Tento recept je velmi zajímavý nejen svým zvláštním názvem, ale také původem. Pokud vám připadá název jako z čínského bistra, nenechte se zmást. I když chutě a ingredience použité v receptu můžou odkazovat na jídlo, kterému u nás dost nekontrolovaně často říkáme „čína“, pravda je jinde. Švejžužu (Šuei-Ču-Žou) má velmi dlouhou tradici v české kuchyni a je oblíbené zejména kvůli své jednoduché přípravě.
Trochu nepřesné asijské označení jídlo dostalo také pravděpodobně kvůli tomu, že jde o rychle orestovanou směs z masa a zeleniny, což je pro asijskou kuchyni typické. Švejžužu je ale obvykle o dost vydatnější a více masové. Bez ohledu na to je ale rozhodně zachován punc exotiky, obzvláště, pokud ho podáváme s jasmínovou rýží.
Recept na vepřové Šuei-Ču-Žou
Ingredience pro přípravu
Maso:
- 500 g vepřové kýty
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 vejce
- sůl
Švejžužu:
- 300 g hlávkového zelí
- 200 ml kuřecího vývaru
- olej
- 2 lžíce Shaoxing čínského rýžového vína
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 jarní cibulky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- voda
Navíc:
- 250 g jasmínové nebo basmati rýže
Postup přípravy
1. Vepřovou kýtu nakrájíme na tenké nudličky, vložíme do mísy a přidáme vejce, trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě a špetku soli.
2. Všechno dobře promícháme a necháme uležet minimálně dvě hodiny, ale ideálně ale přes noc.
3. Ve woku nebo hlubší pánvi rozpálíme olej a a vložíme naložené maso.
4. Smažíme ho na vyšší teplotu, aby se rychle zatáhlo a získalo pěknou zlatavou barvu ze všech stran.

Krůtí nudličky se zeleninou a arašídy v jemně pikantní omáčce, s hranolkami

Pikantní kuřecí soté: Šťavnaté maso s výraznou chutí
5. Nakrájíme si hlávkové zelí, přihodíme ho k masu a všechno společně restujeme, dokud zelí trochu nezměkne.
6. Přilijeme trochu kuřecího vývaru a rýžového vína Shaoxing, aby se vytvořila jemná omáčka.
7. Necháme chvíli provařit a poté do malé misky dáme lžičku kukuřičného škrobu a rozmícháme ji ve studené vodě.
8. omalu přiléváme do pánve a mícháme, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.
9. Nakonec přilijeme sójovou omáčku a podle chuti případně ještě trochu osolíme.
10. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka a jen krátce promícháme s hotovou směsí. Dodá jídlu svěžest, barvu i příjemnou vůni.
11. Podáváme s rýží.
Tip na závěr
Místo vepřového můžete použít i kuřecí maso, tofu nebo hovězí nudličky a z jednoho receptu tak vytvoříte několik variací.
Nemáte doma rýžové víno? Nevadí, nahraďte ho bílým suchým vínem a výsledek bude podobný!

Hovězí čína: Smažené hovězí na asijský způsob s rýží
pozn.: částečně upraveno AI