Řízek v trojobalu je sice českou klasikou, ovšem původně pochází z Rakouska, je jedním z nejslavnějších pokrmů. V originální verzi se připravuje řízek z telecího masa, které je obaleno v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smaží se na tuku. V české kuchyni se nejčastěji setkáváme s variantami z vepřového masa, zejména z krkovice, která je šťavnatá a dobře mramorovaná tukem. Právě jeho obsah a jemná struktura masa zajišťují, že řízek z krkovice zůstane i po smažení měkký a vláčný, kdežto libovější kousky mohou být po tepelné úpravě sušší. A jak to udělat, aby vámi připravený řízek byl skutečně „jako dort“? Vyzkoušeli jsme za vás, trik najdete v receptu níže.
Ani vegani nemusí být ochuzeni
Kromě vepřové krkovice lze na přípravu řízků v trojobalu použít také kotletu, kuřecí či krůtí prsa, případně i telecí kýtu (pak vznikne zmíněná originální vídeňská verze). Ani vegetariáni či vegani si nemusí řízek odepřít, pro ně existují zajímavé alternativy: například obalované plátky lilku, cukety, tofu nebo seitanu. Pro lidi, kteří se snaží regulovat příjem sacharidů, existuje i low carb varianta, kterou lze zhotovit s obalem z mandlové nebo kokosové mouky, případně řízek neobalovat vůbec a připravit ho jako přírodní. Skvěle ho každopádně doplní okurkový salát.
Ingredience na přípravu křehkých vepřových řízků
- Vepřová krkovice – dle množství strávníků (pro 4 osoby cca 800 g);
- Sůl – dle chuti;
- Mletý černý pepř – dle chuti;
- Mix hladké a polohrubé mouky – na obalení;
- Vejce – 3 ks;
- Strouhanka – na obalení;
- Sádlo – 500 g;
- Máslo – podle potřeby;
Na okurkový salát:
TIP:
– Rajčatovo – okurkový salát s ume octem
– Okurkový salát se zakysanou smetanou, česnekem a UME octem
- Salátová okurka – 1 ks;
- Voda – 100 ml;
- Ocet – dle chuti;
- Cukr krystal – dle chuti;
- Zelená petrželka – na posypání brambor (nemusí být).
Postup přípravy vepřových řízků
- Maso nakrájejte na silnější plátky (cca 2 cm) a z obou stran naklepejte.
- Tip: Při naklepávání můžete použít potravinovou fólii, kterou plátky masa zakryjete.
- Maso osolte a opepřete.
- Vejce rozšlehejte.
- Plátky masa obalte ve směsi hladké a polohrubé mouky, poté ve vajíčkách a nakonec ve strouhance.

Telecí řízky na milánský způsob nabízejí chutnou alternativu k běžným vepřovým a kuřecím řízkům
- Na pánvi rozpalte dostatečné množství sádla (řízky musí být potopené).
- Smažte pomalu z obou stran dozlatova. V průběhu smažení polévejte vršek plátku horkým sádlem z pánve.
- Hotové řízky skládejte do hrnce vhodného do trouby, pod ten nejspodnější doporučujeme vyskládat například lžičky, aby se řízky netopily v odkapaném tuku.
- Na každý řízek dejte plátek másla.
- Pečte zakryté asi 15–20 minut v troubě předehřáté na 85 °C.
- Mezitím si připravte salát:
- Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- V misce ji zalijte vodou, osolte a opepřete (nemusí být).
- Přidejte ocet a cukr, poté promíchejte.
- Řízky podávejte s tímto salátem a například s vařenými bramborami, které můžete posypat zelenou petrželkou.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes
Zdroj: Autorský text, Wikipedia