Řízek v trojobalu je sice českou klasikou, ovšem původně pochází z Rakouska, je jedním z nejslavnějších pokrmů. V originální verzi se připravuje řízek z telecího masa, které je obaleno v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a smaží se na tuku. V české kuchyni se nejčastěji setkáváme s variantami z vepřového masa, zejména z krkovice, která je šťavnatá a dobře mramorovaná tukem. Právě jeho obsah a jemná struktura masa zajišťují, že řízek z krkovice zůstane i po smažení měkký a vláčný, kdežto libovější kousky mohou být po tepelné úpravě sušší. A jak to udělat, aby vámi připravený řízek byl skutečně „jako dort“? Vyzkoušeli jsme za vás, trik najdete v receptu níže.

Ani vegani nemusí být ochuzeni

Kromě vepřové krkovice lze na přípravu řízků v trojobalu použít také kotletu, kuřecí či krůtí prsa, případně i telecí kýtu (pak vznikne zmíněná originální vídeňská verze). Ani vegetariáni či vegani si nemusí řízek odepřít, pro ně existují zajímavé alternativy: například obalované plátky lilku, cukety, tofu nebo seitanu. Pro lidi, kteří se snaží regulovat příjem sacharidů, existuje i low carb varianta, kterou lze zhotovit s obalem z mandlové nebo kokosové mouky, případně řízek neobalovat vůbec a připravit ho jako přírodní. Skvěle ho každopádně doplní okurkový salát.

Ingredience na přípravu křehkých vepřových řízků

  • Vepřová krkovice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle množství strávníků (pro 4 osoby cca 800 g);
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mletý černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Mix hladké a polohrubé mouky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na obalení;
  • Vejce –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Strouhanka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na obalení;
  • Sádlo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 500 g;
  • Máslo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ podle potřeby;

Na okurkový salát:

TIP:
Rajčatovo – okurkový salát s ume octem
Okurkový salát se zakysanou smetanou, česnekem a UME octem

  • Salátová okurka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Voda –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 100 ml;
  • Ocet –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Cukr krystal –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Zelená petrželka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na posypání brambor (nemusí být).
Obrázek k receptu: Řízeček jako dort: Nejlepší vepřový „Wiener Schnitzel“
Foto: Uživatel Pannet/ Creaitve Commons / CC BY-SA, Recept na: Řízeček jako dort: Nejlepší vepřový „Wiener Schnitzel“

Postup přípravy vepřových řízků

  • Maso nakrájejte na silnější plátky (cca 2 cm) a z obou stran naklepejte.
  • Tip: Při naklepávání můžete použít potravinovou fólii, kterou plátky masa zakryjete.
  • Maso osolte a opepřete.
  • Vejce rozšlehejte.
  • Plátky masa obalte ve směsi hladké a polohrubé mouky, poté ve vajíčkách a nakonec ve strouhance.
Recept na telecí řízky se salátem z rajčat

Telecí řízky na milánský způsob nabízejí chutnou alternativu k běžným vepřovým a kuřecím řízkům

  • Na pánvi rozpalte dostatečné množství sádla (řízky musí být potopené).
  • Smažte pomalu z obou stran dozlatova. V průběhu smažení polévejte vršek plátku horkým sádlem z pánve.
  • Hotové řízky skládejte do hrnce vhodného do trouby, pod ten nejspodnější doporučujeme vyskládat například lžičky, aby se řízky netopily v odkapaném tuku.
  • Na každý řízek dejte plátek másla.
  • Pečte zakryté asi 15–20 minut v troubě předehřáté na 85 °C.
  • Mezitím si připravte salát:
  • Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
  • V misce ji zalijte vodou, osolte a opepřete (nemusí být).
  • Přidejte ocet a cukr, poté promíchejte.
  • Řízky podávejte s tímto salátem a například s vařenými bramborami, které můžete posypat zelenou petrželkou.
Obrázek receptu na nakládané vepřové řízky v bílém aromatickém jogurtu.

Nakládané vepřové řízky: Příprava vepřových řízků v aromatické jogurtové marinádě

Obrázek receptu na Holandský řízek s bramborovou kaší, tradice, ale dost pevná na to, aby vydržela dodnes

Holandský řízek s bramborovou kaší: Pevná tradice, která vydržela dodnes

Zdroj: Autorský text, Wikipedia

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest