Co se vám vybaví pod pojmem „borůvkový koláč“? Mně okamžitě prázdniny u babičky a prsty obarvené do fialova! Jen málo dezertů dokáže evokovat tak silné ztělesnění domácího prostředím jako borůvkový koláč posypaný drobenkou. Sladkokyselá chuť borůvek v kombinaci s tvarohovou náplní a křupavou drobenkou – to je celek, kterému určitě neodoláte!
Tato česká sladká pochoutka má velmi dlouhou tradici a jednoduchý způsob přípravy. Popravdě jde o jeden z nejlepších moučníků, který si dokážu představit k hrnku kávy. Navíc jsou borůvky plné antioxidantů a proto je celý dezert skvělý jako sladká tečka po obědě. Lépe se vám bude trávit a ještě si fantasticky pochutnáte.
Recept na borůvkový koláč s tvarohem
Ingredience pro přípravu
Koláčové těsto:
- 220 g polohrubé mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 130 g bílého jogurtu
- 80 g oleje
- 2 vejce
- citronová kůra
Náplň do koláče:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 50 g cukru
- 1 žloutek
- citronová kůra
- vanilkový extrakt
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru
- 30 g másla
- špetka soli
Postup přípravy borůvkového koláče
1. V míse si vyšleháme cukr, vejce, olej a citronovou kůru a poté přisypeme mouku s práškem do pečiva.
2. Vypracujeme těsto a to nalijeme do plechu vyloženého pečícím papírem.
3. V míse vyšleháme tvaroh s cukrem, žloutkem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem.

Mřížkový Borůvkový koláč z listového těsta: Moučník pro každou příležitost!

Povidloň jako z cukrárny: Tvarohovo – smetanové řezy s povidly v odpalovaném těstě
4. Tvarohovou náplň nalijeme na těsto v plechu a rovnoměrně rozprostřeme.
5. Nakonec nasypeme borůvky a vypracovanou drobenku.
6. Pečeme v předehřáté troubě.
Borůvky a jaké jsou lepší?
Borůvky patří mezi nejoblíbenější sezónní plody a během léta si je mnozí chodí sbírat do lesa. U nás jsou však standardní dva druhy borůvek – lesní a kanadské. Kanadské zakoupíte snad po celý rok v supermarketu a jsou typicky mnohem větší než lesní. Lesní borůvky si obvykle musíte nasbírat nebo případně zakoupit u prodejců na parkovištích a podél silnic. Já osobně preferuji chuť lesních, dezerty jsou s nimi mnohem výraznější.

Jednoduchý obrácený borůvkový koláč z jogurtového těsta
pozn.: částečně upraveno AI