Víte, která potravina patří mezi světově nejrozšířenější a v české kuchyni pevně zakořeněné? Samozřejmě brambory. Jsou oblíbené pro svou dostupnost, snadnou přípravu i cenné látky. Obsahují například komplexní sacharidy, vitamíny skupiny B a vlákninu. Nejvíce živin si uchovávají vařením ve slupce. Jeiích benefit spočívá v univerzálnosti, brambory se hodí do slaných i sladkých jídel, můžeme je vařit, zapékat, smažit či použít jako pojivo do těsta. Moderní zdravá kuchyně využívá i možnost přípravy na páře či v horkovzdušné fritéze.
Bramborový salát z Vídně
Jak již název napovídá, jídlo, které jsme pro vás uvařili dnes, pochází z rakouské kuchyně. Oproti české majonézové verzi je tento vídeňský salát lehčí a lehce navinulý. Základ tvoří kromě brambor také cibule, vývar, kvalitní ocet, hořčice a kapka oleje. Salát se může podávat vlažný i studený, ideální je jako příloha k řízkům nebo vařenému masu. Jeho přednost tkví v jednoduchosti a výrazné chuti, která vyniká díky vyvážené kombinaci sladkokyselých tónů. Ve Vídni naleznete tento salát v restauracích stejně běžně jako například štrúdl. Prohlédněte si recept na tento bramborový salát vídeňského typu.
Ingredience na bramborový salát na vídeňský způsob
- Brambory – 1 kg;
- Voda;
- Sůl – 1 lžíce (na vaření brambor) + 1 lžička (do konečné úpravy salátu);
- Červená cibule – 1 ks;
- Zelená petrželka – 3 snítky;
- Pažitka – 5 snítek;
- Hovězí vývar – 300 ml (případně kostka bujonu rozpuštěná v 1,5 hrnku vody);
- Bílý vinný nebo jablečný ocet – 3 lžíce;
- Rostlinný olej – ¼ šálku;
- Plnotučná hořčice – 1 lžička;
- Cukr krystal – 2 lžičky;
- Mletý pepř – 1 lžička.
Postup přípravy vídeňského salátu
- Brambory osolené 1 lžící soli dejte vařit ve slupce. Pozor na dostatečné množství vody. Je potřeba, aby brambory byly zakryté.
- Vařte 25 minut.
- Červenou cibuli nakrájejte najemno.
- Petrželku a pažitku nasekejte.
- Dejte hřát vývar.
- Brambory slijte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Smíchejte zeleninu, zalijte ji 3 lžícemi bílého octa a rostlinným olejem.
- Přidejte lžičku hořčice a 2 lžičky cukru.
- Brambory zalijte vývarem a promíchejte se zeleninovou směsí.
- Přidejte 1 lžičku soli a 1 lžičku černého pepře, promíchejte.
- Zakryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 30 minut odpočinout

Vídeňský bramborový salát: elegantní klasika s recepturou od sousedů z Rakouska

Vídeňské brambory – lehký bramborový salátek z brambor, cibulky a smetany
Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie