Víte, která potravina patří mezi světově nejrozšířenější a v české kuchyni pevně zakořeněné? Samozřejmě brambory. Jsou oblíbené pro svou dostupnost, snadnou přípravu i cenné látky. Obsahují například komplexní sacharidy, vitamíny skupiny B a vlákninu. Nejvíce živin si uchovávají vařením ve slupce. Jeiích benefit spočívá v univerzálnosti, brambory se hodí do slaných i sladkých jídel, můžeme je vařit, zapékat, smažit či použít jako pojivo do těsta. Moderní zdravá kuchyně využívá i možnost přípravy na páře či v horkovzdušné fritéze.

Bramborový salát z Vídně

Jak již název napovídá, jídlo, které jsme pro vás uvařili dnes, pochází z rakouské kuchyně. Oproti české majonézové verzi je tento vídeňský salát lehčí a lehce navinulý. Základ tvoří kromě brambor také cibule, vývar, kvalitní ocet, hořčice a kapka oleje. Salát se může podávat vlažný i studený, ideální je jako příloha k řízkům nebo vařenému masu. Jeho přednost tkví v jednoduchosti a výrazné chuti, která vyniká díky vyvážené kombinaci sladkokyselých tónů. Ve Vídni naleznete tento salát v restauracích stejně běžně jako například štrúdl. Prohlédněte si recept na tento bramborový salát vídeňského typu.

Ingredience na bramborový salát na vídeňský způsob

  • Brambory – 1 kg;
  • Voda;
  • Sůl – 1 lžíce (na vaření brambor) + 1 lžička (do konečné úpravy salátu);
  • Červená cibule – 1 ks;
  • Zelená petrželka – 3 snítky;
  • Pažitka – 5 snítek;
  • Hovězí vývar – 300 ml (případně kostka bujonu rozpuštěná v 1,5 hrnku vody);
  • Bílý vinný nebo jablečný ocet – 3 lžíce;
  • Rostlinný olej – ¼ šálku;
  • Plnotučná hořčice – 1 lžička;
  • Cukr krystal – 2 lžičky;
  • Mletý pepř – 1 lžička.
Obrázek k receptu: Sváteční jídlo s minimem ingrediencí: Slavný vídeňský bramborový salát
Foto: Freepik.com, Recept na: Sváteční jídlo s minimem ingrediencí: Slavný vídeňský bramborový salát

Postup přípravy vídeňského salátu

  • Brambory osolené 1 lžící soli dejte vařit ve slupce. Pozor na dostatečné množství vody. Je potřeba, aby brambory byly zakryté.
  • Vařte 25 minut.
  • Červenou cibuli nakrájejte najemno.
  • Petrželku a pažitku nasekejte.
  • Dejte hřát vývar.
  • Brambory slijte, oloupejte a nakrájejte na kolečka.
  • Smíchejte zeleninu, zalijte ji 3 lžícemi bílého octa a rostlinným olejem.
  • Přidejte lžičku hořčice a 2 lžičky cukru.
  • Brambory zalijte vývarem a promíchejte se zeleninovou směsí.
  • Přidejte 1 lžičku soli a 1 lžičku černého pepře, promíchejte.
  • Zakryjte potravinovou fólií a nechte alespoň 30 minut odpočinout
Vídeňský salát

Vídeňský bramborový salát: elegantní klasika s recepturou od sousedů z Rakouska

Hotové vídeňské brambory

Vídeňské brambory – lehký bramborový salátek z brambor, cibulky a smetany

Zdroj: Autorský text, Healthline, Wikipedie

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest