U některých receptů cítíte český původ už po přečtení názvu. Kombinace vepřového masa a lesních hub je pro českou kuchyni vyloženě typická. Dokonce tento recept působí až možná chalupářský, protože kromě přírodních chutí a vůní je také velmi jednoduchý. Nejde o žádný luxusní chod, ale o rodinné a poctivé jídlo s harmonickým prolnutím ingrediencí. Samozřejmě jsou sušené houby v tomto receptu hlavní hvězdou. Na rozdíl od čerstvých totiž nesou koncentrovanou chuť, která se během vaření nádherně rozvine a obohatí celé jídlo.
Zajímavostí je, že sušení hub bylo jedním z nejstarších způsobů konzervace a naši předkové tak dokázali uchovat vzácné plodiny i na zimní období. Náplň vepřových kapes však není jen o houbách. Díky opečenému špeku získají kapsy šťavnatost a s kapií decentní nakyslou chuť.
Recept na houbami plněné vepřové kapsy
Ingredience pro přípravu
Kapsy:
- 4 plátky vepřové pečeně
- sůl a pepř
- olej
- vývar nebo voda na podlití
Náplň:
- kousek špeku
- 1 cibule
- 2 hrsti sušených hub
- trochu baby špenátu
- 1 lžíce nasekané sterilované kapie
- sůl a pepř
Navíc:
- 1 lžička hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička studeného másla
Postup přípravy houbovo-vepřových kapes
1. Špek nakrájíme nadrobno a rozškvaříme.
2. Přidáme nakrájenou cibuli a orestujeme do světle hnědé barvy.
3. Propláchnuté houby přidáme k cibuli, trochu osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a povaříme.
4. Necháme vodu vyvařit, odstavíme a vmícháme lístky špenátu a nasekanou kapii.
5. Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme.
6. Na plátky naneseme houbovou náplň, přehneme, spojíme jehlami a zprudka po obou stranách opečeme na oleji.
7. Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka.
8. Měkké maso vyjmeme a přikryjeme.
9. Šťávu vysmahneme, zaprášíme moukou, přidáme rozetřený česnek s troškou soli a trochu podlijeme.
10. Promícháme, povaříme a odstavíme.
11. Nakonec vmícháme studené máslo.
Tipy k receptu na závěr
Sušené houby není nutné předem namáčet, protože se během dušení dostatečně změkčí. Díky tomu si zachovají i výraznější chuť.
Pokud chcete jemnější chuť, zkuste vyměnit část hub za žampiony, které náplň odlehčí.

Hovězí na houbách: Čerstvé hříbky a už se v kuchyni vařila klasika, která mě nikdy neomrzí

Smetanová houbová omáčka s houskovým knedlíkem. Je tak dobrá, že není ani zapotřebí maso
Foto a recept Romana Rubášová, redakce cooky.cz, částečně upraveno AI