U některých receptů cítíte český původ už po přečtení názvu. Kombinace vepřového masa a lesních hub je pro českou kuchyni vyloženě typická. Dokonce tento recept působí až možná chalupářský, protože kromě přírodních chutí a vůní je také velmi jednoduchý. Nejde o žádný luxusní chod, ale o rodinné a poctivé jídlo s harmonickým prolnutím ingrediencí. Samozřejmě jsou sušené houby v tomto receptu hlavní hvězdou. Na rozdíl od čerstvých totiž nesou koncentrovanou chuť, která se během vaření nádherně rozvine a obohatí celé jídlo.

Zajímavostí je, že sušení hub bylo jedním z nejstarších způsobů konzervace a naši předkové tak dokázali uchovat vzácné plodiny i na zimní období. Náplň vepřových kapes však není jen o houbách. Díky opečenému špeku získají kapsy šťavnatost a s kapií decentní nakyslou chuť.

Recept na houbami plněné vepřové kapsy

Ingredience pro přípravu

Kapsy:

  • 4 plátky vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • olej
  • vývar nebo voda na podlití

Náplň:

  • kousek špeku
  • 1 cibule
  • 2 hrsti sušených hub
  • trochu baby špenátu
  • 1 lžíce nasekané sterilované kapie
  • sůl a pepř

Navíc:

  • 1 lžička hladké mouky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička studeného másla

Postup přípravy houbovo-vepřových kapes

1. Špek nakrájíme nadrobno a rozškvaříme.

2. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme do světle hnědé barvy.

3. Propláchnuté houby přidáme k cibuli, trochu osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a povaříme.

4. Necháme vodu vyvařit, odstavíme a vmícháme lístky špenátu a nasekanou kapii.

5. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme.

6. Na plátky naneseme houbovou náplň, přehneme, spojíme jehlami a zprudka po obou stranách opečeme na oleji.

7. Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka.

8. Měkké maso vyjmeme a přikryjeme.

9. Šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, přidáme rozetřený česnek s troškou soli a trochu podlijeme.

10. Promícháme, povaříme a odstavíme.

11. Nakonec vmícháme studené máslo.

Sušené lesní houby.
Foto: freepik.com, Sušené lesní houby.

Tipy k receptu na závěr

Sušené houby není nutné předem namáčet, protože se během dušení dostatečně změkčí. Díky tomu si zachovají i výraznější chuť.

Pokud chcete jemnější chuť, zkuste vyměnit část hub za žampiony, které náplň odlehčí.

Obrázek k receptu na hovězí na houbách

Hovězí na houbách: Čerstvé hříbky a už se v kuchyni vařila klasika, která mě nikdy neomrzí

Obrázek k receptu na smetanovou houbovou omáčku

Smetanová houbová omáčka s houskovým knedlíkem. Je tak dobrá, že není ani zapotřebí maso

Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest