Vepřové maso na srbský způsob je i v naší gastronomii oblíbené a známé jídlo. Původně balkánský pokrm je charakteristický svojí výraznou pikantní chutí a kombinací zeleniny. V našem receptu použijeme čalamádu, neboli nakládanou zeleninu spolu s nakládanými červenými paprikami a čerstvou cibulí. Vepřové po Srbsku typicky připravujeme z vepřové plece, která se na to skvěle hodí. Nesmíme zapomenou na kousek špeku, který nám celé jídlo skvěle provoní a navodí pocit právě balkánské kuchyně. Recept je propočítaný na 4 porce, pokud vás bude více, ingredience si znásobte!
Recept na vepřovou po Srbsku
Délka přípravy 20 minut, délka vaření 40 minut. 4 porce.
- 4 plátky vepřové plece
- 120 ml kečupu
- půlka menší sklenice nakládané červené papriky
- 250 ml čalamády
- 1/2 cibule
- trochu špeku
- sůl a pepř
- olej nebo sádlo
Postup přípravy
1. Maso si z obou stran osolíme, opepříme a špek si nakrájíme na malé kousky.
2. Špek orestujeme na hlubší pánvi a přidáme k němu maso.
3. Necháme maso trochu zatáhnout na špeku a mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.
4. K masu následně přidáme nakrájenou cibuli, čalamádu, kečup a také trochu vody.
5. Dobře promícháme, scedíme si nakládanou červenou papriku a přidáme ji bez láku k masu.
6. Nyní už jen dusím pod pokličkou, dokud nebude maso hotové a mezitím si připravíme přílohu, nejlépe rýži nebo hranolky.
Tip na pečené vepřové po srbsku
Pokud máte raději pečené maso, tak ho nemusíte celou dobu dusit, ale klidně celou směs vložte v zapékací míse do trouby a zapečte.
Balkánská kuchyně
Balkánská kuchyně je velmi chuťově rozmanitá a má na ni obrovský vliv geografické umístění. Čerpá kombinace mnoho tradičních kuchyní, zejména se středomoří, Turecka a Rakouska-Uherska. Balkánská kuchyně je velmi masově založená a typickým pokrmem jsou čevabčiči a pleskavice. Maso vždy kombinují se zeleninou a výrazným kořením.