý nedělní obídek – Vepřové plátky s hořčicí a bramborovým knedlíkem

Ingredience na toto jednoduché a chutné jídlo

  • vepřové plátky (pečeně, kýta, kotlety, plecko)
  • mouka
  • sůl a pepř dle chuti
  • plnotučná hořčice
  • cibule
  • vývar nebo voda na podlití

Postup na přípravu skvělého a přitom jednoduchého nedělního oběda

1. Maso nakrájíme na plátky, které nařízneme, aby se nám při opékání nekroutily.

Vepřovou pečeni nakrájíme na plátky.
Foto: cooky.cz, Vepřovou pečeni nakrájíme na plátky.

2. Plátky osolíme a opepříme a obalíme v hladké mouce. Z obou stran potřeme jemně hořčicí. Přikryjeme poklicí a necháme asi 5 minut dusit.

3. Poté přidáme 2 lžíce hořčice, promícháme, ještě chvíli restujeme a podlijeme vývarem nebo vodou. Přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí masa. Občas dle potřeby podlijeme.

4. Měkké maso vyndáme z omáčky a tuto zahustíme domácí jíškou.

5. Bramborové knedlíky připravíme tak, že si uvaříme asi 1 kg brambor pod slupkou. Po uvaření je necháme vychladnout a oloupeme. Nejlepší jsou na to brambory typu C – moučné.

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky, skvost české kuchyně

6. Brambory nastrouháme, přidáme asi čtvrť kila hrubé mouky, 1 vejce, 1 lžičku soli a doporučuji přidat i 2 lžíce bramborového škrobu, ale je to volitelné.

7. Vypracujeme hladké těsto, nehněteme zbytečně dlouho, těsto pak řídne.

8. Vytvarujeme knedlíky dle chuti a vložíme do vařící osolené vody (anebo páry) a vaříme cca 20-25 minut, než knedlíky nevyplavou na povrch.

9. Vytáhneme z vody, necháme okapat a krájíme na plátky.

Zajímavost

Do těsta na knedlíky lze přidat osmaženou slaninu nebo bylinky, pro lepší chuť. Část mouky můžeme taky nahradit dětskou krupičkou, pro větší jemnost knedlíků.

Obrázek receptu na Vepřové plátky v cibulově hořčičné o máčce

Vepřové plátky v cibulovo – hořčičné omáčce s opečeným bramborem

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest