Vepřové maso na srbský způsob je i v naší gastronomii oblíbené a známé jídlo. Původně balkánský pokrm je charakteristický svojí výraznou pikantní chutí a kombinací zeleniny. V našem receptu použijeme čalamádu, neboli nakládanou zeleninu spolu s nakládanými červenými paprikami a čerstvou cibulí. Vepřové po Srbsku typicky připravujeme z vepřové plece, která se na to skvěle hodí. Nesmíme zapomenou na kousek špeku, který nám celé jídlo skvěle provoní a navodí pocit právě balkánské kuchyně. Recept je propočítaný na 4 porce, pokud vás bude více, ingredience si znásobte!

Recept na vepřovou po Srbsku

Délka přípravy 20 minut, délka vaření 40 minut. 4 porce.

  • 4 plátky vepřové plece
  • 120 ml kečupu
  • půlka menší sklenice nakládané červené papriky
  • 250 ml čalamády
  • 1/2 cibule
  • trochu špeku
  • sůl a pepř
  • olej nebo sádlo

Postup přípravy

1. Maso si z obou stran osolíme, opepříme a špek si nakrájíme na malé kousky.

Plátky masa osolíme a opepříme.
Zdroj obrázku: Štefina, Plátky masa osolíme a opepříme.

2. Špek orestujeme na hlubší pánvi a přidáme k němu maso.

Maso orestujeme na špeku.
Zdroj obrázku: Štefina, Maso orestujeme na špeku.

3. Necháme maso trochu zatáhnout na špeku a mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.

4. K masu následně přidáme nakrájenou cibuli, čalamádu, kečup a také trochu vody.

5. Dobře promícháme, scedíme si nakládanou červenou papriku a přidáme ji bez láku k masu.

Dusíme do měkka.
Zdroj obrázku: Štefina, Dusíme do měkka.

6. Nyní už jen dusím pod pokličkou, dokud nebude maso hotové a mezitím si připravíme přílohu, nejlépe rýži nebo hranolky.

Tip na pečené vepřové po srbsku

Pokud máte raději pečené maso, tak ho nemusíte celou dobu dusit, ale klidně celou směs vložte v zapékací míse do trouby a zapečte.

Balkánská kuchyně

Balkánská kuchyně je velmi chuťově rozmanitá a má na ni obrovský vliv geografické umístění. Čerpá kombinace mnoho tradičních kuchyní, zejména se středomoří, Turecka a Rakouska-Uherska. Balkánská kuchyně je velmi masově založená a typickým pokrmem jsou čevabčiči a pleskavice. Maso vždy kombinují se zeleninou a výrazným kořením.



Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest