Co se vám vybaví pod pojmem „borůvkový koláč“? Mně okamžitě prázdniny u babičky a prsty obarvené do fialova! Jen málo dezertů dokáže evokovat tak silné ztělesnění domácího prostředím jako borůvkový koláč posypaný drobenkou. Sladkokyselá chuť borůvek v kombinaci s tvarohovou náplní a křupavou drobenkou – to je celek, kterému určitě neodoláte!

Tato česká sladká pochoutka má velmi dlouhou tradici a jednoduchý způsob přípravy. Popravdě jde o jeden z nejlepších moučníků, který si dokážu představit k hrnku kávy. Navíc jsou borůvky plné antioxidantů a proto je celý dezert skvělý jako sladká tečka po obědě. Lépe se vám bude trávit a ještě si fantasticky pochutnáte.

Recept na borůvkový koláč s tvarohem

Ingredience pro přípravu

Koláčové těsto:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g cukru
  • 130 g bílého jogurtu
  • 80 g oleje
  • 2 vejce
  • citronová kůra

Náplň do koláče:

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • vanilkový extrakt

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru
  • 30 g másla
  • špetka soli

Postup přípravy borůvkového koláče

1. V míse si vyšleháme cukr, vejce, olej a citronovou kůru a poté přisypeme mouku s práškem do pečiva.

2. Vypracujeme těsto a to nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem.

3. V míse vyšleháme tvaroh s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem.

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Obrázek receptu na Tvarohovo-smetanové řezy s povidly v odpalovaném těstě, známé také jako povidloň

Povidloň jako z cukrárny: Tvarohovo – smetanové řezy s povidly v odpalovaném těstě

4. Tvarohovou náplň nalijeme na těsto v plechu a rovnoměrně rozprostřeme.

5. Nakonec nasypeme borůvky a vypracovanou drobenku.

6. Pečeme v předehřáté troubě.

Borůvkový koláč s tvarohem.
Foto: freepik.com, Borůvkový koláč s tvarohem.

Borůvky a jaké jsou lepší?

Borůvky patří mezi nejoblíbenější sezónní plody a během léta si je mnozí chodí sbírat do lesa. U nás jsou však standardní dva druhy borůvek – lesní a kanadské. Kanadské zakoupíte snad po celý rok v supermarketu a jsou typicky mnohem větší než lesní. Lesní borůvky si obvykle musíte nasbírat nebo případně zakoupit u prodejců na parkovištích a podél silnic. Já osobně preferuji chuť lesních, dezerty jsou s nimi mnohem výraznější.

Obrácený borůvkový koláč

Jednoduchý obrácený borůvkový koláč z jogurtového těsta

pozn.: částečně upraveno AI

Nejlepší koláče, buchty a zákusky z kuchyně Přidejte se do VIP skupiny Nejlepší Zákusky!

Sdílejte Váš názor

Připnout na Pinterest