Tento recept je velmi zajímavý nejen svým zvláštním názvem, ale také původem. Pokud vám připadá název jako z čínského bistra, nenechte se zmást. I když chutě a ingredience použité v receptu můžou odkazovat na jídlo, kterému u nás dost nekontrolovaně často říkáme „čína“, pravda je jinde. Švejžužu (Šuei-Ču-Žou) má velmi dlouhou tradici v české kuchyni a je oblíbené zejména kvůli své jednoduché přípravě.

Trochu nepřesné asijské označení jídlo dostalo také pravděpodobně kvůli tomu, že jde o rychle orestovanou směs z masa a zeleniny, což je pro asijskou kuchyni typické. Švejžužu je ale obvykle o dost vydatnější a více masové. Bez ohledu na to je ale rozhodně zachován punc exotiky, obzvláště, pokud ho podáváme s jasmínovou rýží.

Recept na vepřové Šuei-Ču-Žou

Ingredience pro přípravu

Maso:

  • 500 g vepřové kýty
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 vejce
  • sůl

Švejžužu:

  • 300 g hlávkového zelí
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • olej
  • 2 lžíce Shaoxing čínského rýžového vína
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 jarní cibulky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • voda

Navíc:

  • 250 g jasmínové nebo basmati rýže

Postup přípravy

Recept na Vepřové švejžužu s rýží
Foto: cooky.cz, Vepřové švejžužu s rýží: Rychlá pochoutka z Asie

1. Vepřovou kýtu nakrájíme na tenké nudličky, vložíme do mísy a přidáme vejce, trochu kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě a špetku soli.

2. Všechno dobře promícháme a necháme uležet minimálně dvě hodiny, ale ideálně ale přes noc.

3. Ve woku nebo hlubší pánvi rozpálíme olej a a vložíme naložené maso.

4. Smažíme ho na vyšší teplotu, aby se rychle zatáhlo a získalo pěknou zlatavou barvu ze všech stran.

Obrázek receptu na Krůtí se zeleninou a arasidy.

Krůtí nudličky se zeleninou a arašídy v jemně pikantní omáčce, s hranolkami

Obrázek receptu na pikantní kuřecí soté.

Pikantní kuřecí soté: Šťavnaté maso s výraznou chutí

5. Nakrájíme si hlávkové zelí, přihodíme ho k masu a všechno společně restujeme, dokud zelí trochu nezměkne.

6. Přilijeme trochu kuřecího vývaru a rýžového vína Shaoxing, aby se vytvořila jemná omáčka.

7. Necháme chvíli provařit a poté do malé misky dáme lžičku kukuřičného škrobu a rozmícháme ji ve studené vodě.

8. omalu přiléváme do pánve a mícháme, dokud omáčka nezhoustne do požadované konzistence.

9. Nakonec přilijeme sójovou omáčku a podle chuti případně ještě trochu osolíme.

10. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka a jen krátce promícháme s hotovou směsí. Dodá jídlu svěžest, barvu i příjemnou vůni.

11. Podáváme s rýží.

Recept na Vepřové švejžužu s rýží
Foto: cooky.cz, Vepřové švejžužu s rýží: Rychlá pochoutka z Asie

Tip na závěr

Místo vepřového můžete použít i kuřecí maso, tofu nebo hovězí nudličky a z jednoho receptu tak vytvoříte několik variací.

Nemáte doma rýžové víno? Nevadí, nahraďte ho bílým suchým vínem a výsledek bude podobný!

Recept na hovězí čínu

Hovězí čína: Smažené hovězí na asijský způsob s rýží

pozn.: částečně upraveno AI

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest